ביירות, ארכיון
ביירות, ארכיוןצילום: iStock

52 שנים למבצע "אביב נעורים", מהפעולות הנועזות והמורכבות שביצעה ישראל בלב ביירות וצידון.

את המבצע הובילו סיירת מטכ"ל, הצנחנים, השייטת והמוסד, והוא כוון נגד בכירי הפת"ח והחזית העממית, בעקבות טבח י"א הספורטאים במינכן.

בריאיון לערוץ 7 מספר חוקר המורשת סא"ל (במיל') גדעון מיטשניק כי הפעולה זכורה בין השאר בשל התחפשותו של אהוד ברק לאישה, אך הייתה זו מבצע משולב ומתואם היטב בין ראש המוסד דאז צביקה זמיר והרמטכ"ל דוד אלעזר, דדו, שכלל איסוף מודיעין רחב, תכנון מבצעי מדוקדק והגעה בלילה באמצעות כלי שיט של חיל הים עד לחופי ביירות.

בעקבות טבח י"א הספורטאים במינכן קיבלה ראשת הממשלה, גולדה מאיר, את ההחלטה לשלוח את לוחמי המוסד למבצעי 'זעם האל' שנועדו להיות כירורגיים על אדמת אירופה ולהביא לחיסולם של האחראים והמעורבים בטבח הספורטאים.

בסוף שנת 1972 נשלחים לוחמי קיסריה של המוסד לביירות לאסוף מידע על בכירי הפתח. בין הלוחמים גם לוחמת, יעל מן. המבצע, מדגיש מיטשניק, נועד להיות גם מבצע נקמה, אך גם סיכול ושיבוש של פיגועים נוספים שתוכננו על ידי ארגוני הטרור.

לוחמי יחידת קיסריה של המוסד אוספים מידע רב ומגוון. צביקה זמיר מבין שמדובר הפעם במגוון מטרות ויעדים בבירת אויב, שלא כמו באירופה, ודרושים גם הכנות וגם אמצעים משמעותיים יותר ומחליט לקיים את המבצע בשיתוף פעולה עם צה"ל.

בראשית שנת 73' מצטברים באמ"ן מידעים על בתי מלאכה של הפתח' לייצור מוקשים ימיים והחשש הוא שהפתח' נערך לפעילות. בסיירת מטכ"ל נערכים למבצע להשמדת בתי המלאכה הללו, "כך שיש כאן חבירה של שני מאמצים במקביל. כשדדו וזמיר מסכמים על שיתוף פעולה נאסף המודיעין המשותף לשני המבצעים".

בדבריו מרחיב מיטשניק על פועלה ופעילותה של יעל מן במבצע. יעל, ילידת קנדה, הגיעה לישראל מארה"ב, התגייסה למוסד, עברה מיונים והמשימה שיועדה לה היא איסוף המידע למבצע שאותו אמורה הייתה לבצע יחידת קיסריה לבדה בשלב זה.

ליעל נבנה סיפור כיסוי כתחקירנית של משרד הפקות המכינה תשתית לסרט דוקומנטארי. לשם כך היא עוברת קורס אצל שבתאי טבת ויוצאת לבלגיה על מנת לתפור את פרטי סיפור הכיסוי ומשם היא יוצא ללבנון כשבאמתחתה החוזה עם חברת ההפקות הבלגית, למקרה שהיא תיעצר.

בלבנון היא אוספת מידע על חברות השכרת הרכב שבהם יועברו הכוחות מחוף הים למוקדי המבצע. בשלב כלשהו היא יוצאת לבלגיה בתואנה של טיפול רפואי, שם היא מתוודעת לחלק מפרטי המבצע, לא למועד המתוכנן בשל המידור המודיעיני המתבקש. יעל חוזרת לביירות וביום השבעה באפריל נפגשת עם איש מוסד במלון בביירות, שם היא מעדכנת אותו בפרטי מידע על שלושה בכירי פתח' המתגוררים בעיר. בתשעה באפריל נפגש איתה שוב איש המוסד בשעה בה לוחמי צה"ל עושים את דרכם לחופי ביירות. היא מדווחת ששלושת בכירי הטרור בבית. איש המוסד ממליץ לה שלא להיות בשעות מסוימות בביתה שלה, והיא מקבלת את ההנחיה.

עוד מספר מיטשניק כי בעוד ההנחיות הבסיסיות הן שאחרי סיום מבצע יוצאים מהמדינה בה בוצע המבצע כי מאותו רגע כל רגע מסוכן, היא עצמה החליטה אחרת. ההוראה אמנם הייתה לצאת מלבנון ולהגיע לבלגיה, אך היא משוחחת עם בעל הדירה שבה היא מתגוררת ומהשיחה עולה חשש שמא דווקא ההסתלקות שלה תסכן אותה והיא מחליטה להישאר. מיטשניק מספר כי יעל שולחת מברק למפעיל שלה. המברק מוסווה כמברק אוהבים שבו היא מודיעה לאהובה שבעוד מספר ימים היא תגיע לחופשה, ובכתב סתרים היא מוסיפה שהפעולה הסתיימה בהצלחה.

על הפעולה עצמה מספר מיטשניק: חמישה יעדים היו למבצע – יעד אביבה, יעד גילה, יעד צילה, יעד ורדה ויעד יהודית. בדבריו מתמקד מיטשניק ביעד אביבה שבו פעלה יעל. מדובר היה בבניין בן שבעה קומות בו התגוררו שלושה מנהיגי פתח'. הכוח המבצע היה כוח של סיירת מטכ"ל בפיקודו של אהוד ברק שהיה מחופש לאישה כשגם עמירם לוין מחופש לאישה. מוקי בצר ויוני נתניהו היו גם הם בפעולה.

יעד גילה הוא בניין של החזית העממית. כוח בראשות ליפקין שחק מבצע את הפעולה, שם נהרגים שניים מלוחמי הצנחנים. יעד צילה הוא בית מלאכה של הפתח' לייצור אמל"ח, כך גם יעד ורדה. היעד הנוסף שהיה בצידון נועד להיות יעד הטעיה ואותו תקף כוח בפיקודו של סמח"ט הצנחנים.

טרם היציאה לפעולה נאסף מודיעין רב על ידי קציני המודיעין של היחידות השונות כאשר ברור שמדובר בפעולה בליבה של עיר ערבית שבה אוכלוסיה בלתי מעורבת ואין מקום לטעויות. "עושים מודלים רבים עד לאישור הרמטכ"ל. כוח מטכ"ל מגיע ליעד אביבה והאובייקטים מחוסלים אחד אחרי השני", מספר מיטשניק ומתאר את הניסיונות של המחבלים הבכירים להתגונן ולהגיע לכלי הנשק הסמוכים אליהם, ללא הצלחה.

בדבריו מעיר מיטשניק על פער מודיעיני בדמותה של תקלה ששלחה את השייטת לחוף לא נכון, התצ"א שהייתה בידיהם הייתה של חוף אחר, ועם זאת הפעולה מצליחה. כמאה אנשי פתח' מחוסלים בו, "דיילת איטלקיה שהייתה סיעת של המוסד נהרגה בשוגג. כל היעדים פוצצו. שניים מלוחמי הצנחנים נהרגו ואחד נפצע קשה. בניגוד לפעולות אחרות ישראל לוקחת אחריות על המבצע למען יראו וייראו, ממשלת לבנון מתפטרת וראשי המחבלים נכנסים למגננה לאחר שישראל מוכיחה שהיא יכולה להגיע גם למעוזים שלהם בביירות".