לגעת בזכרון ביד ושם
לגעת בזכרון ביד ושםצילום: רפי בן חקון

יד ושם חונך את מרכז "לגעת בזיכרון" חוויית תאטרון חדשה וייחודית בהר הזיכרון. התאטרון, שמחזותיו מבוססים על אוספי יד ושם, מאפשר לצופה חיבור אישי ומשמעותי לסיפורים של שורדים וקורבנות השואה באמצעים אנושיים, מוחשיים, חווייתיים ומרגשים. הנצחת הסיפורים באופן תיאטרלי - חווייתי, תסייע בהתמודדות עם האתגר של העברתם לדורות הבאים.

התאטרון הינו תאטרון יחיד אינטימי במסגרתו יעלו ארבעה מחזות מקוריים: "צייר האמת והשקר" המגולל את סיפורו של הצייר לאו האס שציוריו שימשו עדות במשפט אייכמן; "ונתנה תוקף" המציג סיפורו של מטפס הרים שברגעי היפותרמיה נזכר בסיפורו של הרב נפתלי שטרן ובדבקותו באמונתו בתוך זוועות המחנות; "בר ומחתרת הצעצועים" המציג את סיפורו של פרד לסינג, ילד ששוהה לבדו במסתור כשלצידו דוב הצעצוע שלו- בר, שלוקח את פרד למסע מיוחד; ו"האוצרת" שעוסק בהעברת סיפור השואה בצפון אפריקה מדור לדור.

משימתו של יד ושם מבקשת להבטיח שהזיכרון, העדויות וסיפוריהם של הקורבנות והשורדים ימשיכו להדהד על שלל משמעויותיהם גם בעתיד, ללא נוכחות העדים שחוו את המאורעות. תאטרון "לגעת בזיכרון" הוא חלק ממהלך זה.

"'לגעת בזיכרון' מהווה צעד משמעותי קדימה בהנצחת זיכרון השואה", אומר יו"ר יד ושם דני דיין. "התאטרון מפיח חיים בפריטים ובעדויות שנשמרו היטב בארכיון יד ושם וכך אנו נכנסים לעידן הבא בתחום הנצחת השואה בו לא יהיו עימנו שורדים שיוכלו לספר את סיפורם. הצגות 'לגעת בזיכרון' נוגעות ומרגשות, ולצד ההקשר ההיסטורי של אירועי השואה, מעניקות לקהל גם חוויה אנושית עמוקה שתישאר עימם".

ומה בתיאטרון? יומן, ציור, מכתב, חולצה, כף, סידור, בובה, תליון עשוי לחם, כלב צעצוע, תעודת אסיר. מזה עשרות שנים פועל יד ושם לאיסוף פריטים מתקופת השואה. חשיבותו של פריט לא מתמצה רק במקומו באירועי השואה, אלא בעיקר בסיפור של אדם, משפחה או קהילה אשר מאחוריו. פריטים, היוו עבור השורדים ומשפחות הקורבנות תזכורת לעולם יהודי ענף שהיה ואינו עוד, ושנים רבות אחרי המאורעות מהווים תזכורת מוחשית למקום האפל בו היו, אך ממנו גם טיפסו, צמחו והתעצמו.

עם התקרבותנו לעידן חדש בהנצחה - עידן ללא שורדים - צמחה גם ההבנה שמלאכת הנצחת השואה, שורדיה וקורבנותיה תהפוך להיות מורכבת יותר ומאתגרת יותר בהעדר אותו אדם בשר ודם שיושב מולנו וחולק את עדותו- קשה ככל שיהיה. דורות שלמים, שלא יחשפו לעדים חיים ממקור ראשון, יראו את מאורעות השואה באור אחר, אך העדויות חייבות לעבור מדור לדור.

איך מעבירים עדותו של אדם שכבר לא עימנו באופן שיהיה מי שירצה לשמוע? משאלה זו יצא יד ושם לדרך שהובילה להקמת "תיאטרון מרכז לגעת בזיכרון". התאטרון החדש, המתבסס על עדויות ואוספי יד ושם, מאפשר לציבור מפגש חווייתי עם מסע חייהם של השורדים והקורבנות בדרך של סיפור אנושי, מוחשי, מרגש ומעשיר.

"תיאטרון מרכז לגעת בזיכרון" הוא תאטרון קטן, אימרסיבי ואינטימי המציג ארבעה מחזות מקוריים: "לאו האס- צייר האמת והשקר"; "ונתנה תוקף- עוצמת הרוח היהודית"; "בר ומחתרת הצעצועים"; ו"האוצרת". התאטרון והמחזות שיועלו בו מהווים הזדמנות נדירה לקהל לגעת בעומק האנושי שמאחורי האירועים ההיסטוריים.