
על האתגרים עימם יתמודד הרמטכ"ל הבא של צה"ל, האלוף אייל זמיר, שוחחנו בערוץ 7 עם יו"ר 'הביטחוניסטים', תא"ל במיל' אמיר אביבי, הרואה ברמטכ"ל הבא קצין התקפי שליבו במקום הנכון, כהגדרתו.
"אייל התמודד על סגן הרמטכ"ל מול הרצי ולא קיבל את המינוי. הוא מונה למנכ"ל משרד הביטחון, ובמובן הזה נשאר במערכת ואיפשר במלחמה הזו את אורך הנשימה של צה"ל בהיבט החימושים והטכנולוגיות שסופקו לצבא במהלך המלחמה".
כמי שמכיר את הרמטכ"ל הבא זמיר מזה שנים רבות, קובע אביבי כי מדובר ב"קצין עתיר זכויות, נחוש מאוד, מקצועי וגם בן אדם מאוד טוב". באשר לאתגרים שלפניו מציין אביבי את העובדה הלא פשוטה של חילופי רמטכ"ל תוך כדי מלחמה. "אייל מבין מצוין שהמשימה החשובה ביותר שלו היא להביא ניצחון. לשם כך הוא נבחר, וזה דורש חשיבה מחוץ לקופסה, יצירת תכניות חדשות ורעיונות מבצעיים חדשים, גישה שונה לגמרי לסוגיות כמו הסיוע הומניטארי ועוד אתגרים בחשיבה האופרטיבית של צה"ל".
לבד מזאת, אומר אביבי, "הוא צריך לעצב מטה כללי ופיקוד של סוסים דוהרים ואנשים יצירתיים, אנשים נחושים שרוצים לנצח ויש להם את הכישרון להנהיג ולהוביל את היחידות שלהם. זה יהיה אתגר מאוד גדול".
על העובדה שזמיר מגיע מחיל השריון, סבור אביבי כי מדובר בנתון חשוב "כי הוא מתמנה לרמטכ"ל בתקופה של מלחמת קוממיות גדולה והוא יהיה אמון על בניין הכוח שבטווח הרחוק יהיה שונה ומסתכל מחדש על איום הצבאות הסדירים. אין לי ספק שאחרי שהמלחמה הזו תסתיים ושהציר השיעי יקרוס, הדבר הבא שהצבא יצטרך להתייחס אליו זה מצרים כנקודת ייחוס של צבא סדיר גדול מאוד באוויר בים וביבשה, וטורקיה. אלה שתי נקודות הייחוס. אלה לא מדינות אויבות לנו, אבל בייחוס לבניין כוח צה"ל חייב להסתכל עליהן כנקודות ייחוס, וכאן מי שמגיע ממערך היבשה הגדול הוא בהחלט האדם המתאים לחשוב על האתגר הזה ועל איך בונים את הצבא".
על רקע התמיהות של גורמים בימין על שלושת השמות שבחר שר הביטחון להציג בישורת האחרונה של הבחירה והרצון למצוא שם שמות כמו זה של עופר וינטר, שאלנו את אביבי אם לערכתו יוכל זמיר להשיב לשורות הצבא קצינים כדוגמת וינטר לתפקידים מטכ"ליים, והוא משיב: "הרמטכ"ל יצטרך להתמודד עם העובדה שהרבה מאוד קצינים שיועדו לקידום לתפקידים, ימצאו את עצמם עוזבים את הצבא על רקע אחריותם לשבעה באוקטובר וזה ייצר פער מובנה בפיתוח הקצונה של הצבא ומאוד יכול להיות שזה יחייב את הרמטכ"ל לשקול את חזרתם של קצינים שפרשו לאחרונה".
עם זאת מוסיף אביבי ומדגיש כי לטעמו לא נכון לחשוב שזמיר אינו קצין התקפי דיו או כזה שאינו נחוש. "הוא מאוד מאוד כזה", קובע אביבי ומזכיר כי "כאלוף פיקוד דרום הוא האחרון שבנה תכנית מלאה לכיבוש עזה. לצערינו אחרי שהוא סיים את תפקידו היא נזנחה הוא התריע על הפגיעה בבניין כוח היבשה. הוא יצטרך להביא קצינים נחושים, סוסים דוהרים, בין אם מהצבא ובין אם מאלה שפרשו לאחרונה".
ובאשר לטענות מימין על לימודיו של זמיר בארה"ב במסגרות שלכאורה קשורות לקרן לישראל חדשה וההשפעות התודעתיות שיכולות להיות ללימודים שכאלה, אומר תא"ל אביבי בביטול כי ראה את הדברים ואינו מוצא מקום לתת משקל למאמר שכתב זמיר לפני כעשרים שנה או לעובדה שהוא נשלח לשנת מחקר בוושינגטון. "אני לא רואה בזה סיפור גדול. אני מכיר את הדעות שלו. יצא לנו דבר לא מעט. ליבו במקום הנכון. הוא לא קצין בקונספציה. מבין מה צריך לעשות ומבין את הצורך בשינוי התפיסה התרבותית של הצבא ואני בטוח שהוא יעשה את זה בגדול".
הליך חילופין במהלכה של מלחמה יהיה הליך שונה מהרגיל. "זו לא החלפה רגילה. זו החלפה שונה מה שהיינו רגילים והיא תתבצע בהתאם, ביותר צניעות ובצורה מהירה ועם הרבה דגש על חשיפה להיבטים האופרטיביים. זה הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות. זו בחירה טובה מאוד. נבחר אדם מאוד מתאים ונסייע לו".