השר ישראל כ"ץ עם הרמטכ"ל
השר ישראל כ"ץ עם הרמטכ"לצילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון

בעקבות התפטרותו של הרמטכ"ל הרצי הלוי, פנו ראשי ארגונים וחברי כנסת לשר הביטחון ישראל כץ בדרישה לקיים הליך מינוי שונה ועמוק יותר עבור הרמטכ"ל הבא.

במכתב ששלחו, קראו חברי הכנסת לדרוש מהמועמדים לתפקיד להציג תוכניות יסודיות להתמודדות עם אתגרי הביטחון הלאומי של מדינת ישראל, תוך התמקדות בליקויים שהתגלו במערכת הביטחון.

במכתב, שהוגדר "כפנייה בחרדת קודש", דורשים החותמים לבחון את המועמדים לא רק על בסיס ניסיונם הצבאי, אלא גם על סמך התייחסותם הכתובה לסוגיות קריטיות במערכת הביטחון.

החותמים הדגישו כי יש לחייב את המועמדים להתייחס לנושאים מרכזיים כגון:

רפורמות בהכשרות הצבאיות – החל בהכשרת חיילים ועד למפקדים בכירים, כולל פיתוח והטמעה של דוקטרינות צבאיות חדשות.

בניין הכוח – בחינה של הציוד, מערך המילואים, האימונים והמלאים, והצעת שינויים נדרשים.

יחסי דרג צבאי ודרג מדיני – התאמת נהלים להבטחת עדכון וגיוון בעמדות המובאות להחלטות הדרג המדיני.

מבנה המטכ"ל וצה"ל – בדיקת הצורך בשינויים מבניים, הגדרת תפקידים, ותהליכי עבודה.

רמה אופרטיבית – תכנון שיבטיח יכולת פעולה מיטבית בכל הגזרות.

דרישה לשקיפות ולפיקוח ציבורי - עוד מציעים הכותבים כי תשובות המועמדים יפורסמו לציבור, בכפוף לשיקולי צנזורה, וישולבו בדיונים בוועדת החוץ והביטחון. בנוסף, הם ממליצים להקים צוות אזרחי שילווה את הרמטכ"ל הנבחר בגיבוש וביישום תוכנית העבודה.

מינוי מוגבל בזמן - במכתבם הציעו לשנות את החלטת הממשלה הקובעת כהונה בת שלוש שנים לרמטכ"ל, ולמנות את הרמטכ"ל הבא לתקופה של שנה בלבד, עם אפשרות הארכה נוספת. לטענתם, המהלך נועד לוודא התאמה מירבית לדרישות התפקיד ולאתגרים המתחדשים.

"הכישלון המערכתי שהתרחש ב-7 באוקטובר מחייב גישה חדשה ורחבה. מינוי רמטכ"ל בלבד לא יוביל לשינוי הנדרש ללא התאמה אמיתית במבנה ובתהליכים של מערכת הביטחון". חותמי המכתב קוראים לשר הביטחון להוביל מהלך שישים את צורכי הביטחון של מדינת ישראל בראש סדר העדיפויות, ומבטיחים כי יעמדו לצידו בהחלטה משמעותית זו.