יקב טורא
יקב טוראצילום: יקב טורא

בלב השומרון, ביישוב רחלים, ניצב אחד היקבים הייחודיים והמרגשים בארץ – יקב טורא. מאז הקמתו בשנת 2003, הפך היקב למוסד חקלאי, תרבותי וציוני, המשלב עשייה מקצועית בלתי מתפשרת עם אמירה ברורה של אהבה לאדמה ולמורשת.

מאחורי היקב עומדים ורד וארז בן סעדון – זוג חקלאים שצמחו מהשטח, תרתי משמע. הם החלו את דרכם ביישוב ברכה, שם השקיעו את חסכונותיהם הראשונים ב־20 דונם אדמה בגובה 850 מטר מעל פני הים. יחד עם בני משפחה וחברים, נטעו את הכרמים הראשונים מתוך אמונה באיכות הקרקע ובתנאי האקלים הייחודיים של האזור.

בשלב הראשון מכרו את הענבים ליקבים אחרים, אך כשנוכחו לדעת שיש מי שמסרב לרכוש תוצרת מהשומרון – החליטו לקחת את גורלם בידיהם. ארז פנה ללימודי ייננות במכללת תל חי, ורד השלימה לימודים באוניברסיטת אריאל, והשניים הקימו את יקב טורא עם 1,200 בקבוקים בלבד בשנה הראשונה. מאז צמח היקב בהדרגה ומייצר כיום כ־200,000 בקבוקים בשנה.

“אם יש פרי טוב – צריך להפוך אותו ליין מעולה”, אומרת ורד בן סעדון. "לא תכננו להקים יקב. רצינו רק לגדל ענבים, אבל ברגע שהבנו שלא יקנו מאיתנו רק בגלל המיקום – היה לי ברור שאנחנו צריכים לעשות את זה בעצמנו. האדמה מדברת, ואנחנו כאן כדי להקשיב לה".

כרמי יקב טורא נטועים על קרקע טרה רוסה סלעית, באקלים קריר, תנאים המוכרים כאידיאליים לגידול ענבי יין איכותיים. אך העשייה של משפחת בן סעדון אינה מסתכמת בענבים – לצד הכרמים ניטעו עצי זית, מהם מופק שמן זית כתית מעולה בבית בד עצמאי שהקימה המשפחה.

הבלנד המיוצר בבית הבד כולל שלושה זנים – פיקואל, ברנע וארבקינה – והוא מאופיין בטעמים עשבוניים מעודנים וברמת חומציות נמוכה במיוחד, לרוב סביב 0.5%, הרבה מתחת לרף הנדרש לשמן זית כתית מעולה. הזיתים גדלים על גדות נחל שילה, באזור שמפגיש בין שמש בריאה, אדמת סלע ואוויר הרים צלול.

“אנחנו לא רק מייצרים יין ושמן – אנחנו מגדלים אותם בעצמנו, מהשורש ועד הבקבוק. זו עבודה חקלאית אמיתית, עם הלב ועם הידיים”, מדגישה ורד.

יקב טורא מפעיל מרכז מבקרים ביישוב רחלים, הפתוח לציבור הרחב, ליחידים ולקבוצות, בתיאום מראש. הסיור כולל הדרכה מקצועית על גידול הענבים, תהליך הייצור, טעימות מהיינות ומהשמן – ומפגש בלתי אמצעי עם אנשי האדמה עצמם. המקום מארח מגוון רחב של מבקרים – דתיים וחילונים, סטודנטים ותיירים, אנשי מקצוע ואוהבי יין – ומציע חוויית עומק חקלאית, ציונית ואישית.

יקב טורא הוא הרבה יותר ממפעל יין – הוא סיפור של נחישות, אמונה וחקלאות ישראלית שמחוברת לארץ, לערכים ולמשפחה. מהמדרונות של ברכה ועד למדפים ברחבי הארץ והעולם – כל בקבוק הוא תוצר של עבודה מדויקת, שקטה ומלאת כבוד לקרקע ולמסורת.

“בשם כל משפחת טורא”, מוסרת ורד בן סעדון, “אני רוצה לאחל חג פסח כשר ושמח לכל בית בישראל. שנדע להעריך את מה שיש — את האדמה, את המשפחות, את הערכים שמחזיקים אותנו יחד. נמשיך לפעול מתוך אמונה, אחריות ואהבה לארץ הזאת. ובלב — תפילה אמיתית לחזרתם של כל החטופים, לשלום חיילינו, ולימים שקטים וטובים לעם ישראל כולו.”

יקב טורא יהיה פתוח לביקורים במהלך חול המועד פסח, בין התאריכים 14–17/4 בין השעות 10:00–17:00 וביום 18/4 בין השעות 10:00–14:00.

הביקורים כוללים סיורים מודרכים וטעימות. היקב כשר לפסח.