הלחימה בעזה. ארכיון
הלחימה בעזה. ארכיוןצילום: דובר צה"ל

האם ניתן לזהות בהיערכות הצבא ובהחלטות הקבינט מהלך צבאי ומערכתי שונה מכל מה שהכרנו עד כה ברצועת עזה? על כך שוחחנו בערוץ 7 עם יו"ר תנועת הביטחוניסטים, תא"ל במיל' אמיר אביבי, המשוכנע ש"אנחנו במקום אחר".

"צה"ל הכין תכניות להכרעת חמאס, ובתוך ההכרעה הזו יש גם תכניות להחזרת החטופים. צה"ל עובר ממה שראינו מזה שנה וחצי, פשיטות, לכיבוש השטח באופן שיטתי", אומר אביבי ומוסיף כי "השאלה הגדולה הייתה אם נגייס את מלוא הסד"כ ונלך לתמרון רציף עד הכרעת החמאס, או שנעשה את זה באופן עצמתי אבל באופן מדורג כדי להגביר את הסיכויים להחזיר את החטופים. במתח שבין עמידה ביעד של חיסול חמאס לבין העמידה במטרת המלחמה של החזרת החטופים, נבחרה שיטה מדורגת אבל עדיין עוצמתית לכיבוש השטח, גם לחסל את חמאס וגם להעמיד את חמאס במצב שבו הוא עם הגב אל הקיר מתחנן להחזרת חטופים ללא ויתור ישראלי על היעד של חיסולו. זה מה שקורה כרגע".

על מתווה זה, המתווה המדורג, שאלנו את אביבי אם אין בסוג כזה של התנהלות מול אויב חיסרון בכך שבכל שלב האויב מתרגל למדרגה הקודמת, מתחשל והופך חסין יותר לקראת המדרגה הבאה, בניגוד למתווה עצים בבת אחת, מה שמותיר אותו בהלם וללא יכולת תגובה.

אביבי משיב ואומר כי אכן "יש חיסרון מסוים כשלא מקיימית מתקפה בעיקרון הרציפות וההמשכיות, יוזמה וההתקפיות, אבל אנחנו באירוע מאוד מורכב. זה לא כמו בזירת הצפון ששם היינו ללא חטופים ויכולנו להכות אותם בצורה שונה. אנחנו באירוע מנורכב שבו צריך גם לחסל את החמאס וגם להחזיר את החטופים, ולכן במתח הזה בוחרים במהלך הדרגתי".

עם זאת, מוסיף תא"ל במיל' אביבי, "בסופו של דבר יש נחישות גם בדרג הצבאי וגם בדרג המדיני להשיג את מטרות המלחמה ולחסל את חמאס עד הסוף וגם להחזיר את החטופים. זו דרך מלאת חתחתים, מורכבת ומאתגרת, אבל נוצרו התנאים הטובים. יש לנו גם יכולת ריכוז מאמץ של הכוחות כי הכרענו את הצפון, יש לנו חימושים, יש לנו גיבוי אמריקאי, יש לנו הנהגה צבאית רעננה ונחושה ויש לנו עם מדהים ומילואימניקים גיבורים, ועם הצבא הזה נוכל לנצח ואין לי ספק שיהיה כאן ניצחון גדול בשנה הקרובה".

ובהתייחס לכותרות בתקשורת המתמקדות בשחיקת אנשי המילואים ותיאורם כמי שלא יכולים עוד לעזוב את העסק, המשפחה, הלימודים וכו' לטובת עוד ועוד סבבים של מילואים, מתבטא אביבי בביטויים חריפים כלפי מה שהוא רואה כקמפיין החלשה מכוון:

"קראתי את הכותרות בעיתונים. התביישתי. אלו אנשים שיעמדו למשפט ההיסטוריה. מדובר בקמפיין דה-מורליזציה מטורף שאין כלום בינו לבין המוטיבציה של המילואימניקים. אני לא אומר שאין אתגרים. קשה עם העסק והמשפחה, יש הרבה אתגרים, אבל יש לנו עם נחוש. המילואימניקים מבקשים רק שיביאו אותם כדי לנצח את המלחמה הזו, כדי שהם יוכלו לתקוע דגל על הראש של מוחמד סינוואר ויוכולו לומר שעמדנו במשימה, הכרענו את המלחמה והצלנו את ישראל", אומר אביבי הסבור כי אכן בהיבט הכלכלי בכוחה של המדינה שעשתה כבר הרבה לעשות עוד.

"אני מאוד מאמין ברוח של העם ושל הכוחות. אני רואה את המוטיבציה המטורפת בגיוסים של החיילים הצעירים שרוצים להיכנס ולהילחם. אנחנו עם חזק וצריך להיות נחושים. הכי חשוך לפני עלות השחר. צריך לשנס מתניים ולסיים את העבודה. זה יהיה דור שיזכרו אותו גם עוד אלף שנה".

על קמפיין ההחלשה התקשורתי אומר אביבי כי "זה חמור מאוד. יש כאן אנשים שחותרים תחת הקיום של מדינת ישראל, תחת הרוח והיכולת שלנו לנצח. זה עצוב ומביש אבל לא מייצג את הרוב המכריע של העם".

לקראת תום דבריו ביקשנו מאביבי לתאר מוחשית ככל שניתן את מה שאנלחנו צפויים לראות בימים הקרובים עם שינוי אופן ואופי הלחימה. "נראה עוצמות של לחימה שיזכירו לנו את מה שראינו בתחילת המלחמה מבחינת הכוח שנכנס ומבחינת הנחישות". עם זאת "במקומות שבהם אושר בקבינט כיבוש מרחבים על ידי צה"ל, נראה שצה"ל לא ייקח סיכונים מיותרים על חיי החיילים. זה ייעשה בצורה הכי מאובטחת והכי עוצמתית כדי להוריד למינימום את כמות הנפגעים. נראה מהלך עוצמתי שאני מקווה שיביא את חמאס למקום שבו הוא יבין שהוא צריך הפסקת אש ושחרור חטופים, מה שמתכתב עם הדרך השונה שבה יטופל הנושא הומניטארי באופן שלא יגיע לידי חמאס".