המזרחן ד"ר מוטי קידר, מרצה וחוקר במחלקות לערבית ולמזה"ת באוניברסיטת בר-אילן, סבור כי ליוזמת הנשיא האמריקני דונלד טראמפ פוטנציאל ליצור שינוי מהותי בזירה הפלסטינית.

בראיון לעוזי ברוך בערוץ 7 אמר ד"ר קידר, כי למיטב הבנתו תכנית טראמפ אינה מוגבלת לרצועת עזה, אלא היא חלק מתכנית גדולה יותר, שעניינה יצירת "מסדרון שלום" אשר יחבר את הודו דרך המפרץ הערבי, סעודיה, ירדן וישראל לנמלי אירופה וארה"ב.

לדבריו, טראמפ זקוק לנמל חדש וגדול שיהיה מסוגל לשנע את כמות הסחורות הגדולה מהמזרח לאירופה ולארה"ב, שכן נמלי הים הקיימים בחיפה ובאשדוד אינם מתאימים למשימה זו.

לעומת זאת, רצועת עזה עשויה בהחלט לשמש מקום מצוין לנמל, ובו אזורי אחסון גדולים, אזור סחר חופשי, בתי מלון ואולי אף שדה תעופה, ואת שוברי הגלים ניתן לבנות באמצעות פסולת הבניין של הבתים ההרוסים.

בתשובה לשאלה בנוגע לתגובה הפלסטינית על תכנית טראמפ להגליית זמנית של האוכלוסייה מרצועת עזה, אמר ד"ר קידר כי מרביתו המכריעה של הציבור ברצועת עזה מעוניין להגר נוכח התנאים הקשים, ואולם תנועת חמאס מתנגדת לכך ומעוניינת שהתושבים יישארו כדי להגן על התשתית, ובכלל זה הצבאית, שהיא מחזיקה ברצועה.

חיזבאללה, אמר ד"ר קידר, נמצא כעת בעמדת חולשה לאחר שהוכה במלחמה, ואולם בתפיסה השיעית המערכה אינה מוגבלת בזמן, והם יפעלו בכל מחיר לשקם את כוחם הצבאי, שכן היעד העליון שלהם הוא להיות הגורם הדומיננטי בעולם האיסלאמי, ולאחר מכן להשליט את האיסלאם על העולם כולו.

לדברי ד"ר קידר, הקהילה העלאווית בסוריה נמצאת בסכנה קיומית חמורה תחת המשטר החדש בהנהגתו של אחמד אל-שרע, שהיה מזוהה עם ארגון אל-קאעידה. על רקע מעשי הטבח שבוצעו בקהילה העלוואית, נעשו פניות לגורמים ישראלים, וכנראה גם לרוסיה, איראן ולחיזבאללה כדי להשיג סיוע צבאי.