
16 שנים לאחר שקבעה את שיאה העולמי הראשון בבריכת השחייה, קירסטי קובנטרי מזימבבואה רשמה הערב (חמישי) הישג היסטורי מחוץ למים – כאשר נבחרה לנשיאת הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), ובכך הפכה לאישה הראשונה ולנציגת אפריקה הראשונה המכהנת בתפקיד זה.
קובנטרי (41), שזכתה במהלך הקריירה שלה בשתי מדליות זהב אולימפיות, ארבע מדליות כסף ומדליית ארד אחת, נחשבת לאחת השחייניות הגדולות בהיסטוריה האולימפית. כעת, היא תעמוד בראש הארגון המשפיע ביותר בספורט העולמי, לאחר שנבחרה להחליף את תומאס באך הגרמני, אשר כיהן בתפקיד במשך עשור.
חזונה של קובנטרי כולל פיתוח טכנולוגי מתקדם לאירועי הספורט הבינלאומיים, שילוב בינה מלאכותית בקידום האולימפיאדה, והכנסת ענפי ספורט חדשים ומודרניים למשחקים האולימפיים העתידיים.
יו"ר הוועד האולימפי בישראל וחברת ה-IOC, יעל ארד, בירכה על בחירתה של קובנטרי וציינה את החשיבות ההיסטורית של המינוי:
"התרגשות ענקית כאן בקוסטה נבארינו ביוון, רגע אחרי הבחירה של האלופה האולימפית, קירסטי קובנטרי, לנשיאת ה-IOC. קובנטרי, אישה צעירה ומרשימה מאוד, אם לשתי בנות, עושה כאן היסטוריה – בזכות גילה הצעיר, מוצאה האפריקני, ובעיקר בהיותה האישה הראשונה שתעמוד בראש ארגון הספורט החשוב בעולם, אחרי 130 שנה ו-9 נשיאים גברים לפניה."
ארד הוסיפה כי היא בטוחה ביכולותיה של קובנטרי להוביל את התנועה האולימפית לתקופה חדשה, כשהיא כבר מסתכלת קדימה למשחקים האולימפיים הקרובים: "אני בטוחה שקובנטרי תוביל את ה-IOC באופן מרשים לקראת מילאנו-קורטינה 2026, לוס אנג'לס 2028, האלפים הצרפתיים 2030 ובריזביין 2032".
ארד ציינה כי לאורך השנים קיימה שיחות רבות עם קובנטרי, שבמהלכן התרשמה ממחויבותה לקידום מדינות קטנות בזירה הספורטיבית העולמית, ובהן גם ישראל.
"כמי שהגיעה ממדינה קטנה באפריקה, היא מבינה את החשיבות של תמיכת ה-IOC במדינות קטנות. היא רואה כאחריותה כנשיאה להבטיח את מעמדם של הספורטאים בעולם, ובכללם גם הספורטאים הישראליים בזירה הבינלאומית."
ארד ניצלה את ההזדמנות להביע הערכה לנשיא היוצא, תומאס באך, שלדבריה היה "ידיד גדול של ישראל בספורט העולמי".
"באך הוביל את התנועה האולימפית להיות אחד הארגונים המשפיעים בעולם, עם מעמד על בדיפלומטיה הבינלאומית. הובלתו את אג'נדה 2020+5 הפכה את ה-IOC לארגון מודרני ורלוונטי יותר מתמיד", אמרה ארד.
עם כניסתה לתפקיד, קובנטרי צפויה להתמודד עם אתגרים משמעותיים, בהם חיזוק מעמדם של הספורטאים מול השפעות פוליטיות, הרחבת השימוש בטכנולוגיה בספורט ושמירה על האיזון העדין בין מסורת לבין חידושים בענפי התחרות האולימפיים.
מינויה מסמן פרק חדש בהנהגת ה-IOC, שמכאן והלאה יעמוד תחת הנהגתה של אישה פורצת דרך, שמביאה איתה שילוב ייחודי של ניסיון ספורטיבי, ראייה גלובלית ורצון לחדשנות.