
האלוף במיל' עוזי דיין, לשעבר סגן הרמטכ"ל וראש המל"ל, מתייחס בראיון ל-ערוץ 7 לביקורת על הדו"חות הצבאיים שפורסמו בנוגע למחדל השבעה באוקטובר, וקובע כי מדובר בדו"חות – אך לא בתחקירים של ממש.
"תחקיר אמיתי לא עושים אחרי שנה וחצי, אלא מיידית. ככל שעובר הזמן, הזיכרון מתעצב מחדש והעדויות הופכות לפחות אמינות," אומר דיין. לדבריו, כאשר מחכים זמן רב כל כך, הגרסאות "מסתדרות" והופכות פחות מדויקות.
דיין סבור כי הרמטכ"ל הנכנס יצטרך לבחון את כל החומר מהדו"חות ולהכריע – אילו מסקנות הוא מאמץ, אילו הוא דוחה, ואילו נדרש לתחקר מחדש.
לדבריו, יש שאלות רבות שנותרו ללא מענה, כולל תפקודו של השב"כ במהלך האירועים. "כשהיה צריך להכריע בנושאים כמו תקציב הצבא, הוקמו ועדות ייעודיות כמו ועדת נגל, אז מדוע אין ועדה מסודרת שתבדוק לעומק את הכשלים המודיעיניים והמבצעיים?".
דיין מותח ביקורת חריפה על העובדה שמעטים בצמרת הצבא לקחו אחריות על המחדל. לדבריו, "הייתי מצפה לראות יותר קצינים בכירים מציעים את התפטרותם – וזה אפשרי גם בזמן לחימה".
הוא מסביר כי המלחמה הביאה לכך שדווקא הדרג הלוחם, עד רמת מפקדי האוגדות, צבר ניסיון קרבי משמעותי יותר מהפיקוד הבכיר. "זה מצב שלא היה בתחילת המלחמה, ועכשיו אפשר לבחון מי מתפקד טוב ומי פחות – ומי צריך לפנות את מקומו."
"אני לא בעד עריפת ראשים כללית, אבל יש ממצאים בדו"חות שמצדיקים הדחות או התפטרויות," אומר דיין.
דיין מתייחס לשינוי בתודעה הציבורית בעקבות המלחמה, ומדגיש כי בעבר היו קולות שהתנגדו להכרעה צבאית של חמאס, אך היום הציבור מבין שהאלטרנטיבה מסוכנת יותר.
"בעבר, כשאמרנו שחייבים לחסל את חמאס, אמרו לנו – ומה יהיה אחר כך? היום, אחרי שבעה באוקטובר, הציבור מבין שהאלטרנטיבה היא להמשיך לשלם מחירים כבדים," אומר דיין.
לדבריו, "האליטה המשרתת בצה"ל השתנתה, כיום יש יותר לוחמים מהציונות הדתית שנכנסו לפיקוד הבכיר עם רוח קרב אחרת, וזה משפיע גם על הצבא". לסיום, דיין קורא לרפורמה יסודית בקוד האתי של צה"ל, וטוען כי עליו להתמקד בשלושה עקרונות בלבד: ניצחון, מקצועיות, דוגמה אישית "את כל השאר אפשר לכתוב בספרים," הוא חותם.