ערוץ 7 הצטרף למיזם המיוחד של משרד המורשת והחברה הממשלתית לתיירות שהביא מאות מבקרים לאתרים בדרום הארץ שבהם ניתן ללמוד על הגבורה של אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת 'חרבות ברזל'.

אתר כלי הרכב השרופים, אחת העדויות המצמררות והקשות לאירועי טבח השבעה באוקטובר, גם הוא חלק ממסלולי הביקורים אליהם מגיעים אלפים רבים מכל רחבי הארץ.

שעיה, מדריך סיורים באתר, מספר על חשיבות הסיורים שאותם מוביל משרד המורשת דווקא בחג הפסח, "משתי סיבות. סיבה ראשונה היא שלא עבר זמן רב מאז שרנו 'והיא שעמדה... שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו', וכאן אנחנו לומדים מי העומדים עלינו לכלותינו ואיך הם התכוונו לעשות את הדברים בצורות שלא ייאמנו. עומדים לכלותינו הרבה יותר מאשר לפני שנתיים. בנוסף, אנחנו רואים כאן הרבה תקומה, הרבה ניצולים שניצלו ועזרו זה לזה, האחווה היהודית הזו מצטרפת לפזמון 'והקדוש ברוך הוא מצילנו מידם'. לראות כאן את הרכבים השרופים מצד אחד ומצד שני את הקשר בין יהודי ליהודי. זה הזמן וזה המקום".

"אני ממליץ לכל אחד להגיע לכאן, לשמוע את הסיפורים, להתחבר אליהם כי כאן אנחנו לומדים שיש לנו שלושה נכסים, עם ישראל ארץ ישראל ותורת ישראל. אם נחזיק בזה אף אחד לא יוכל לנו", אומר שעיה.

בין הבאים והמבקרים גם רבים בני המגזר החרדי. שמחה, מבקרת מפרדס חנה, מברכת מאוד על בואם כביטוי לשותפות של המגזר החרדי בזיכרון לאירועי הטבח. את אחדות העם היא מגדירה כדבר החשוב ביותר.

קובי ליכטנשטיין, הגיע למתחם המכוניות השרופות ולמתחם הנובה עם שני ילדיו. על הבחירה להגיע בעיצומו של חג החירות למקום משמעותי כל כך הוא אומר כי אכן קשה להגיע בחג למקום שכזה, אך עם זאת קיבל את ההחלטה להגיע במיוחד לאתר.

"ויתרנו על הכיף המשפחתי לעשות מנגל כמו כל עם ישראל שעושה פיקניקים, והעדפנו להגיע לכאן ולראות את מה שקרה לנו בשבעה לאוקטובר ולא יישכח לדורי דורות. באנו להזדהות עם תושבי שדרות ועם המשפחות שהאסון תפס אותן, וזה גם מחזק אותנו להתיישב בכל חלקי ארץ ישראל", אומר מבקר נוסף שמעיר ומציין כי טרגדיית הטבח קישרה את עם ישראל כולו לשדרות ולישובי העוטף שעד אז ספגו ירי בלתי פוסק ללא תחושת הזדהות ושותפות כלל לאומית.

עוד ועוד מבקרים מספרים על תחושת החשיבות המיוחדת של הביקור במקומות בהם חווה עם ישראל את האסון הקשה בתולדותיה של מדינת ישראל, להכיר את הסיפורים השונים, לדעת מה רצה לעשות לנו עמלק וכיצד עלינו לנהוג באויב.

אחד ממדריכי האתר מספר על הקהל הרב והמגוון שמגיע למקום להתייחד עם זכר הנרצחים להצדיע לגבורתם של ישראלים שלחמו כדי להציל אחרים וגם להכיר בממדי הזוועה "שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו". עוד הוא מזכיר את נאום ההספד של משה דיין על קברו של רועי רוטברג שאמר אז שאת דמו של רועי נבקש מידינו ולא מידם של הערבים שבעזה, נאום שאותו ואת מסריו הוא מלמד לקבוצות, בעיקר של צעירים על מנת להטמיע את ההבנה שהאחריות לעמוד מול האויב ולהילחם על חירותינו מוטלת עלינו מאחר ובכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו והקב"ה מצילנו מידם.

שר המורשת עמיחי אליהו אמר לערוץ 7 בהתייחסות למיזם: "כפי שאנחנו מצווים לזכור את אשר עשו לנו המצריים, העמלקים ותומכי החמאס בעזה. אנו צריכים לזכור ומצווים לא לשכוח את אשר עשו בני עמינו, הגיבורים אשר בנחישותם ובצו רוחם עמדו בעוז בשעתנו הקשה".

"שבילי התקומה פורשים את סיפורי הגבורה והעוז שלהם", הוסיף השר, "הם הוכחה לכוח העמידה של העם היהודי גם בדורנו ולנחישות שלנו להמשיך ולשגשג בארצנו".

"בחול המועד פסח – זמן חירותנו – אנו צועדים יחד מכל גווני החברה", הוא סיכם, "בשבילים שהם עדות חיה להתחדשות ולצמיחה של עם ישראל, בשבילים שמחברים אותנו למורשת, לארץ ולשורשים העמוקים שלנו".

צילום: מיטל קריספל
צילום: מיטל קריספל
צילום: מיטל קריספל
צילום: מיטל קריספל
צילום: מיטל קריספל
צילום: מיטל קריספל
צילום: מיטל קריספל