
האם מחירי המצות לקראת חג הפסח גבוהים מדי? משרד הכלכלה והתעשייה פתח בבדיקה של מחירי המצות בישראל, על רקע נתונים המצביעים על פערים משמעותיים בין עלות חומרי הגלם למחיר הסופי לצרכן.
ד"ר יונתן בצלאל, המפקח על המחירים במשרד הכלכלה, שלח אתמול הודעה לחברות "מצות יהודה" ו"מצות ראשון" על כוונתו לבחון הכנסת המצות לפיקוח מחירים ודרש מהן להעביר נתונים מפורטים.
הנתונים שחושפים את הפער המשמעותי מעוררים תהיות: בעוד מארז של 2.5 ק"ג מצות נמכר לצרכן בסביבות 30-33 שקלים, עלות הקמח הכשר לפסח הדרוש לייצור אותו מארז עומדת על 7.4 שקלים בלבד.
שר הכלכלה והתעשייה, ח"כ ניר ברקת, הצהיר: "לא ייתכן שמצות, שהן מוצר בסיסי בחג הפסח, יימכרו במחירים אשר יכבידו על הוצאות החג של משפחות רבות. אם תימצא רווחיות מוגזמת – נפעל בנחרצות, כולל פתיחה בהליך להכנסת מחיר המצות לפיקוח".
המפקח על המחירים ציין בפנייתו לחברות כי "מצות יהודה" ו"מצות ראשון" מחזיקות בנתח שוק משמעותי של 42% ו-38% בהתאמה, סה"כ כ-80% מהשוק. בשל הריכוזיות הגבוהה, דורש המשרד מהחברות להעביר נתונים מפורטים, כולל תיאור תהליכי הייצור, דוחות כספיים מבוקרים, עלויות תפעול, חומרי גלם, שכירויות ושכר עובדים.
במשרד הכלכלה מציינים כי בעוד שמחיר הקמח הכשר לפסח מפוקח, מחירן הסופי של המצות אינו נתון לפיקוח, ולכן נדרשת בדיקה חשבונאית וכלכלית של הפער.
"אני מצפה מיצרני המזון, היבואנים והקמעונאים, לגלות אחריות ולתמחר בהגינות את סל הקניות לקראת החגים הקרובים", הוסיף השר ברקת.
"במקביל, אני קורא לצרכנים להשוות מחירים ולבחור רק מה שמתאים לכם – כי תחרות אמיתית מתחילה גם בכיס שלכם".
