
ועדת החוקה, חוק ומשפט אישרה היום (שלישי) לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק נציב תלונות הציבור על שופטים, שתשנה מהותית את אופן בחירת הנציב ואת הרכב הוועדה הבוחרת.
לפי הנוסח החדש, הוועדה לבחירת הנציב תמנה שבעה חברים: שר המשפטים, שר העבודה, שני שופטים בדימוס (אחד בבחירת שופטי העליון והשני בבחירת נשיאי המחוזי), דיין בדימוס שייבחר על ידי הרבנים הראשיים, הסניגורית הציבורית הארצית, וחבר כנסת שייבחר בדרך שיקבע יו"ר הכנסת.
במהלך הדיון אישרה הוועדה פה אחד הסתייגות המחייבת ייצוג נשי בוועדה: מבין שני השופטים בדימוס אחד חייב להיות אישה, וכן אחד משני השרים החברים בוועדה.
מדובר בשינוי משמעותי מההסדר הקיים, שבו הנציב נבחר על ידי הוועדה לבחירת שופטים, בהסכמה בין שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון. בהצעה המקורית של רוטמן, שעברה שינויים, הוצע כי הנציב ייבחר במליאת הכנסת ברוב של 70 חברי כנסת.
יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, הגן על החוק ואמר: "הנציבות הפכה מכלי פיקוח נוסף לכלי נוסף בידי נשיא העליון. המציאות שבה שופט מכהן ואחר כך שלושה שופטים מכהנים בוחרים מי מברר עליהם תלונות, זו מציאות חולנית שאסור לקבל".
מהאופוזיציה נמתחה ביקורת חריפה על החוק. ח"כ יואב סגלוביץ' טען כי "הצעת החוק נחתה על שולחננו כחלק מפקודה מסודרת לאצבע בעין למערכת המשפט. יש פה שליטה פוליטית קואליציונית".
ח"כ גלעד קריב אמר: "זו חקיקה המחזירה אותנו לימים של לפני 7.10 ואף חמור מכך. אני קורא לחבריי להתעורר. הקואליציה הרעה מנצלת בצורה צינית את הפניית תשומת הלב שלנו לניר עוז ולבתי קברות אחרים בהם ייקברו חטופים".
החוק צפוי לעלות בקרוב למליאת הכנסת לאישור סופי בקריאה שנייה ושלישית.