מתחם ביג גלילות
מתחם ביג גלילותצילום: טל גל, פלאש 90

"אני לא מאחל להם בהצלחה. כל עוד המסחר שם פתוח בשבת – רגלי לא תדרוך שם", כך כתב לפני כחודש חבר הכנסת אלעזר שטרן, חבר סיעת 'יש עתיד'.

בהצהרה המפתיעה, שאותה פרסם בעקבות פתיחת מתחם האופנה והבילוי ביג גלילות שהכריז באופן מיוחד על כך שייפתח בשבתות ובחגים, הדגיש שטרן את משמעותה של השבת במדינת ישראל: "השבת במדינת ישראל נושאת אופי מיוחד לרוב מוחלט של האוכלוסייה, השבת מביאה תפיסת עולם חברתית והיא אולי הבשורה הגדולה ביותר שהביא העם היהודי לעולם".

שטרן, שאינו חשוד על קיצוניות דתית ואף חבר במפלגה שהעומד בראשה, חבר הכנסת יאיר לפיד, תומך בחילול השבת במתחם, הסביר את התנגדותו בכך שיש הבדל בין פתיחת מרכול שכונתי שמשרת תושבים ש"נתקעו" במחסור מסוים בשבת, ובין "מרכז קניות ענק שמטרתו לגרוף רווחים גם על חשבון עובדים שייאלצו לוותר על יום המנוחה שלהם".

"אני קורא למפעילי 'ביג פאשן גלילות' לחזור בהם מפתיחת המסחר בשבת", חזר על קריאתו, "עד אז, לא אכנס לשם – ואני מניח שגם רבים אחרים לא. גם מי שנוסע בשבת, גם מי שהולך לסרט – לכולם השבת חשובה. היא הסטארט־אפ היהודי הראשון והמצליח ביותר עד היום".

מתחם האופנה ביג פאשן בגלילות נחנך לפני כחודש וחצי, תוך הכרזה על האטרקציה הצרכנית שהוא מציע: פתיחה בשבתות ובחגים, שתאפשר לקהל הרחב לקנות ולבלות במתחם, בעוד מרכזי קניות גדולים אחרים בגוש דן סגורים ברובם בשבת. בעלי ביג תכננו את המקום כך שימי השיא שלו יהיו סופי השבוע, ובמקום הוקמו מתחמי משחקים ומסעדות כמקום בילוי למשפחות. ההודעה הזאת החלה לגלגל מאבק נגדי, וקודם לכן יצאה הודעה מעניינת של רשת החנויות הגדולה ביותר במתחם.

מתוך חנויות ועסקים רבים בקניון ביג גלילות שיפעלו בשבת, דווקא האטרקציה המרכזית בו, חנות זארה הגדולה במדינה – הודיעה כי תהיה סגורה ביום השבת, זה שאמור להיות מימי הקנייה החזקים של הקניון, עם מספר שיא של מבקרים. קבוצת זארה שכרה בגלילות שטח ענק של 7,500 מ"ר לכל מותגיה, שגם הם יהיו סגורים בשבת. על פי הפרסומים, הסיבה להחלטת הרשת היא כי ג'ואי שוובל, הזכיין של הקבוצה בישראל, הוא דתי שומר שבת. מי שהצטרפה לזארה היא קבוצת גולף, שהודיעה גם היא כי לא תפתח את חנויותיה בביג גלילות בשבת.

יצחק רוכברגר, ראש עיריית רמת השרון, שהמתחם נמצא בתחומה, תומך בפתיחת המרכז בשבת כדי לאפשר לתושביו ליהנות בשבת על פי דרכם ואמונתם. אלא שבשבוע שעבר חל מפנה מעניין בעלילה, כאשר היועץ המשפטי של עיריית רמת השרון, מיכאל בלום, שלח חוות דעת לראש העיר ולפיה עד למציאת פתרון חוקי אחר, יש לבצע "אכיפה יעילה של חוק העזר הקיים ולהימנע מאי אכיפה". במילים אחרות, על ראש העיר מוטל לפי החוק לשגר למתחם ביג פקחים שיאכפו את חוק העזר העירוני האוסר פתיחת בתי מסחר בשבת. היועץ אף מציין את גובה הקנס הקבוע בחוק: 475 שקלים לבעל עסק שפותח את חנותו בשבת. לדברי היועץ, על פי חוק המרכולים משנת 2018, לא ניתן לפתוח בתי מסחר בשבתות ובחגים, אלא אם זכו להחרגה מיוחדת על ידי שר הפנים במקרה שיחליט להגדירם "עסקים חיוניים".

היועץ המשפטי בלום מציע כמה דרכי פעולה אפשריות שיכשירו מבחינה משפטית פעילות של לפחות חלק מהחנויות בביג, בהן תיקון של חוק העזר הקיים, החרגה של בתי עסק מסוימים ופנייה למשרד הפנים או לשלטון המקומי. אולם בכל מקרה, הוא מדגיש, על פי החוק כרגע יש לאכוף באופן אקטיבי את עברייני המסחר במתחם ביג שפותחים את חנויותיהם בשבת.

אלא שראש העיר רוכברגר, מראשי מחאת קפלן, גילה פתאום פנים חדשות למושג "ייעוץ משפטי", וכאשר חוות הדעת של היועץ המשפטי בעירייה שלו אינה תואמת את עמדותיו, התברר פתאום שהייעוץ המשפטי אינו ערך כה מחייב ומקודש במשטר דמוקרטי. בריאיון שנערך עימו לפני כמה ימים בחדשות 12, אישר רוכברגר למראיין עמית סגל כי "אני אמרתי שזה (מתחם ביג) ייפתח בשבת", כלומר שאין בכוונתו לאכוף את החוק, על אף עמדתו של היועץ המשפטי. כאשר עימת אותו סגל עם חוות הדעת של היועץ המשפטי, הפתיע רוכברגר באמירה: "עם כל הכבוד, חוות דעת של היועץ המשפטי, שאני מכבד אותה, היא לא החוק. זאת עמדה שלו, זה לא החוק".

סגל התאפק בקושי מלפרוץ בצחוק, ותקף את רוכברגר: "אבל זה בדיוק מה שאתם טוענים על היועצת המשפטית לממשלה. גם נתניהו אומר: זה חוות דעת שלה, ואז אתם יוצאים לרחובות. אז תסביר לי: או שאתה צודק עם היועמ"שית, ואז חוות הדעת היא מחייבת ואז אתה צריך לתת קנסות, או שחוות הדעת היא לא מחייבת, ואז אני לא מבין על מה שרפתם מוצאי שבת אחרי מוצאי שבת".

רוכברגר מבחינתו הביע עמדה מוצהרת של תמיכה בפתיחת המתחם, וציין כי הוא עובד בימים אלה על בניית מסמך מדיניות "לשם השמירה על זכותם של כל תושביה לחיות את חייהם בהתאם לדרכם ואמונתם", ובמילים אחרות: הכשרת פתיחת מתחם ביג פאשן בשבת, בין השאר לפי ההמלצות בחוות הדעת של היועץ.

משרד העבודה מתערב

אלא שהלחץ הלך וגבר. חרם חרדי הוכרז תחילה על ביג גלילות ולאחר מכן על רשת ביג כולה, שאחד ממרכזיה הגדולים נמצא בעיר בית שמש, שם ישנו ריכוז גבוה של צרכנים חרדים. לפני כשלושה שבועות פורסם מכתב תקדימי שעליו חתומים גדולי הרבנים במגזר החרדי מכל החוגים והעדות, ובו הם קוראים לציבור לא לרכוש מוצרים בביג גלילות ואף לא להיכנס לחנויות הזכיינים ושאר מקומות הנושאים את השם ביג: "קוראים אנו לכל שומרי התורה והמצוות להימנע מקניות, ביקורים וסיוע ממקומות אלו שמחללים שבת ר"ל, לרבות זכיינים ברשתות. יש להימנע מלהיכנס גם לחנויות הנושאות את אותו שם של הרשת המחללת שבת רחמנא ליצלן כי כל ישראל ערבים זה לזה".

שר העבודה יואב בן צור מש"ס בחר גם הוא לנקוט צעדים עם התקדמות הפרשה, ובימים האחרונים הודיע כי משרדו יצא למבצע אכיפה במתחם ביג גלילות. מבצע האכיפה התבצע בעשרה בתי עסק ונבדקה הפרת זכויות אצל 21 עובדים. במהלך מבצע האכיפה נמצאו 13 עובדים יהודים המועסקים ביום המנוחה השבועי בניגוד לחוק.

בהתאם לממצאים, משרד העבודה פתח בהליכי אכיפה שנמצאים בשלבי חקירה. עם סיום החקירות יינקטו הליכים על ידי הגורמים המוסמכים, כך מבטיחים במשרד. עוד מדגישים שם כי בגין הפרה של העסקה במנוחה שבועית ניתן להטיל עיצום כספי בגובה של 41,130 שקלים לכל הפרה או להגיש כתב אישום.

שר העבודה יואב בן צור אמר כי "חוק שעות עבודה ומנוחה במדינת ישראל קובע באופן ברור שאסור באופן חמור להעסיק עובדים יהודים בשבת ללא מתן היתר מיוחד. לא אתן למונופולים לנצל את העובדים מהאוכלוסיות המוחלשות בניגוד לחוק. בהתאם לכך אגף האכיפה במשרד העבודה הגביר את האכיפה נגד מעסיקים שיפרו את החוק. כשר העבודה, המדיניות שלי ברורה ונחרצת. במדינת היהודים - לא השבת ולא זכויות העובדים יירמסו ברגל גסה. חוקי העבודה במדינת ישראל הם לא המלצה, הם חובה אזרחית בכדי לשמר את זכויות העובדים".

בעיריית רמת השרון מדגישים כי ההחלטה על פתיחת המתחם בשבת אינה באחריותו של ראש העיר, אלא של מנהלי רשת ביג. ראש העיר יכול לכל היותר לאכוף ולתת קנסות על בתי עסק שפתוחים בשבת בניגוד לחוק, אומרים שם. עם זאת, העירייה מעוניינת שתושבי רמת השרון יוכלו לחיות לפי דרכם ואמונתם, ולכן חותרת כעת להסדרת פתיחת החנויות בשבת על פי חוק, בין השאר על פי המלצת הייעוץ המשפטי.

עד שהתהליך יוסדר, העירייה מחויבת לאכוף את החוק ולקנוס עבריינים, ולפיכך נתנה העירייה בסוף השבוע האחרון התראה כללית שבה הובהר לבעלי החנויות כי הם ייקנסו אם יעברו על החוק, כך נמסר ל'בשבע'. עוד הבטיחו כי אם ההתראה לא תיענה, בהמשך תחלק העירייה גם קנסות. "אבל במקביל אנחנו משקיעים בתהליך ההסדרה, כדי שהתושבים שלנו יוכלו לחיות בשבת כמו שתושב בני ברק חי לפי אמונתו בשבת. יוכלו ללכת לתערוכה ולקנות לעצמם גזוז ולקנות בביג. נסדיר זאת באופן הכי חוקי".

ארגון 'חותם' המקדם סדר יום למדינה יהודית, נכנס גם הוא לעובי הקורה. עורך הדין אריאל דוד אפללו, המייצג את 'חותם' בפרשה, מסביר כי פתיחת חנויות ביג פאשן בשבת היא עבירה על חוק המרכולים משנת 2018, שמבדיל בין בתי מסחר לבתי עינוגים ואוכל, כאשר על בתי מסחר הוטל איסור בחוק לעבוד בימי המנוחה. על הפרת החוק הזאת ניתן להשית קנס בסך 40 אלף שקלים, בניגוד להפרת חוק עזר עירוני, שם מדובר על קנס של 450 שקלים, "וגם את הקנס הזה ראש העיר לא נותן, על אף חוות הדעת הברורה שקיבל".

"לנו בארגון חותם חשובה העובדה שיש פה הפרה בוטה של החוק. אנחנו שומעים אנשי ציבור שטוענים: אנחנו ציבור שרוצה את זה, זה לא מפריע לאף אחד. אבל נושא השבת במדינה הוא לא נושא שנתון לדיון! אנחנו רגילים לומר 'בואו נכיל' ו'אפשר להבין', אבל יש דברים שהם קונצנזוס. אני לא מדבר על דעת קהל, אלא על סט הערכים שהמדינה קבעה לעצמה ועיגנה אותם בחוק. המדינה החליטה שהיא רוצה את השבת כיום מנוחה, היא רוצה שבפרהסיה הציבורית השבת תישמר. היו ממשלות ללא דתיים שבהן אפשר היה לשנות את החוק הזה, אבל המדינה לא עשתה זאת, סימן שכולם רוצים בשמירת הערך הזה. הנושא היהודי במדינה התקבל באופן דמוקרטי".

עורך הדין אפללו מגחך על טענת ראש העיר שכל אחד ישמור על השבת בדרכו שלו. "זה לא נוגע לנושא. לא ביקשנו מאף אחד לשמור שבת כך או אחרת, אני לא דן בנושא האם חיללת שבת או לא. הדיון הוא שמירת השבת בפרהסיה הציבורית, ושם צריך לשמור את השבת כי זו מדינה יהודית בדיוק כשם שהיא דמוקרטית, זה כתוב במפורש בחוק, וזה לא משנה לאיזה זרם ביהדות אתה שייך. זה החוק. החנות צריכה להיות סגורה, בלי קשר לשאלה אם יבואו קונים או לא. אין פה מקום לדיון. כשאתם נותנים לזה לגיטימציה, זו לגיטימציה לעבור על החוק, גם אם זה לא פוגע באף אחד".

בעיה נוספת בפתיחת החנויות בשבת היא הבעיה הסוציאלית, כאשר עבירה על חוק שעות עבודה ומנוחה פוגעת גם בזכויותיהם של העובדים באותן חנויות. "כשיש חברה שרוצה לפתוח בשבת, אוטומטית היא לא תקבל עובדים שלא רוצים לעבוד בשבת. זה יוצר חוסר שוויון לגבי העובדים. זה גם חוסר שוויון לגבי שאר החנויות ששומרות על החוק ולא פותחות בשבת, ובסופו של דבר אנשים יממנו מכיסם כאלה שעוברים על החוק".

לתגובות: [email protected]