
רו''ח עינב פרץ, פרויקטורית הצפון, שוחחה עם ענת דוידוב ב-103fm על תושבי הצפון המפונים שמתחילים לחזור.
"תמונת המצב די מעודדת ומשמחת", סיפרה. "על פי נתונים של מערך הדיגיטאל ופיקוד צפון, אנחנו עומדים על סדר גודל של 38% תושבים שחזרו כבר בשבוע האחרון, שזה נתון מאוד יפה".
עוד אמרה: "אנחנו מניחים שלקראת סוף השבוע הקרוב נראה גידול גדול יותר, ונעבור את ה-50% בוודאות".
לדבריה, "יש אתגרים, אנחנו אחרי מלחמה - שנה וחצי שתושבים לא היו בבתים - נזקים שהיו במסגרות החינוך וגם בתשתיות. המשימה הראשונה שלנו להביא את התושבים הביתה עכשיו. עד יולי נתנו את האפשרות לבחור. להביא את הצפון למקום יותר טוב מ-6 באוקטובר ולא בסיסמאות".
על התקציבים המיועדים לשיקום הצפון פירטה: "מדובר על תקציב של 15 מיליארד לתוכנית החומש, שמתוכם בערך 80 אחוז ילך לקו העימות ו-3 מיליארד בערך ילך לצפון. אנחנו מדברים על 4 מיליארד עם החלטות ממשלה שכבר עברו. רק אתמול בלילה העברנו החלטת ממשלה של החינוך הבלתי פורמלי של 100 מיליון שקל, שמביאה בשורה לצפון. החלטה נוספת שעומדת בפתח עם משרד הכלכלה לעסקים לתת להם מענים עם השיבה הביתה".
לאחר מכן ביקשה פרץ להדגיש כי "יש תשתיות ציבוריות ומוסדות חינוך, שכאן נעשה מהלך מדהים, למעט מטולה כל מוסדות החינוך שביקשנו לאייש, הכול מוכן - הצלחנו להכשיר את כולן ולפתוח אותן. זה לא מושלם. בסך הכול אין לנו מצב שאנשים לא יכולים לחזור לבית שלהם. רשויות מתוקצבות בשוטף על ידי משרד הפנים ופטור מארנונה לתושבים".
לשיטתה, "בנושא הפרט, תושב שלא יכול לחזור מטופל על ידי מס רכוש - כל הפיצוי לתושבים הוא דרך מס רכוש. בנוסף יש מענקים לתושבים מפונים - מענק חד פעמי לתושב שרוצה לסיים את שנת הלימודים במקום שבו הוא גר כרגע. המדינה נותנת סכום נכבד לצורך השכירות, לדוגמה משפחה בת ארבע נפשות מקבלת 60 אלף שקלים - המענק מיידי".
מדוע מטולה ומנרה לא הוחרגו? פרץ השיבה: "התבססנו על חוות דעת צבאית - אם הצבא היה מחריג אותן מבחינה ביטחונית, הן היו מוחרגות אוטומטית. ברגע שלא הייתה החרגה וראינו את המצב, יש ועדה שהחליטה על בסיס נתונים של מס רכוש לא מחריגים אותן".
עם זאת ביקשה לציין: "אני מבינה את הביקורת של דוד אזולאי, אבל המדינה לא הכריחה לחזור ב-1 במרץ - המדינה אפשרה לחזור עד יולי ולא לפגוע באנשים. אנחנו נמשיך וניתן למטולה כל מה שהיא צריכה כדי לחזור להיות המקום הכי יפה בארץ".