בועז ליברמן
בועז ליברמןצילום: עצמי

לאחר עשור של מלחמת אזרחים הרסנית, סוריה ניצבת על סף עידן חדש. המנהיג הנכנס, ג’וליאני, זקוק לשני מרכיבים חיוניים כדי לבסס את שלטונו ולהוביל את המדינה לשיקום וליציבות – הכרה בינלאומית רחבה שתעגן את מעמדו הדיפלומטי וסיוע כלכלי רחב שיאפשר לשקם את התשתיות ההרוסות ולהחזיר את המדינה למסלול צמיחה.

מי שיכול להציע לג’וליאני את שני התנאים הללו הוא לא אחר מאשר ארצות הברית, תחת הנהגה שמחפשת יוזמות גיאופוליטיות שאפתניות. אם מדובר בדונלד טראמפ, הרי שהמניע ברור – ניסיון לשוב לקדמת הבמה העולמית עם תכניות “גדולות מהחיים”. אך כיצד רעיון זה מתחבר לסוגיה הפלסטינית?

במקום להיאבק בפתרונות המסורתיים שנכשלו עד כה, מוצעת כאן תכנית מדינית חדשנית שבמרכזה יישוב הפלסטינים בסוריה. לפי התכנית, פלסטינים יוזמנו להגר מרצון לסוריה בתמורה לפיצוי ותמיכה כלכלית משמעותית. במקביל, הקהילה הבינלאומית תשקיע בשיקום כלכלי ותשתיתי של המדינה, כך שהיא תוכל לקלוט אוכלוסיות חדשות וליצור תנאים לצמיחה ושגשוג. המשטר הסורי החדש יקבל הכרה בינלאומית ולגיטימציה לשלטונו, לצד סיוע חיצוני שיחזק את מעמדו ואת היציבות במדינה.

סוריה זקוקה באופן נואש להשקעות חיצוניות כדי להתאושש מההרס שנגרם בעשור האחרון. פתרון זה מציע אינטרסים משותפים לשני הצדדים: שיקום המדינה מצד אחד, ומתן הזדמנות לפלסטינים לפתוח דף חדש בסביבה מתחדשת מצד שני. מעבר לכך, המתיחות בשטחים הפלסטיניים הפכה לגורם מרכזי באי-יציבות האזורית. מעבר מוסדר של אוכלוסייה פלסטינית לסוריה עשוי להקטין את הלחץ וליצור תנאים חדשים לשיחות שלום בין ישראל לבין הפלסטינים שיישארו בשטחים.

תכנית כזו עשויה לקבל תמיכה בינלאומית רחבה אם תוצג כתכנית שיקום הומניטרית ופוליטית כוללת. שיתוף פעולה מערבי, בראשות ארצות הברית, יכול להבטיח משאבים לשיקום סוריה ולפתיחת דלתות לקשרים דיפלומטיים וכלכליים חדשים. עם זאת, מדובר ביוזמה מורכבת שתצטרך להתגבר על מכשולים לא מבוטלים.

לא ברור אם הפלסטינים עצמם יראו במהלך כזה פתרון הולם. רבים מהם עשויים לדחות אותו על הסף מתוך דבקות בזכותם הלאומית לשוב לארצם ההיסטורית. בנוסף, יש להניח שהרעיון ייתקל בהתנגדות מצד גורמים בעולם הערבי הרואים בפלסטין את ליבת הסכסוך ולא יסכימו להסטת הבעיה לסוריה. יתר על כן, יישום תהליך הגירה רחב היקף דורש תכנון לוגיסטי מורכב ושיתוף פעולה בין ממשלות וארגונים בינלאומיים, מה שעלול להקשות על מימושו.

פתרונות שגרתיים לסכסוך במזרח התיכון נכשלים פעם אחר פעם. ייתכן כי רעיונות נועזים ובלתי שגרתיים כמו זה יוכלו להוביל לשינוי משמעותי. אף על פי שהמהלך עשוי להיות קשה ליישום, אם ילווה בתמיכה רחבה, הוא עשוי להוות הזדמנות היסטורית ליציבות ולשלום אזורי. האם הגיע הזמן לשבור פרדיגמות ולחשוב מחדש על פתרונות לסכסוך המזרח-תיכוני? הזמן יגיד.

הכותב הוא יועץ אסטרטגי