עו"ד יורם שפטל
עו"ד יורם שפטלערוץ 7

17 מיליון שקלים. זהו לערך הסכום בו יפוצה רומן זדורוב על שנות הכלא שריצה לאחר הרשעתו ברצח תאיר ראדה ז"ל, הרשעה ממנה זוכה מאוחר יותר. על הסדר הפיצוי שוחחנו בערוץ 7 עם עורך הדין יורם שפטל.

"המדינה גזלה מזדורוב 15 שנות חיים, וזה סביר לחלוטין לפסוק קצת יותר ממיליון ש"ח עבור כל שנת חיים שהמדינה גזלה ממנו", אומר עורך הדין שפטל ומוסיף דגש: "במיוחד צריך לזכור שהערעור של זדורוב על פסק הדין המחוזי שהרשיע אותו, נדחה ברוב קלות ולא פה אחד. השופט דנצינגר כתב פסק מנומק להפליא שיש לזכות את זדורוב, אבל פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, אמר שצריך לשים את הפרשה בצד ושבית המשפט דחה את הערעור וזהו, סוף פסוק".

מוסיף שפטל ואומר כי בדבריו אלה ביטא שי ניצן את רצונו "שזדורוב יסיים את חייו בכלא למרות שברור שהוא לא אמור היה לשבת יום אחד בכלא. בסוף הוא היה 15 שנה. רק עבור זה הייתי מוסיף לו עוד חמישה מיליון שקלים, על מנת שיראו וייראו".

"זדורוב ניצל ממאסר עולם כמעט עד סוף ימיו רק בגלל שבאופן ניסי התקשורת נרתמה לעניינו, ומדובר בכל ערוצי הטלוויזיה והעיתונים המרכזיים שלא פסקו מלתהות אם הרשעתו מוצדקת, ובסופו של דבר זו הסיבה לשחרורו, מבלי לפגוע בהישג המזהיר של עורך הדין שלו, ירום הלוי", אומר שפט ומוסיף כי בישראל "יש עשרות אסירי עולם שנדונו למאסר עולם על רצח שלא ביצעו".

"יש בארץ כ-500 אסירים עולם פליליים. פרופ' בועז סנג'רו אומר, ואני כסנגור 49 שנים מצדיק לגמרי את האמירה שלו, שלפחות עשרה אחוז מהיושבים בכלא יושבים על עבירות שאותן לא ביצעו. לגבי אסירי עולם זה חמור עוד יותר. המשמעות היא חמישים אסירי מאסר עולם על לא עוול בכפם, ואני טוען שיש יותר".

הסיבה למציאות זו, לתפיסת שפטל, היא ש"יש לנו מערכת משפט שטופה ביצר הרשעה. כבר לפני למעלה מעשור במאמר שכתב הגדיר עו"ד פלדמן את בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים כבית מטבחיים. זו מערכת המשפט שלנו".

בהתייחס לשי ניצן מדגיש שפטל כי בעקבות הערעור שלא התקבל פה אחד דרש לא רק להרשיע את זדורוב אלא גם להסיר את הנושא מסדר היום, לא לדון ובו ולא לעסוק בו. בעיניו העניין תם ונשלם עם החלטת הרוב ויש לחדול מלכתוב ולדבר על כך. על דבריו אלה אנחנו שואלים אם ראוי וסביר שאותם שהתעקשו על הפללת והרשעת אדם כדוגמת זדורוב ימשיכו לעשות לביתם, לא ישלמו על החלטתם דבר ברמה האישית, ולמעשה מי שישלם את הפיצוי לאדם כמו זדורוב הוא הקופה הציבורית, כלומר האזרחים.

על כך משיב שפטל ואומר כי קיימת בעייתיות. "זו שאלה סבוכה ביותר כי פרקליט המדינה, פרקליטי המחוז וכפופיהם צריכים לעבוד ללא מורא. הם לא יכולים לעבוד תחת חרב מסתובבת מעל ראשם שאם יטעו יצטרכו לשלם מחיר אישי כבד. מחיר אישי ציבורי כבד כן, אבל לא מעבר לכך. מעמדו של שי ניצן היום הוא שהוא מוקצה מחמת מיאוס ודי בכך. הרי מזימת השמאל, בעיקר בכנופיית שלטון החוק ובית המשפט העליון, הייתה למנות אותו כשופט בעליון והוא ימונה כמו שאני ואתה נתמנה. זה המחיר. הוא הרי בן טיפוחיו של הדיקטטור הגדול אהרון ברק שהועיד אותו לגדולות והוא אכן הגיע לגדולות, לפרקליט המדינה, העמדה השנייה בחשיבותה בכנופיית שלטון החוק, אבל שופט בעליון הוא כבר לא יהיה".

עוד שאלנו את עו"ד שפטל אם כאשר מגיעה הפרקליטות לדיון מול זדורוב על הפיצוי, יש משמעות לעובדה שתחילת ההליך נגדו התבססה על הודאתו, כלומר שלכאורה לא מדובר בהיטפלות חסרת בסיס דווקא אליו.

"מי שמודה אחר שהכחיש בתחילה ואחר מסע אינסופי של ערעור הביטחון העצמי והאישי, יחס בלתי נסבל במהלך המעצר, מי שמודה בנסיבות כאלה, מלכתחילה לא צריך להתייחס ברצינות להודאתו, ובוודאי לא להתבסס על כך להרשעתו, וכאן זה היה הבסיס היחיד להרשעה שלו. נזכיר שעל פי תפיסת המשפט היהודית אין אדם משים עצמו רשע, בוודאי לא במרתפי הממשלה. לכן צריך להסיר מהעולם בחקיקה את האפשרות לבסס הרשעה על בסיס הודאה, גם אם מתלווה לה שחזור של החשוד. את זה צריך לסלק מהעולם, חוץ מעבירות טרור שצריכות להיות במחלקה משפטית אחרת ונפרדת. העמדה לדין של נאשמי טרור צריכה להיות מנותקת משיטת המשפט המקובלת. טרור צריך להיות נידון בנפרד על פי סדרה שלמה של נורמות משפטיות שונות בתכלית".