אסף מלאך
אסף מלאךצילום: חופשי

פגעי מזג האוויר שהתרגשו עלינו כעת נוספו השנה לכאב הרב על החללים הרבים הי"ד מאז טבח ה 7.10 ומאז ראשית המלחמה, על הפצועים הרבים, ועל כ-24 החטופים הנמצאים עדיין בשבי האויב הרצחני.

הם נוספו גם לצער על המאבקים הפנימיים בתוכנו ועל סוכני הדה-מורליזציה העוסקים ללא הרף בהדגשת החולשות, וכולם יחד מצטרפים לדכדוכה של הרוח. ואולם, יכולתנו לצאת מנצחים מכל האתגרים הללו תלויה דווקא ברוח ועל כן זהו הזמן לזכור ולהזכיר את הישגיה המופלאים של מדינתנו ואת מקורות הכוח שלה ושל העם היושב בציון.

אז כדי שתאמרו בשמחה הראויה את ההלל לצור ישראל וגואלו, הנה מדגם של נתונים ב-10 תחומים להעלאת מצב הרוח לכבוד יום העצמאות ה-77, ולתפארת מדינת ישראל!

1. דמוגרפיה

אוכלוסיית ישראל –

כ- 10.1 מיליון – גידול של פי 12.5 מאז קום המדינה.

מתוכם כ- 7.5 מיליון יהודים שהם כמעט מחצית מיהודי העולם (למעלה מ 45%).

ב- 1900 - פחות מחצי אחוז מיהודי העולם בארץ ישראל!

ב- 1948 - כ- 5.5 אחוז מיהודי העולם בארץ ישראל!

2. ילודה ופריון ממוצע לאשה

הפריון לאשה בישראל – 2.86, הגדול במדינות ה OECD

בקרב נשים יהודיות – 3.03

בקרב נשים מוסלמיות 2.9, נוצריות – 1.68, דרוזיות – 1.85

(הפריון הממוצע לאשה במדינות ה OECD – 1.5 , בארה"ב – 1.63)

3. כלכלת ישראל

בדירוג מגזין האקונומיסט לכלכלות החזקות בעולם לשנת 2024 ישראל מדורגת מס' 6. מגזין פורבס מונה את ישראל בין 10 הכלכלות החזקות בעולם בשנת 2025.

התמ"ג לנפש בישראל – 57.7 אלף דולר (יותר מגרמניה, צרפת, בריטניה ויפן. ממוצע ה OECD – 46 אלף דולר לנפש)

יתרות המט"ח של ישראל – 214 מילארד דולר (כ 40 אחוז מן התוצר - נתון מצוין ביחס למדינות המערב).

יחס חוב תוצר – בעקבות המלחמה היתה עליה חדה ל 69% – אך הממוצע ב-OECD גבוה בהרבה - כך שגם נתון זה משקף חוסן כלכלי.

שיעור האבטלה בישראל – 2.6% - הנמוך אי פעם בישראל.

מדד ת"א 125 הגיע בשנת 2024 לתשואה גבוהה ביותר של 28.5 אחוז ועקף את SNP500.

השקל כיום חזק יותר ממצבו לפני המלחמה.

4. טכנולוגיה והייטק

ישראל היא אחד משלושת המרכזיים העולמיים של פיתוח ההייטק העולמי (אחרי עמק הסיליקון וניו יורק) והיא נחשבת למוקד ידע ופיתוח בפרט בתחומי סייבר, פינטק ובינה מלאכותית.

ההשקעות הזרות בהייטק הישראלי ב-25 שנים האחרונות – מעל 250 מיליארד דולר.

בישראל פועלים כ-9000 חברות הייטק, ובהן למעלה מ-500 מרכזי מו"פ של חברות בינלאומיות – מה שהופך אותה למובילה במספר חברות הסטארט-אפ לנפש והקנה לה את הביטוי "סטארט-אפ ניישן".

ישראל היא אחת משלוש המדינות המובילות במספר חברות היוניקורן (כינוי לחברות סטארט-אפ פרטיות שהונן מוערך ביותר ממיליארד דולר).

5. בריאות ורפואה

ישראל מדורגת בין 20 המדינות הראשונות בעולם בתוחלת החיים הממוצעת (לגבר – כ 81, לאשה – כ 85. הממוצע העולמי – לגבר כ 71, לאשה כ 76), ובין 15 המובילות במיעוט תמותת תינוקות (הממוצע בעולם כ-25 לאלף לידות, בישראל כ- 2.8 לאלף לידות).

בישראל שיעורי תמותה נמוכים לאחרי שבץ מוחי והתקף לב לעומת ממוצע ה-OECD.

מאז חקיקת חוק בריאות ממלכתי 1995, כל תושב בישראל זכאי לשירותי בריאות בסיסיים דרך אחת מארבע קופות החולים ללא תלות במצב כלכלי.

ישראל מהווה מוקד למחקרים קליניים, מה שמאפשר גישה מוקדמת יחסית לטיפולים חדשניים.

55% מאזרחי ישראל השתמשו בשירותי רפואה מרחוק (אפליקציות או בדיקות), כלים המנגישים את הרפואה לאזרח.

6. חוסן חברתי

יהודים הגיעו לישראל מכ-100 מדינות ברחבי העולם, תופעה ייחודית של קיבוץ גלויות על בסיס הסיפור היהודי המשותף של תודעת הגלות ותקוות הגאולה

החייאת השפה העברית לשפה חיה – תופעה ייחודית בתולדות העמים – שחיזקה את כור ההיתוך ואת הסולידריות הישראלית המודרנית

ישראל מאופיינת במשפחתיות חזקה וקרובה וברשת תמיכה עוטפת הנובעת ממנה. אלו קשורות לגודל המשפחה הישראלית, למפגשים התכופים יחסית למשפחות במערב ולשמירת קשר עם התא המשפחתי גם לאחר התבגרות ויציאה מן הבית – הקשורים לשמירת מסורת סעודות השבת המשפחתיות על בסיס שבועי.

שירות החובה בצה"ל בסדיר ובמילואים יצר בישראל שילוב מיוחד של אזרחות ושירות היוצר אחריות לאומית, תודעת שליחות ומידה גבוהה של שיתוף חוויתי ורגשי בין האזרחים.

ישראל מאופיינת כחברה מודרנית עם מידה גבוהה של מסורתיות גם בקרב משפחות לא-דתיות: ארוחות שבת, חגים, טקסי בר-בת מצוה וכדומה.

7. עוצמה בטחונית-טכנולוגית

ישראל היא יצאנית מס' 8 בעולם בתחום הנשק – כ-3 אחוז מהשוק העולמי

בישראל פותחו מערכות הגנה ייחודיות מפני טילים עם אחוז יירוט גבוה המופעל רק באיום על אזור מאוכלס – המובילות מסוגן בעולם: כיפת ברזל (ליירוט רקטות קצרות טווח), קלע דוד (ליירוט טילים בליסטיים לטווח בינוני), חץ 3 (ליירוט טילים בליסטיים וגרעיניים לטווח ארוך מחוץ לאטמוספירה).

ישראל היא יצואנית גדולה של אמל"ח מתקדם למשל בתחום המל"טים, בתחום הגנה אקטיבית כמו מערכת "מעיל רוח" להגנה על טנקים ורק"מים המשמשת צבאות זרים וביניהם צבא ארה"ב, בתחום טכנולוגיות סייבר הגנתיות והתקפיות – שרבות מהמובילות בעולם יוצרו על ידי יוצאי היחידות הטכנולוגיות של צה"ל.

הנסיון המבצעי העשיר של צה"ל הפך את ישראל למובילה בעולם בתחומי לוחמה אורבנית, לוחמת קומנדו ולוחמה בטרור.

ההערכה הרווחת בקרב מקורות זרים היא שלישראל יש בין 80 לכמה מאות ראשי קרב גרעיניים, אותם היא מסוגלת לשגר ולהטיל מן האוויר באמצעות מטוסי F15 ו-F16, מן היבשה באמצעות טילי יריחו למרחק של אלפי קילומטרים, ומן הים באמצעות צוללות דולפין המאפשרות לה את יכולת "המכה השניה".

לפי מקורות זרים ישראל השיגה נשק גרעיני ב-1966-7 ובכך היתה למדינה ה-6 בעולם שהשיגה יכולת כזו.

ישראל אחת מ-12 המדינות בעלות יכולת שיגור לוויונים עצמאית (תכנון, ייצור, שיגור, תפעול). ב-1988 היתה המדינה ה-8 בעולם לשגר לווין עצמאי לחלל כאשר שיגרה את 'אופק 1' מבסיס פלמחים.

ישראל מתייחדת בשיגור הלווינים מערבה ולא מזרחה (נגד כיוון סיבוב כדור הארץ, מסיבות מובנות..), אילוץ שהוביל למומחיות ייחודית במיזעור לווינים.

שיגור החללית 'בראשית' ב-2019 הפכה את ישראל למדינה ה-7 שהכניסה חללית למסלול סביב הירח. הראשונה שעשתה זאת באמצעות מימון פרטי. על אף ההתרסקות המבצע נחשב להישג טכנולוגי וחינוכי.

לישראל 12 לווינים צבאיים פעילים בחלל, המדינה ה-5 בכמות הלווינים הצבאיים שלה.

8. סתם כמה המצאות לדוגמה מאינספור כאלו שהומצאו בישראל וזכו לתפוצה עולמית

תוכנת ICQ - תוכנת המסרים המיידים הראשונה

אפליקציית וויז – שנרכשה על ידי גוגל

מערכת מוביליי – נרכשה על ידי אינטל

התפלת מים באמצעות אוסמוזה הפוכה

קופקסון – תרופה לטרשת נפוצה

פילקאם – גלולה המצוידת במצלמה המשמשת לאבחון מחלות

מכשיר אולטרסאונד ביתי – לנשים בהריון ולמדידת נוזלים בריאה

אופטופון – מכשיר לחישה מרחוק באמצעות האור

גידול תאי עצם במעבדה והשתלתם בחולים

דוד שמש, טפטפות, דיסק-און-קי, עגבניות שרי – טוב, זה אתם יודעים...

ועוד ועוד....

9. אנרגיה וגז

גילויי הגז במימי ישראל ב-1999 הובילו לכך שבשנת 2013 החלו בישראל להפיק גז במאגר תמר בכמות של 600 מיליון רגל מעוקבת ביום. מאז הצטרפו מאגרי לוויתן וכריש והתפוקה בשנת 2024 היתה של 2.6 מיליארד רגל מעוקבת ביום. גידול של פי 4 וחצי. והיד עוד נטויה.

ישראל עשתה מאז צעדים חשובים לקראת עצמאות אנרגטית – כיום מעל ל-70 אחוז מהחשמל בישראל מופק באמצעות גז טבעי מקומי, ובזכות הגז הטבעי מחיר החשמל בישראל נמוך ב 50% מהמחיר באירופה. צעדים אלו אף הובילו לירידה ניכרת בזיהום האוויר – ירידה ב 37% בעצימות פליטת גזי חממה בישראל.

לפי הדו"ח השנתי של איגוד הגז הטבעי לשנת 2024, ישראל היא שיאנית ה- OECD בשמירת גז טבעי לדורות הבאים, וספקית האנרגיה הגדולה במזרח הים התיכון. החסכון הלאומי הכולל מהפקת הגז הטבעי מאז 2013 הוא של 425 מיליארד שקלים.

חברות בינלאומיות חזקות ומובילות זכו במכרז האחרון ב-2023 לחיפושים נוספים של גז בחופי ישראל, וקיבלו רשיונות לכך אך לאחרונה.

בקרן העושר שלעל ישראל שמטרתה השקעה ארוכת טווח מרווחי הגז נצברו נכון לסוף 2024 כ-8.5 מילארד שקלים כתוצאה מן ההיטל שמשלמות זכיניות הגז. כל זה בשנתיים וחצי בלבד. לפי הצפי ההכנסה תגדל כל שנה לפי אחוזי כיסוי ההשקעות של החברות.

10. שביעות רצון

על פי נתוני הלמ"ס המעודכנים 91% מאזרחי ישראל מרוצים או מרוצים מאוד מהחיים.

96% מרוצים ומרוצים מאוד מהקשר עם בני משפחתם.

83% מעריכים את מצבם הבריאותי כטוב או טוב מאוד.

במדד הפיתוח האנושי של האו"ם ישראל מדורגת מס' 25 בעולם.

נכון לשנת 2025 ישראל מדורגת מס' 8 במדד האושר העולמי של האו"ם (ירידה של 3 מקומות מן השנה הקודמת).

ובקיצור - ממש לא הכל מושלם, אבל לא חסר על מה להודות!

חג עצמאות שמח!