משה סולומון
משה סולומוןצילום: חזקי ברוך

"בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" (פסחים קטז, ב).

יציאת מצרים היא אירוע מכונן בהיסטוריה היהודית, והאירוע שהפך אותנו לעם. אך יציאת מצרים איננה רק אירוע חד־פעמי, אלא היא מושג ומהות שחוזרת לאורך הדורות.

במשך דורות של גלות, ובעליות שונות לאורך ההיסטוריה, חווה עם ישראל שנית מעין יציאת מצרים - חוויה של יציאה מן המיצר, כעם וכקבוצה מגובשת, ויציאה לדרך ולמסע חדש שטומן בחובו הזדמנות. בין אם מדובר היה בעליית עזרא ונחמיה, בקיבוץ השבטיים, בעלייה לישראל לאחר השואה והקמת המדינה, או בעליות של יהודים מרחבי העולם מאז. גם אני, באופן אישי, זכיתי ליציאת מצרים פרטית בתוך קהילתי. בגיל שש יצאתי למסע לארץ ישראל, מסע שמזכיר בחלקו את יציאת מצרים ממש, בהליכה ברגל במדבריות, באמונה חזקה בהשלמת המסע ובהשגחה אלוקית.

יציאת מצרים מסמלת גם את שחרור החטופים לאורך הדורות, מאסירי ציון ושבויי המלחמות ועד החטופים לאורך השנים מאז קום המדינה. לא סתם נטבע הביטוי "שלח את עמי" בקריאתנו לשחרור יהודי ברית המועצות מאחורי מסך הברזל. בתקופה זו, כאשר 59 מחטופינו עדיין בשבי חמאס, אנו מתפללים שיציאת מצרים שלהם תתרחש במהרה, וישובו החיים לחיק משפחותיהם והחללים לקבורה.

וכמובן, יציאת מצרים מסמלת גם את היציאה של כל אחד מאיתנו מהמיצרים האישיים שלנו. עלינו לשאוף להשתחרר מהעכבות שמקיפות אותנו, ולשאוף להתקדמות לעבר הגשמה עצמית, משפחתית וקהילתית. חג החירות הוא ההזדמנות שלנו לחשבון נפש אישי ומשפחתי - היכן הייתי במיצר בשנה האחרונה? מה הן ההזדמנויות שלי לפרוץ קדימה? אם ראש השנה הוא חשבון נפש על העבר, חג הפסח הוא חשבון נפש על העתיד.

אחת ממצוות החג החשובות היא "והגדת לבנך" - ההסבה המשפחתית, העברת המסר לדורות הבאים, המשכת השושלת. על כל עורך סדר, על כל אב משפחה, לראות כיצד הוא מקיים "והגדת לבנך" ייחודי. ההגדה וסיפור יציאת מצרים הם המצע, ועל כל אדם ואדם להוסיף עליו את סיפורו הייחודי. פעלתי במשך שנים בתפקידיי הקודמים, ואני ממשיך בתפקידי היום, לחזק את הזהות האתיופית של קהילתי. אני רוצה שבני הקהילה יספרו בליל הסדר על הייחודיות של קהילתנו, על המסורת ועל השושלת שלנו. לא בהסתרה, אלא בגאווה של הערב המשפחתי השנתי שליל הסדר מסמל.

כך צריך להיות בכל משפחה ומשפחה. אספו סיפורים של הדורות הקודמים, לימדו מה מייחד אתכם, מה השקפת עולמכם ההיסטורית וגם האקטואלית. כיצד היא נבנתה, וכיצד ניתן להנחיל את ההשקפה הזאת לילדיכם ולמשפחתכם. זוהי משימתנו בליל הסדר, זהו קיום מצוות "והגדת לבנך".

בשנה זו אנו מתפללים ומספרים את סיפורי גבורתם של לוחמינו ואזרחינו במלחמת חרבות ברזל. עם ישראל התגלה בתפארתו ובגבורתו, גם אם בעקבות האירוע המזעזע שקרה בשמחת תורה. אנו מייחלים לחבק את כל החטופים שנותרו בשבי חמאס, ולהביא לקבורה את כל החללים, ובתוכם את הדר גולדין הי"ד שמשפחתו ממתינה לגאולה הפרטית שלה זה שנים רבות.

הכותב הוא חבר כנסת בסיעת הציונות הדתית