לקראת הכנס הראשון של מרכז יכין, אירוע שיתקיים בשבוע זה, מספר מנכ"ל המכון, אורן הניג, על תכלית הקמתו של המרכז המבקש לסייע לנבחרי ציבור לקדם אג'נדות של זהות יהודית וציונות.
הניג מזכיר כי מזה שנים הימין מלין על תופעות הדיפסטייט, על מעורבות הכסף הזר בקידום אג'נדות בישראל, ועם זאת אין ידע מקצועי אודות הדרך לתיקון. חבר כנסת צעיר המבקש לחולל שינוי ולתקן אינו מוצא מקור מקצועי שיוכל לסייע לו ליישם את המהלכים לשמם הוא נכנס לשדה הציבורי. "מתוך הבנת הרצון לקדם ציונות, זהות יהודית וערכים חשובים חייבים לעבוד ולהראות איך מתקנים ואיך פועלים".
בדבריו מחדד הניג ומבהיר כי החשיבה לפיה מדובר בעניינים שברוח, עניינים הרחוקים לכאורה מתחומי המחקר, אין בסיס. דוגמא הוא מציג במחקר שהוביל המרכז בראשותו אודות הקוד האתי של צה"ל, מושג שיש מי שראו בו רוחני וחסר השפעה ממשית על הצבא, אך המחקר הוכיח את חשיבות המחקרים החסרים שתפקידם להשפיע על המערכה הצבאית ברמה המעשית, ערכים של ניצחון, אהבת העם והארץ וכיוצא באלה. "כשאין ערך של ניצחון הדבר משפיע על הטקטיקות והדרגים בשטח ואופן הלחימה. הרוח קריטית", הוא קובע.
על הסיבה לכך שזירה זו הופקרה על ידי הימין לאורך לא מעט שנים, אומר הניג כי התפיסה ששלטה בחוגי הימין היא התפיסה הרואה בהקמתו של עוד ישוב ועוד ישוב את העשייה הממשית והמשפיעה, בעוד הפן האקדמי והמחקרי מקצועי הזניח הימים מתוך הערכה ואולי תקווה שהדברים יבואו מעצמם, "אבל הרוח מעצמה נושבת אם לא יודעים לכוון אותה".
ארגוני החברה האזרחית שקמו מעת לעת התמקדו בחשיפת הבעיות אך פחות עסקו בדברים כפי שהם באים לידי ביטוי בפועל, בתקנות, בחוקים ובמהלכים שיש לפעול בהם כדי לחולל שינוי של ממש. דוגמא הוא מציג במשרד החינוך, שבו על מנת להביא לשינוי יש צורך במחקר מקיף שיכיר את התקנות והחוקים, את ההשפעות השונות ודרכם להוביל לתיקון.
הניג מספר בדבריו על מחקר שערך המכון על שלטון בית המשפט על בתי הדין הרבניים וצמצום סמכויותיהם ועל מחקר שייחשף בקרוב על האופן בו השפיע בג"ץ על נהלי פתיחה באש צעד אחר צעד והדברים שינו בפועל את פני המערכה. על כל זאת הוא מוסיף ומדגיש כי החשיבות המרכזית היא בבחינת הדרכים לחולל שינוי על מנת לשנות את מסלול הספינה כולה.
בדבריו מניח הניג את האצבע על השאיפה לחיזוק המסורת והשורשים היהודיים כנקודת המחלוקת בחברה הישראלית, להערכתו רוב מוחלט של החברה, בין שומרי מצוות ובין שאינם שומרי מצוות, חפצים בחיזוק הקשר ליהדות, לעומת חלק אחר המבקש לקעקע את הקשר הזה ופוגע בו בדרכים שונות.
בהתייחס לכנס המתוכנן מספר הניג על מומחים מעולם האקדמיה, הארגונים האזרחיים והפוליטיקה המשתלבים זה עם זה במחקרי המכון ויופיעו בכנס. "אנחנו מבינים שהשילוב של שלוש הזרועות הללו הוא שילוב מנצח ולכן אנחנו יושבים בשולחן אחד, כל אחד מביא את הצד שלו ומכינים יחד את הדרך לתקן".