
חודשים ארוכים חיכו אזרחי ישראל לשמוע מראש הממשלה נתניהו תוכנית אסטרטגית ברורה, כזאת שתסביר לציבור מה שאיפותיה של ישראל למזרח התיכון ביום שבו המלחמה תסתיים, ואיך ישראל מתכננת להגיע ליעד זה.
ביום ראשון השבוע התוכנית הזאת הוצגה לציבור. בנאומו של ראש הממשלה בטקס סיום קורס קצינים בבה"ד 1, נאום שארך רבע שעה, פרס נתניהו את תפיסתו האסטרטגית לשלל הגזרות שבהן ישראל נלחמת בימים אלה.
ישנם חלקים שבהם נתניהו הרחיב בדיבורו ושרטט מפה מלאה של התוכניות, וישנם מקומות שבהם דבריו נאמרו בקווים כלליים ונותרו מעורפלים יותר.
הנושאים שבהם נתניהו הרחיב את הדיבור היו עזה, לבנון וסוריה. בכל הקשור לרצועת עזה, נתניהו פרס מתווה כללי ואף מעט מעורפל, אך מהדברים שנאמרו, ובמיוחד מאלה שלא נאמרו, ניתן להבין מה תוכניותיו לעזה עם סיום העסקה הנוכחית, לקראת צעידה אל עבר היום שאחרי המלחמה.
ראש הממשלה הדגיש בדבריו כי ישראל תעמוד בכל מטרות המלחמה שהתקבלו עוד בימים הראשונים שלה, אך לראשונה נתניהו הפך את סדר המטרות. אם לאורך חודשי המלחמה הארוכים נתניהו הקפיד להדגיש בראש ובראשונה את השמדת חמאס, ורק לאחר מכן את החזרת החטופים, ביום ראשון הסדר התחלף. נתניהו אף אמר במרומז כי הוא מעוניין להמשיך לשלב ב' של העסקה מול חמאס.
לצד האמירה הזאת פירט נתניהו את התנאים הבסיסיים שבלעדיהם, כך הוא אמר, העסקה לא תיחתם. ארבעת התנאים הם: החזרת כל החטופים; חמאס לא נשאר לשלוט ברצועת עזה בשום צורה, כלומר כולל מאחורי הקלעים במתווה שדומה לאחיזת חיזבאללה בלבנון; פירוז מלא של רצועת עזה, ושברצועת עזה לא יהיה שום כוח לוחם. מדובר בתנאים שחמאס, על פי כל ההערכות הקיימות, יסרב להם בתוקף, ואם כן הסיכוי ששלב ב' של העסקה יצא אל הפועל נמוך מאוד. יש לציין שכבר שבועות ארוכים רוב שרי הקבינט מעריכים כי שלב ב' אכן לא יתממש, ולכל היותר שלב א' יוארך.
נתניהו לא עצר את דבריו בהתייחסות לשלב ב' של עסקת החטופים, אלא גם הכריז כי ישראל תומכת במתווה טראמפ להגירת תושבי הרצועה. יחד עם זאת נתניהו לא הרחיב כיצד יעד זה יתממש, אלא הסתפק בהצהרה. נוסף על כך נתניהו נמנע מלהגיד שישראל תהיה נוכחת צבאית ברצועה לאחר המלחמה. חוסר ההתייחסות לנקודה זו מגיע בניגוד בולט לדברים המפורשים שאמר בנוגע ללבנון ולסוריה. המסקנה המתבקשת, שאותה הסיקו גם גורמים רבים בממשלה, היא שנתניהו לא מעוניין שישראל תחזיק צבאית ברצועת עזה.
ביחס ללבנון אמר ראש הממשלה כי ישראל תמשיך לאחוז בשטח כל עוד צבא לבנון וממשלת לבנון לא עומדים בחלקם בהסכם. מדובר בהצהרה רבת משמעות לאור המציאות הפוליטית, הביטחונית והמדינית בארץ הארזים. צבא לבנון לא יוכל לעמוד בהסכם בעתיד הנראה לעין, שכן אין לו את האמצעים לעשות זאת. בתוך כך ממשלת לבנון, שהעומד בראשה הוא נשיא בית הדין בהאג לשעבר נוואף סאלם, לא מעוניינת לעמוד בהסכם. במילים אחרות, נתניהו הודיע שישראל תמשיך להחזיק בנקודות האסטרטגיות בלבנון בעתיד הנראה לעין, ואין מדובר על ימים ספורים או על שבועות בודדים.
בזירה הסורית שרטט נתניהו תפיסה אסטרטגית מפורטת ביותר: בראש ובראשונה ישראל תמשיך להחזיק בחרמון הסורי במשך זמן בלתי מוגבל. אין שום תנאי לעזיבת ישראל את המקום. המשמעות היא שלפי נתניהו, ישראל תחזיק בחרמון הסורי כמו שהחזיקה ברמת הגולן עד להחלת הריבונות עליה, או כמו שישראל מחזיקה כיום ביהודה ושומרון.
מעבר להצהרה הדרמטית הזאת, נתניהו הרחיב את הדיבור על המשטר החדש בסוריה בדגש על האחיזה שלו בדרום המדינה. הוא הכריז כי האזור שנמצא מדרום לדמשק יהיה מפורז לחלוטין. "לא נאפשר לכוחות של ארגון HTS (היאת תחריר א־שאם, ארגון הטרור הסוני־סורי שהקים בשנת 2017 נשיא סוריה החדש, אחמד א־שרע, במטרה להילחם נגד משטר אסד. א"מ) או לצבא סוריה החדש להגיע למרחב שמדרום לדמשק. אנחנו דורשים פירוז מוחלט של דרום סוריה במחוזות קוניטרה, דרעא וסווידא ממשטר סוריה החדש", אמר נתניהו בדבריו. נתניהו אף הוסיף ואמר כי ישראל תפעל באופן אקטיבי, כלומר בעזרת כוח צבאי, כדי לפרז את דרום סוריה.
ההצהרה השלישית העוסקת בסוריה, ואולי ההיסטורית ביותר בדברי נתניהו, נגעה לעדה הדרוזית שבמדינה. "לא נסבול כל איום על העדה הדרוזית בדרום סוריה", אמר נתניהו במשפט קצר, שלמעשה כרך את גורלה של העדה הדרוזית בסוריה עם מדינת ישראל. נתניהו בנאומו לא התייחס לחזית התימנית, או לנורמליזציה עם סעודיה. כן נאמרו אמירות קצרות על הלחימה ביהודה ושומרון ועל איום הגרעין האיראני.
סתירה בלתי ניתנת להכחשה
נדמה שנאומו של נתניהו פרץ סכר במערכת הפוליטית, כשמכל רחבי הקשת הפוליטית החלו להישמע תגובות בנוגע לסוגיית עזה. רבים מהדברים נאמרו על בימת כנס ירושלים של קבוצת 'בשבע' שנערך השבוע בבירה.
מי שדיבר בהרחבה על נאום נתניהו הוא שר האנרגיה והתשתיות וחבר הקבינט המדיני־ביטחוני אלי כהן, שאמר לכותב שורות אלה: "היעד ימומש. ישראל היא מדינה חזקה ונחושה. ראינו איך מיום 7 באוקטובר התחלנו בנקודה נמוכה והפכנו את הקערה על פיה. מי שחשב שסינואר, נסראללה או אסד יישארו בלתי מנוצחים, היום רואה אחרת. הכול קורה בזכות הנחישות של לוחמי צה"ל. מי שחושב שאם נעצור עכשיו חמאס לא ינסה לחזור על זה שוב, טועה בגדול. חמאס יימחק, אין אופציה אחרת", אמר השר כהן ביחס להשמדת חמאס ולהוצאתו מרצועת עזה.
השר כהן גם הדגיש בדבריו שלחמאס לא יהיה שום חלק בניהול עתידי של הרצועה: "תמיד התנגדנו להקמת מדינה פלשתינית, וגם הגורמים שהיו בשמאל רואים שהרעיון הזה ירד מהפרק. אין ולא יהיה מצב שבו חמאס ישלוט שוב בעזה. אנחנו נדאג לפרק את הרצועה מנשק ולהשיג שליטה ביטחונית מלאה".
במהלך הריאיון על בימת הכנס אמר השר כהן דברים שעד היום לא נשמעו בפומבי מפי איש משרי הממשלה, כאשר הודה כי "ישנה סתירה מסוימת בין היעד של השמדת חמאס ליעד של החזרת החטופים, אך אנחנו נחושים לעמוד בשניהם". כמו כן מתח השר כהן ביקורת חריפה על ניהול המשא ומתן מול חמאס לאורך השנים, ובמיוחד מאז פרוץ המלחמה: "בכל המשא ומתן לאורך השנים מי שנכנעה הייתה ישראל, ולא חמאס. הפעם זה לא יקרה. אנו ננהל את השלב הבא של העסקה מעמדת כוח, תוך שמירה על היעדים המרכזיים: פירוז הרצועה, שליטה ביטחונית ישראלית מוחלטת וחיסול חמאס ככוח שלטוני".
שרים נוספים הביעו בדבריהם את ההבנה כי שלב ב' של העסקה ככל הנראה לא יצא אל הפועל, וכי ישראל יכולה וצריכה לשנות מהותית את צורת ההתמודדות שלה עם הרצועה מעתה והלאה. "חמאס מתעתע בנו, מושך זמן, מנסה לייצר ריב פנימי וריב עם ארצות הברית כדי להמשיך ולשלוט בעזה", אמר שר החינוך יואב קיש. "אנחנו מחויבים לכך שחמאס לא יישאר ברצועה. ביידן הקשה עלינו בחימושים ובמתן מטרייה בין־לאומית. כעת, כשהנשיא טראמפ נכנס לבית הלבן, זה אירוע שונה. עכשיו צריך להפוך את התמונה – להפעיל לחץ מקסימלי, להפסיק את הסיוע ההומניטרי, לא לספק חשמל ודלק, ולהתחיל להוציא אלפי עזתים כל יום. זה מה שיוביל להחזרת החטופים. מי שחושב שהפסקת הסיוע תסכן את החטופים טועה – חמאס מרגיש כרגע שידו על העליונה. הדרך היחידה לשחרורם היא להגביר את הלחץ ולהראות שידה של ישראל על העליונה".
בעיניים של טראמפ
דבריו של השר קיש מתיישבים לחלוטין עם נאום נתניהו, כשגם קיש איננו מזכיר אחיזה צבאית ישראלית ברצועת עזה, אך בממשלה מתקיים ויכוח חריף מאוד בנושא, כשמעל הכול ניצבת הצהרתו של טראמפ כי לאחר המלחמה ארצות הברית היא שתנהל את רצועת עזה. בקואליציה אף סבורים שזאת אחת הסיבות העיקריות לעובדה שנתניהו לא פירט את חזונו לרצועת עזה, כמו שעשה לגבי לבנון וסוריה. השר כהן רמז בדבריו כי הוא מתנגד לשליטה של גורם אחר על הרצועה, כשאמר כי ישראל תדאג להשיג שליטה ביטחונית מלאה על רצועת עזה, אך אמירה זו יכולה להתפרש בכמה דרכים. שרים אחרים היו ברורים הרבה יותר.
"עזה היא ארץ ישראל", אמר שר האוצר וחבר הקבינט המדיני־ביטחוני בצלאל סמוטריץ'. "ארץ ישראל שייכת לעם ישראל. מי שרוצה לחיות כאן בכבוד יקבל את מלוא הזכויות האזרחיות, אבל כל מי שיפעל נגדנו ימצא את עצמו מחוץ למשחק. המלחמה תסתיים בכך שעזה תהיה מוחזקת בידינו, עם פחות עזתים ויותר ישראלים שיתיישבו שם. אם נוציא 10,000 עזתים ביום, תוך ארבעה חודשים הרצועה תתרוקן. זה יהיה הפתרון הטוב ביותר, גם לנו וגם להם".
מי שהגדילה לעשות הייתה שרת התחבורה וחברת הקבינט המדיני־ביטחוני מירי רגב, שקראה להוסיף למטרות המלחמה יעד חדש: התיישבות יהודית חדשה ברצועת עזה. "הגיע הזמן להחזיר את מה שממשלת שרון נתנה במתנה לחמאס. הגיע הזמן להחזיר את השטחים שנתנו לחמאס. צריך לעדכן את מטרות המלחמה - זה אומר קודם כול להחזיר את השטחים שנתנו. אין דבר כזה שטחים תמורת שלום. איזה שלום קיבלנו? אין מונח כזה. שלום תמורת שלום. זה מה שעשינו עם הסכמי אברהם, שתי מדינות נהנות ואפשר לפתח מערכת כלכלה", אמרה רגב.
שרת התחבורה גם התייחסה לחזרה ללחימה ברצועת עזה, מהלך שככל שחולפים הימים נראה שמתקרב יותר ויותר: "ברור שנחזור למלחמה, אבל זאת לא המטרה. המטרה שלא יהיה חמאס. שהוא יחזיר את החטופים והחללים והם לא ימשיכו להיות יותר בעזה. נמשיך לעשות את זה בכל דרך אפשרית", אמרה ורמזה לכך שישראל תעדיף פתרון מדיני על פני פתרון צבאי לרצועה.
"לא סתם נתניהו לא אמר מה הוא מתכנן להשיג ברצועת עזה", אומר אלוף משנה רונן איציק, לשעבר מפקד חטיבת הראל וכיום חוקר בתנועת הביטחוניסטים. "אני רואה את זה כניסיון תמרון בין הרצוי למצוי, תחת השינוי הדרמטי שהתרחש עם כניסת טראמפ. נתניהו מבין שבכל הקשור לזירה העזתית עדיף לסגור את הפרטים של מה כן בחדרים הסגורים, וכלפי חוץ להציב בעיקר את הקווים האדומים של מה לא".
ובכל זאת, לא כדאי שנדע מה בדיוק מדינת ישראל מתכננת לרצועת עזה? הרי בסוף אנחנו אלה שחיים כאן, ואנחנו אלה שצריכים להתמודד עם האירוע הזה.
"אתה נוגע בנקודה חשובה מאוד. ישנן כמה נקודות מוצא שחשוב לנו להבין. עזה היא לא בעיה שתחלוף. אנחנו נישאר עם הבעיה הזאת ונצטרך להתמודד איתה במוקדם או במאוחר שוב. אנחנו מתמודדים איתה כבר 76 שנה, וזה לא ישתנה. כמו כן במלחמה לא יצרנו שינוי אמיתי של המציאות ושל תפיסת העולם כלפי הרצועה, לפחות לא ברמה ההנהגתית. כשאנחנו רואים את התוכנית המדינית שהציג לפיד ביום שלישי השבוע, שבה הוא מציע שמצרים תשלוט ברצועה ובסוף היא תעבור להחזקת הרשות הפלשתינית, ברור שיש מחוזות לא קטנים ורבי השפעה במערכת הישראלית שעדיין מאמינים בתפיסות הנסיגה שהובילו אותנו לאסון שפתח את המלחמה. וזה עוד בלי שבכלל מתעמקים בהצעה הזאת, שמעידה בעיקר על חוסר הבנה של המזרח התיכון.
"במקביל מגיע ממשל טראמפ ולא מצליח להבין למה אנחנו מייחסים חשיבות כל כך גדולה ונמרחים כל כך הרבה זמן עם הסיפור של רצועת עזה, כי מבחינתם מדובר בחבל ארץ קטנטן וחסר משמעות. כשטראמפ אומר שהוא יגלה את כל העזתים, מבחינתו זה יעד מאוד אפשרי. בדיוק כמו שראש עיר גדולה יפנה דירת חדר וחצי בבית שעוד מעט יקרוס מרוב אי תחזוקה, ועוד בקצה העיר. בתוך המציאות הזאת, לצד הכיוונים שלא בהכרח אחידים בקרב הממשלה, צריך לתמרן. לכן שמענו בעיקר מה לא, ופחות מה כן".
העובדה שבכל זאת לא שמענו פרטים על נושאים כמו כיצד חמאס יעזוב את הרצועה לא צריכה להדליק לנו נורות אדומות?
"בוודאי. ויותר מאחת. אחת האפשרויות לפתרון של ההתחייבות לציבור שחמאס לא יישאר ברצועת עזה היא המודל הלבנוני, כלומר שעל הנייר חמאס לא שולט ברצועה, ואולי אפילו ההנהגה שלו לא תישאר ברצועה, אבל מאחורי הקלעים הוא ישלוט בה כמו שחיזבאללה שלט בלבנון לאורך כל השנים. למעשה הייתי אומר שיש חשש גדול שזה הכיוון שישראל צועדת אליו, פשוט כי הוא הפתרון הקל ביותר. זה אולי פתרון להבטחות שניתנו לציבור, אבל זה לא פתרון לבעיית השורש. בשביל לפתור אותה צריך שחמאס באמת לא יהיה ברצועת עזה. זה יכול להגיע על ידי כניעה אמיתית שלו, שכל בר דעת מבין שזה יותר תקווה מאשר משהו מציאותי, וזה יוכל להיות בעזרת לחימה צבאית מחודשת שתתנהל אחרת במטרה להכריע את חמאס. באופן אישי אני מעריך שישראל תצטרך במוקדם או במוקדם יותר להילחם שוב ברצועה. זה יכול להיות בעוד כמה שבועות או בעוד כמה חודשים, אבל אני מעריך שפנינו לסבב מלחמה נוסף ברצועה".