ועדת החינוך דנה בחוק שיאפשר מסלולי לימוד נפרדים לנשים ולגברים בתארים מתקדמים של יו”ר השדולה למען האישה החרדית והדתית בכנסת, ח”כ לימור סון הר-מלך.

הצעת החוק שמאפשרת למוסדות להשכלה גבוהה לקיים מסלולי לימוד נפרדים לנשים ולגברים בתארים מתקדמים, צפויה לתרום משמעותית לשוויון התעסוקתי ולקידום אוכלוסיות מוחלשות, תוך כיבוד ערכיהם ובחירותיהם האישיות של הסטודנטים. כמו כן, החוק מחזק את עקרון חופש הבחירה, ומרחיב את האפשרויות עבור כלל הציבור להשתלב באקדמיה בהתאם לצרכיהם.

החוק מתבסס על מודלים בינלאומיים בהם קיימת אפשרות להפרדה מגדרית מטעמי דת, תרבות או בחירה אישית, כפי שנהוג במדינות כמו בריטניה, ארצות הברית ואוסטרליה. ההצעה מדגישה כי מדובר בזכות בחירה חופשית הפתוחה לכולם, ללא קשר לרקע המגזרי או הדתי, מתוך כוונה לקדם שוויון הזדמנויות וליצור מערכת השכלה גבוהה מגוונת יותר.

במהלך הדיון ניסו מתנגדי החוק ממפלגות וארגוני השמאל הקיצוני לצמצם את השפעתו ולערער על חשיבותו, מתוך ניסיון להנציח מציאות שבה אוכלוסיות שלמות נותרות מחוץ לאקדמיה רק משום שהן מבקשות ללמוד בסביבה שמתאימה להן.

"מדובר בתיקון הכרחי שמעניק לכל אדם את הזכות ללמוד באקדמיה ללא כפייה. החירות לבחור כיצד ללמוד היא יסוד בסיסי בכל חברה דמוקרטית, והגיע הזמן שגם במדינת ישראל תינתן האפשרות הזו לכלל הציבור," אמרה ח"כ סון הר-מלך בדיון.

מנהלת השדולה, מלכהלי בלוי חנוכה, הדגישה: "חברה מתוקנת מכבדת את זכותו של כל אדם ללמוד בסביבה שתואמת את אורח חייו. אף אחד לא צריך להכריח נשים או גברים ללמוד במודל שלא מתאים להם – בדיוק כפי שאחרים זכאים ללמוד בסביבה מעורבת, כך גם יש לכבד את זכותם של אלו המבקשים ללמוד במסלול נפרד."

ענת גופשטיין, מנהלת השדולה, הוסיפה, "האבסורד הוא שהמתנגדים טוענים שהם נאבקים למען חופש ושוויון – אבל בפועל הם מנסים למנוע מגברים ונשים את הזכות לבחור את הדרך המתאימה להם ללמוד. החוק הזה הוא לא רק צודק, הוא הכרחי כדי שכל אדם יוכל לרכוש השכלה בהתאם לערכיו וללא כפייה."

בדיון השתתפו גם חברות השדולה, אושרת דנוך, מנכ"לית "שוברות שוויון" -נעמה זרביב, מנכ"לית פורום "תורתם אומנתן" - נעמה מושקוביץ, מנכ"לית פורום חירות וכבוד האדים צפנת נורדמן, מנהלת סמינר "בית ברכה" - חיה וגשל וחוי ארנפלד שהדגישו כי מדובר באחת הרפורמות החשובות ביותר בתחום ההשכלה הגבוהה, וציינו שהחוק יאפשר למאות אלפי גברים ונשים גישה שווה ללימודים אקדמיים ללא חסמים מיותרים.

נעמה זרביב, מנכ"לית שוברות שיוויון אמרה בדיון, אין בחוק בעיית שיוויון כאשר גם גברים וגם נשים מקבלים אתם תנאים שווים. כמו כן אין בעיה של הדרה. אם יש כאן גם גברים וגם נשים שמעוניינים בלימודים בהפרשה, אז מי הדיר את מי?!ההדרה היחידה שיש פה זה למנוע מהציבור דתי לאומי וחרדי ללמוד כפי שהוא רוצה. למרות ניסיונות ההתנגדות, המהפכה כבר כאן – והחוק ההיסטורי צפוי להרחיב את אפשרויות הלימוד וליצור מערכת השכלה גבוהה נגישה ומגוונת יותר לכלל הציבור".