באולפן ערוץ 7 מתארח יורם פריג'ה, אביו של סמ"ר במיל' אביעד פריג'ה שכתב אישום הוגש נגדו בחשד להמתה, בעקבות מותו של יובל קסטלמן ז"ל בפיגוע שאירע בכניסה לירושלים.
כעת, מספר האב, לאחר שהוגש כתב אישום בתום חקירה שנמשכה כשנה, עומד בנו בפני ההליך המשפטי עצמו, הליך שיחל כבר בסוף החודש הנוכחי. "שתקנו תקופה ארוכה כי הוא היה בחקירה ולא יכולנו להגיב. לקראת השימוע התחלנו להיאבק משפטית וציבורית נגד העוול שנעשה לו והן בהיבט המשפטי עם סנגורים וחוות דעת. הדבר מצריך הרבה כוחות, אנרגיות וכספים רבים מה שהוביל אותנו לקמפיין מימון ההמונים שכותרתו 'לא מפקירים לוחם'. אנחנו מרגישים שלא מדובר במאבק רק למען אביעד אלא לחימה עבור כל לוחם שעלול להיתקל במצב דומה".
כתב האישום שהוגש נגד בנו של יורם אינו רצח אלא המתה ויורם מציין כי למרות שנדמה היה שהדברים תועדו במצלמות האבטחה ואשמת בנו ברורה, הרי שהמציאות אחרת. "יש הרבה נקודות מעוותות ולא נכונות. אחת מהן היא הדיווח שיובל קסטלמן זרק ארנק. הארנק נזרק שלוש דקות אחרי הירי. הוא לא דיבר כי הוא נפצע פציעה מאוד קשה בפה. יש עדים רבים לכך שהוא לא דיבר ויש עדויות רפואיות שמעידות שהוא לא יכול היה לדבר. מה שקורה הוא שהתיעוד אכן קשה ואנשים מאינטרסים שונים מעצימים את העניין ומצדיקים את משפט השדה שהם החלו בו ולכן הוסיפו שהוא זרק תעודה והוסיפו שהוא דיבר, הוסיפו שכולם בזירה הבינו שהוא יהודי חוץ מאביעד, כאשר כל העדויות מלמדות על כך שכולם חשבו שהוא מחבל, ואפילו ירו לעברו".
מוסיף יורם ומציין כי "היחידים שחשבו שהוא לא מחבל הם שני אזרחים שהיו לידו ברכב כשהוא יצא מהרכב ורץ לכיוון המחבל ולכן הם ידעו שהוא לא מחבל, אבל כל החיילים שהיו בזירה העידו שהם חשבו שהוא מחבל".
על הטענה לפיה גם אם אביעד חשד שמדובר במחבל ולא היה נכון לנהוג באופן שכזה, טיעון שאליו מתלוות טענות פוליטיות נגד מדיניותו של השר דאז לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, אומר יורם כי יש לבחון את המציאות בשטח דרך עיניו של הלוחם בשטח ולא במבט לאחור בדיעבד, לא לבחון את הדברים לפי הסרטון שמסכם את האירוע אלא על פי הסרטון שמתער את האירוע כולו.
אביעד, אומר יורם, לא ראה את האירוע כולו. "היו חלקים באירוע שאביעד היה מוסתר במדרגות של הליפתא כי היה לו מעצור בנשק. כך שמה שהוא ראה זה לא מה שאנחנו רואים. הוא ראה לשניות בודדות שעומד מולו מחבל שזז ולא סטטי וכשהוא עשה תנועות מסוימות שהתפרשו בעיניו כמאיימות הוא ירה".
"הייתה כאן טרגדיה נוראית שאנחנו כואבים אותה יום יום. נוצרה כאן סיטואציה מטורפת. קסטלמן הוא באמת גיבור, הוא נכנס לתוך הירי ובאותו רגע חשבו שהוא מחבל כי הוא נסוג מתוך הרכב וכבר בשלב הראשון הוא נפצע פציעת חזה שהיא זו שגרמה לכך שהוא לא יכול היה לדבר. עומד אדם שמבין שחושבים שהוא מחבל, הוא לא יכול לדבר והדבר היחיד שהוא יכול לעשות זה להוציא את הארנק והתנועות האלה שבהן הוא מנסה להוציא את הארנק מחשידות אותו שהוא רוצה לשלוף משהו", אומר יורם ומציין כי מהמרפסות שמסביב ישנם עדים המספרים שגם הם ראו את קסטלמן ז"ל מקרב את ידו לכיס המכנסיים והתחושה הייתה שהוא מתכוון לשלוף נשק. "הייתה כאן סיטואציה מאוד מורכבת, צירוף מקרים מטורף".
על תחושותיו של אביעד לאחר האירוע הקשה, אומר יורם כי תחושותיו קשות מאוד בהיותו אדם בעל נפש רגישה מאוד. "הדבר הזה גרם לו לצער רב, למשבר ובנוסף המשפט שעשו לו בתקשורת. הפרקליטות שתפקידה להבין את הסיטואציה הקרבית הזו ולהגן על החייל, העלתה את רף האישום שאיתו התחלנו". יורם מסביר כי בתחילת הדרך ההאשמה הייתה המתה בשוגג ועל האשמה זו בנו נחקר במשך שנה, אך בסופה שונה האישום להריגה בכוונה.
"אנחנו מאוד מאוכזבים מהפרקליטות. מבחינתי יש דגל שחור שמתנוסס מעל הפרקליטות", אומר יורם ומציין כדוגמא לליקוי בהתנהלות הפרקליטות את סוגיית הבדיקה הבליסטית שהתבצעה בדצמבר 2023 ועד היום המשפחה לא קיבלה את ממצאי הבדיקה לידיה על מנת שבנו יוכל להעביר את התוצאות למומחה מטעמו ולהתגונן. "איפה נשמע כדבר הזה?", הוא שואל.
יורם מתקשה להסביר את היחס לו זוכה בנו לעומת מקרים אחרים של ירי דו צדדי או הרג בשוגג כמו במקרה שלושת החטופים ובמקרה העובד של חברת חשמל שנהרג אך לפני ימים אחדים ואירועים נוספים. "כנראה שיש כאן צירוף של כמה גורמים יחד. הטרגדיה הנוראית שרואים אותה בסרטון שהוא תיעוד קשה של אדם שבא להציל ומקפח את חייו וקשה להכיל את זה, יש את המראה של אביעד והסטיגמות, ויש אנשים שרוכבים על אירועים כך שנוצר עליהום תקשורתי על אביעד והפרקליטות מושפעת מהלך הרוח. אני מכיר את חומרי החקירה וניתן היה בהחלט לזכות אותו על פי החומרים הללו".
להבנתו של יורם לו היה המראה של בנו אחר, כלומר ללא זקן פאות וכיפה היחס אליו היה שונה באופן משמעותי מאוד. "במקום לבחון את האירוע באופן אובייקטיבי מעיניו של הלוחם ולהבין שהיה כאן אירוע מבצעי שבו הלוחם צריך לקבל החלטות בזמן אמת, הפרקליטות נכנעה ללחץ ציבורי".
"אני מבקש שאם כבר מסתכלים על הסרטון שיסתכלו עד הסוף. באותו סרטון נוראי שצולם מהמרפסת רואים מי נשאר מכל האזרחים והחיילים נושאי הנשק לעמוד מול המחבל שמראה סימן כניעה, מצב מורכב שבו אדם לא יודע כיצד לנהוג כי הוא לכאורה מנוטרל וצריך רק לשמור עליו ולוודא שהוא לא מערים עליך, לא שולף אקדח וכו'. יש לו יתרון עליך, ומי שנשאר מול קסטלמן היה אביעד. הוא היה היחיד שנשאר. רק כשאביעד מתקדם לקסטלמן החייל שהיה לצידו מתקרב אתו ושמר על מרחק קבוע בינו לבין אביעד. כלומר שאביעד לא הפקיר את הזירה. הוא נשאר עד הרגע האחרון בסיטואציה המורכבת הזו".
יורם מציין את השירות הצבאי של בנו ביחידה לוחמת ומונעת הברחות בגבול. "הוא חי במדינה הזו ומבין את המורכבות של עמידה מול מחבל שנכנע. הוא מבין את המשמעות של ירי במחבל ובכל זאת הוא לא עזב את הזירה אלא שמר עליו כדי שלא יפגע באזרחים, על אף שהוא ידע שהוא לוקח לא רק את הסיכון המבצעי שאולי המחבל יפגע בו, אלא גם את הסיכון המשפטי מול הפרקליטות".
את דבריו חותם יורם בפניה לציבור ובבקשה לסייע למאבקו המשפטי של אביעד כמשפט שיכול היה להיות משפטו של כל אזרח אחר שהיה נקלע למקום ברגעים הללו.