אביגיל מייזליק
אביגיל מייזליקצילום: ראומה ש. גבע, מלקטת הרגעים

עונות השנה מתחלפות, ובבת אחת עברנו ממזג אוויר קר למזג אוויר חם. הקור עדיין מציץ לפעמים בלילות, אבל רק בשביל להיפרד מאיתנו סופית לתקופה ארוכה.

בתוספת חג הפסח והתזונה המאוד ספציפית שלו, שעם כל האהבה והשמחה לא קל להחזיק אותה יותר משבוע, אני מקבלת כל מיני טלפונים מנשים שרוצות עצות בנושא.

מצאתי את עצמי בשיחה ארוכה עם שולמית, חברתי לדרך, שביחד אנחנו עוברות המון עליות וירידות בתחום התזונה.

"אני ממש מרגישה צורך להדק את צורת האכילה שלי", סיפרה לי שולמית. "אחרי הפסח וזמן הניקיונות שלפניו, בעיקר השבוע האחרון לפני החג, שבו הרגשתי שרוב הזמן אני אוכלת פיתה במרפסת שלוש פעמים ביום ואחר כך בפסח עצמו, כל תפוחי האדמה והבשר והביצים והאוכל המטוגן, והסוכר... בקיצור, אני מחכה לאיזו עצה טובה ממך, גם פרקטית וגם קצת יותר מעבר – איך עושים את זה. איך מתחילים?"

צחקתי מאוד מהתיאור על ארוחות הפיתה במרפסת, משהו שגם אני מצאתי את עצמי עושה בדיוק באותו הזמן משום מה, וניסיתי לסדר את המחשבות שלי, שבאופן לא מפתיע היו דומות להפליא למחשבות של שולמית.

לא ליפול מהנפילות

"את צודקת, לכל זמן יש את העניין שלו. אין ספק שערב פסח ופסח עצמו אינם תקופה של שמירה מדוקדקת. כעת יש יותר פניות, כוח וגם רצון פנימי להתחדש ולאכול באופן מתאים וקל יותר, אחרי שהכבדנו על עצמנו כל כך עם האוכל בחודש האחרון", אמרתי.

"אני קצת פוחדת לאכזב את עצמי", הוסיפה שולמית. "לא רוצה עוד פעם להחליט החלטות גדולות ודרמטיות לגבי האוכל שלי וכעבור שבועיים לזרוק את הכול, כמו שקרה לי הרבה פעמים בעבר".

"נכון, זו באמת חוויה מתסכלת, אבל בעיקר אם את מייחסת לה חשיבות יתר. ככל שתעניקי משקל לנפילות באכילה, ככל שזה יהיה רווי מתח וכעס ותחושה של חוסר שליטה, ובנוסף לכך - כמו שנשים רבות עושות – תהפכי את זה לנושא הרה גורל כי את 'גורמת לעצמך להיות חולה', ושאר אמירות מחלישות – כך יהיה לך קשה יותר להצליח לבחור לאכול את מה שטוב לך. כמו שבדיאטה אנחנו מפסיקים לאכול מאכלים מכבידים – כך חשוב לא פחות לעשות דיאטה ממחשבות מכבידות. דבר ראשון, להכניס את האמונה בתור המנוע העיקרי והאחריות העיקרית. ודבר שני, להיות קלילה עם עצמך, לא לקחת ללב ירידות זמניות ורק להמשיך הלאה, עם הרצון, עם התפילה, עם ההשתדלות".

"וואו, אהבתי!" צחקה שולמית. "דיאטת מחשבות, ממש טוב!"

"באמת אנחנו כבדות ומכבידות על עצמנו בנושא הזה. לכן השינוי צריך להיות לכל אורך הדרך. החל מהאוכל שיהיה אוכל קל - הרבה ירקות ירוקים שמנקים את הגוף, הרבה סלטים טריים, מוקפצים ומבושלים וגם ירקות מבושלים ואפויים בכל צורה אפשרית, חלבון קל כמו דגים, חזה עוף, טופו, עדשים, מנות קלילות כמו נודל'ס, אורז בסמטי, קינואה, שיבולת שועל - ולתפריט הזה להוסיף הרבה מחשבות קלילות של עידוד, תשומת לב לטוב שאני כן עושה, אפילו מבצעים עם עצמי. ואם חלילה נפלתי – פשוט לקום ולהמשיך הלאה. להפסיק לעשות מזה דרמה ואכזבה וצער וכישלון. זה מכביד על הגוף לא פחות מג'אנק פוד".

ברוסקטה עם חומוס־סלק ואבוקדו מתובל
ברוסקטה עם חומוס־סלק ואבוקדו מתובלצילום: שושי סירקיס

ברוסקטה עם חומוס־סלק ואבוקדו מתובל

צילום: שושי סירקיס

שם די מפוצץ למנה כיפית שמכינים לארוחה מושקעת. הדבר הכי מעניין כאן הוא ממרח החומוס־סלק שמקבל צבע עז וטעם מופלא, ואפשר להכין אותו בתור ממרח להגשה בכל ארוחה. בזמן הכנת החומוס מוסיפים גם סלק מבושל או אפוי שמוסיף הן לטעם והן לצבע. את הממרח הטעים הזה מגישים על לחם קלוי עם פרוסות של אבוקדו מתובל ומתקבלת מנה חגיגית ויפהפייה.

דרגת קושי:

בינונית

זמן השריית החומוס:

לילה

זמן בישול וקלייה:

5 דקות+שעתיים

כ־8 מנות

10-8 פרוסות לחם כפרי או מחמצת כוסמין

2 כפות שמן זית

כף פטרוזיליה קצוצה

לאבוקדו:

2 אבוקדו חצויים, קלופים

גבעול בצל ירוק קצוץ

רבע כפית צ'ילי גרוס

שן שום אחת כתושה

מיץ מחצי לימון

2 כפות שמן זית

מלח ופלפל

לממרח החומוס־סלק:

חצי כוס גרגרי חומוס קטנים

3 שיני שום

שליש כוס טחינה גולמית

מיץ מ־2 לימונים

2 כפות שמן זית

2 סלקים מבושלים לריכוך

משרים את החומוס בקערה עם הרבה מים ללילה או לפחות 10 שעות, ומבשלים כשעתיים בסיר לחץ או בסיר רגיל. אם החומוס עדיין לא רך, אפשר להוסיף חצי כפית סודה לשתייה לריכוך. מצננים מעט. מכניסים את החומוס למעבד מזון או בלנדר איכותי, מוסיפים 3-2 כפות מנוזל הבישול, שום, טחינה, מיץ לימון, שמן זית וסלק. מעבדים את הכול יחד עד לקבלת ממרח אחיד. במידת הצורך אפשר להוסיף עוד מעט לימון או נוזל בישול כדי לדלל עוד מעט את החומוס. שומרים במקרר עד ההגשה ולא יותר מ־4 ימים.

להכנת המנה: פורסים את חצאי האבוקדו לפרוסות, מתבלים במלח ופלפל, בצל ירוק, צ'ילי גרוס, שום כתוש, מיץ לימון ושמן זית. מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מסדרים את פרוסות הלחם על תבנית התנור מרופדת בנייר אפייה ומפזרים עליהן מעט שמן זית ופטרוזיליה קצוצה. קולים 5-4 דקות, עד שהלחם מזהיב קלות. מוציאים מהתנור, מורחים עליו את ממרח החומוס, מסדרים את האבוקדו בצורה נאה ומגישים.

לתגובות: avmyzlik@gmail.com