
בטקס שנערך בבית הקברות הצבאי בארלינגטון, וירג'יניה, תוקן עוול היסטורי שנמשך למעלה ממאה שנה.
שתי מצבות של חיילים יהודים שלחמו במלחמת העולם הראשונה והיו קבורים תחת מצבות עם צלב נוצרי, הוחלפו למצבות חדשות הנושאות את סמל מגן דוד.
דבורה ברלינגר אייפרמן, בת 102, הגיעה בכיסא גלגלים לצפות בטקס החלפת המצבה של דודה, דייוויד מוסר, חייל יהודי אמריקאי שנפטר בגיל 20 משפעת בגרמניה ב-1919, לאחר שרד את הקרבות במלחמת העולם הראשונה.
"אני כל כך אסירת תודה", אמרה אייפרמן בהתרגשות לכמאה המשתתפים בטקס. "זו חוויה סוחפת. כעם יהודי, אנחנו אסירי תודה".
היא סיפרה כי במשפחתה כינו את מוסר "הדוד התינוק", כיוון שלא עבר את גיל 20. "הוא היה בן 18, יהודי גאה, כשהתגייס לצבא", הוסיפה.
החייל השני שמצבתו הוחלפה היה אדולף האנף, מהגר יהודי ממוצא פולני מדטרויט, שנהרג בצרפת ב-1918 בגיל 34.
האנף, שהפך לאזרח אמריקאי רק שנה לפני גיוסו, נקבר בארלינגטון ב-1922. למרות שבתעודת הקבורה שלו נכתב במפורש "מגן דוד ייחרט על המצבה", מסיבות לא ידועות המצבה סומנה בצלב.
בניגוד למוסר, להאנף לא נותרו קרובי משפחה ידועים, ועל כן אייפרמן אמרה בטקס השני: "אדולף, אתה לא לבד."
גילוי הטעויות ותיקונן התבצע על ידי "מבצע בנימין", ארגון ללא מטרות רווח הסורק רישומים היסטוריים כדי לוודא שחיילים יהודים אמריקאים קבורים תחת מצבות המשקפות את אמונתם. לדברי שלום לם, ההיסטוריון הראשי ומייסד הארגון, "יהודים רבים לא רצו להיות מזוהים כיהודים, או שהם פחדו ליפול בשבי, בוודאי במלחמת העולם השנייה. במלחמת העולם הראשונה הייתה הרבה אנטישמיות".
לפי הערכות הארגון, ישנם בין 800 ל-900 חיילים יהודים ממלחמות העולם הראשונה והשנייה הקבורים בטעות תחת סמלים נוצריים. עד כה, בשיתוף פעולה עם ועדת אנדרטאות קרב אמריקאית, הצליח הארגון לשנות את מצבותיהם של יותר מ-30 חיילים יהודים.
"אנחנו שם כדי לתקן את הטעויות האלה", הדגיש לם, המוביל עם צוותו מאמץ מתמשך לאיתור קברים של חיילים יהודים, בתהליך שמתחיל בבדיקת רשימות של שמות יהודיים נפוצים. "זה בהחלט קצת לא מדעי, אבל זה מקום התחלה טוב".