חגיגות פורים
חגיגות פוריםצילום: Yonatan Sindel/Flash90

העולם היהודי יחגוג השנה את חג הפורים במתכונת ייחודית של "פורים משולש", המתרחשת כאשר פורים חל בערב שבת.

תופעה זו מחייבת חלוקה של מצוות החג על פני שלושה ימים, כאשר בערים המוקפות חומה – ובראשן ירושלים – תתקיים חגיגה שונה במעט משאר ערי ישראל.

בערים שאינן מוקפות חומה, בהן תל אביב, חיפה, באר שבע ושאר יישובי הארץ, יחגגו את הפורים כרגיל ביום שישי, י"ד באדר, כולל קריאת מגילת אסתר, משלוח מנות, מתנות לאביונים וסעודת פורים.

קיום מצוות הפורים הרבות ביום שישי, מהוות אתגר בניהול ראוי של הזמן, שיש להספיק לסיים את סעודת הפורים לפני שבת ולהתכונן לשבת, אלא אם כן מעוניינים לשלב את סעודת פורים יחד עם סעודת שבת ('פורס מפה ומקדש').

בירושלים ובערים מוקפות חומה, המצוות יתפרסו על פני שלושה ימים:

יום חמישי, י"ג באדרצום תענית אסתר כנהוג, ובלילה תתקיים קריאת המגילה הראשונה.

יום שישי, י"ד באדר – קריאת מגילת אסתר נוספת בבוקר, לצד קיום מצוות מתנות לאביונים.

שבת, ט"ו באדר - בכל תפילות השבת וברכת המזון מוסיפים 'על הניסים'; בתפילת שחרית, מוצאים שני ספרי - תורה, בראשון קוראים שבעה עולים בפרשת השבוע, ובשני קוראים בפרשת 'ויבא עמלק' ומפטירים הפטרת פרשת זכור.

יש הנוהגים להוסיף מאכל או משקה נוספים בסעודות השבת כחלק מקיום מצוות שמחת פורים. כמו כן, יש ספרדים הנוהגים לשלוח מנות בשבת במקום שיש ערוב בנוסף לחיוב ביום ראשון. את שיעורי השבת יש להקדיש לעיסוק בהלכות פורים ועניינו.

יום ראשון, ט"ז אדר - מקיימים סעודת פורים ומשלוח מנות. לפי מנהג האשכנזים אין אומרים בתפילות היום 'על הניסים', אלא רק בסעודת הפורים. למנהג הספרדים אין אומרים על הניסים בסעודת פורים.

משטרת ישראל וכלל כוחות הביטחון נערכים בכוננות מוגברת בשל חגיגות הפורים הצפויות להתקיים לאורך כל סוף השבוע. בנוסף, ארגוני החסד והעזרה לנזקקים נערכים למבצע רחב היקף לחלוקת מתנות לאביונים ולסלי מזון, זאת על מנת להבטיח שכלל האוכלוסייה תוכל להשתתף בשמחת החג.