לוחמי צה"ל ברצועת עזה
לוחמי צה"ל ברצועת עזהצילום: דובר צה"ל

ישראל בדרך למבצע עצים בעזה. התוכנית המבצעית להרחבת התמרון בעזה, שזכתה לשם 'מרכבות גדעון', אושרה השבוע (ראשון) בקבינט המדיני־ביטחוני.

את התוכנית גיבש הרמטכ"ל רב־אלוף אייל זמיר, והיא אושרה על ידי ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון כ"ץ.

במסגרת התוכנית צה"ל יפעל בעוצמה עד להכרעת חמאס והשמדת יכולותיו הצבאיות והשלטוניות, תוך יצירת לחץ צבאי מאסיבי לשחרור החטופים.

אך לעומת התמרונים בעבר ובניגוד לשיטת הפשיטות שהייתה מקובלת, הפעם צה"ל עומד לכבוש ולטהר שטחים ולהישאר בהם. נוסף על כך, מתוכננים פינוי והנעה של כלל האוכלוסייה העזתית מאזורי הלחימה אל מתחמים מוסדרים בדרום עזה, תוך יצירת הפרדה בינם לבין מחבלי חמאס. עוד נראה כי בשלב זה לא ייפתחו המעברים להכנסת סיוע הומניטרי, ורק לאחר הנעה נרחבת של האוכלוסייה העזתית לשטחים שיוכשרו, דרומית לציר מורג, תופעל תוכנית חלוקה הומניטרית באמצעות חברות זרות. כמו כן השטח ההומניטרי יאובטח על ידי צה"ל, כדי למנוע מאנשי חמאס להשתלט על הסיוע. גם תוכנית ההגירה מרצון של תושבי עזה היא חלק ממטרות המבצע.

לאור זאת, צה"ל החל בגיוס נרחב של כוחות מילואים. עשרות אלפי חיילים זומנו למילואים בצווי 8, מקצתם מוצבים בגבול הצפון כדי לאפשר העברת כוחות סדירים דרומה. ולמרות הנטל הכבד מנשוא על חיילי המילואים ומשפחותיהם לאורך המלחמה, ההירתמות וההתגייסות גבוהות במיוחד וניכרות בקרוב למאה אחוזי גיוס.

ובעוד ישראל מצהירה על כוונתה לצאת לתמרון רחב היקף לכיבוש הרצועה, עדיין נמשכים המאמצים למצות את האפשרות להגיע לעסקה לשחרור חטופים. בשלב זה נראה כי ביקורו של הנשיא טראמפ בסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות, שמתוכנן לאמצע חודש מאי, הוא זרז נוסף לעסקה על פי מודל ויטקוף. והיה ולא תצא לפועל עסקה שכזו, מבצע 'מרכבות גדעון' יצא לדרך.

בכנס ירושלים של קבוצת 'בשבע' השבוע ציין השר בצלאל סמוטריץ’ כי לא מדובר בסבב נוסף ברצועה אלא במבצע בעל משמעות נרחבת בהרבה: "מרגע שמתחיל התמרון אין נסיגה מהשטחים שכבשנו, גם לא תמורת חטופים", הבהיר. "הדרך היחידה לשחרר את החטופים היא להכניע את חמאס. אנחנו כובשים את עזה כדי להישאר. אין יותר כניסה ויציאה. זו מלחמה על ניצחון". עוד הוסיף סמוטריץ': "אנחנו הולכים לכבוש את רצועת עזה סוף סוף. נפסיק לפחד מהמילה כיבוש. זו הייתה המילה הכי טריוויאלית בימי ראשית המדינה. עם חפץ חיים כובש את ארצו", הדגיש סמוטריץ'. כך או כך בשלב זה, צה"ל משלים את מהלך הגיוס, הכשרת הכוחות ואת היערכותו ללחימה, ועל פי גורמים בכירים המבצע צפוי להתחיל עם סיום ביקורו של הנשיא טראמפ באזור בשבוע הבא.

"חמאס ישתמש בחטופים בצורה הכי צינית"

אלוף משנה במיל' חזי נחמה, מראשי פורום המפקדים והלוחמים במילואים, משוכנע כי מדובר בחלון הזדמנויות לניצחון והכרעת חמאס שאסור למדינת ישראל לפספס: "צריך ליישם את מה שלמדנו בבית הספר ללוחמה צבאית. העקרונות לנצח במלחמה הם לא מורכבים. אתה חייב לפנות את האוכלוסייה, לכבוש את השטח ולטהר אותו מהאויב על מנת לנצח. במידה ונעשה את זה - נגיע להישגים".

נחמה רואה בתמרון המתוכנן את ההזדמנות האחרונה. "בהתחשב ברמת האמון שיש בממשלה יחד עם מיצוי היכולות של המילואימניקים, הגענו לשלב שהוא במובנים מסוימים הכדור האחרון במחסנית, וכדאי מאוד להשתמש בו בתבונה", הוא מתריע. "אי אפשר יותר למרוח את המילואימניקים לעוד סבב ועוד סבב. חייבים לקבל החלטה להכריע את חמאס פעם אחת ולתמיד. אני מבין שעדיין מנסים, אולי כן ואולי לא, להגיע לעסקה לשחרור חטופים. השאלה היא לא מה יקרה מחר או בעוד שבועיים, אלא עלינו להבין שאנחנו נמצאים עכשיו בנקודת זמן קריטית", הוא מבקש לחדד. "אם היינו שואלים את יחיא סינוואר ב־7 באוקטובר בשעה 6 בבוקר כמה חטופים הוא רוצה להשיג, הוא היה חותם על 59 חטופים. זאת אומרת שבהרבה מאוד מובנים חמאס נמצא היום בנקודת הפתיחה של המלחמה".

קשה לחשוב על זה כשאנחנו אחרי 18 חודשים של מלחמה.

"אבל זאת המציאות. למה חמאס הסכים לכל העסקאות עד עכשיו? כי היו לו בידיים הרבה יותר קלפים ממה שהוא בכלל דמיין. הוא לא ציפה להחזיק בידיו 59 חטופים, והוא הגיע ל־250 חטופים. בשנה וחצי האחרונות הוא התנהל בידיעה שיש לו המון קלפים למיקוח. הוא הלך לעסקאות וקיבל בתמורה יכולת שיקום והתעצמות, שחרור של אנשים שלו, 600 משאיות ביום ועוד. למעשה רק היום, בשלבים שאנחנו נמצאים בהם, הוא מגיע למשחק האמיתי, להחלטות הקשות שלו, ושיהיה ברור, הוא לא מוכן להתפשר. הוא מתעקש על הפסקת המלחמה, הוא מתעקש על המשך שלטונו בעזה, הוא מתעקש על המשך ההתעצמות שלו, והוא מתעקש על זה שיהיה מסוגל לעשות שוב טבח של 7 באוקטובר בעוד חמש או עשר שנים. עכשיו השאלה היא אם אנחנו מוכנים לכך או לא. ולכן אנחנו עכשיו בנקודת זמן להכרעה", הוא פוסק נחרצות. "השאלה היא אם אנחנו מבינים את המשמעות של הנקודה הזאת, ואם אנחנו מבינים שבקרוב מאוד נצטרך לצאת להתקפה האחרונה, שבעצם אומרת שאחריה לא יהיה חמאס בעזה וצה"ל יצטרך לכבוש את הרצועה".

יש כאלה שמצקצקים בלשונם למשמע המילה כיבוש.

"אנשים היום מתבלבלים בין המילה כיבוש במשמעותה הפוליטית לבין משמעותה הצבאית. המילה כיבוש הפכה להיות פוליטית, למרות שכל איש צבא יודע שהיא מילה צבאית. אי אפשר להעביר שיעור בהתקפה בצבא בלי לדבר על כיבוש. אני איש צבא, ואני מדבר על כיבוש צבאי ויודע שעל מנת להכריע את חמאס חייבים לכבוש ממנו את השטח".

בניגוד לשיטת הפשיטות, אתה מתכוון?

"נכון. זה מה שהרמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי ושר הביטחון הקודם גלנט נמנעו מלעשות. 'אנחנו לא רוצים לכבוש'. אבל אי אפשר לנצח את חמאס בלי לכבוש את השטח. זה כל כך פשוט. אתה חייב לכבוש שטח כדי להכריע אויב", הוא מתעקש. "הכיבוש שאני מדבר עליו נועד להשגת המשימה הצבאית. צריך לפנות משם אוכלוסייה כדי להכריע את חמאס וכדי לשלוט בשטח. ורק אחרי שצה"ל יעשה את זה, יהיה אפשר לדבר על היום שאחרי", הוא אומר. "אחד החטאים הכי גדולים שחלק מהתקשורת מחטיא אותנו, הוא שכל פעם ממהרים לדבר על היום שאחרי. ואני טוען שהיום לא ניתן לדבר על היום שאחרי, כי היום שאנחנו נמצאים בו הולך להימשך עוד כמה חודשים, ולא ניתן לדעת מה ולאן זה יתפתח. כל עוד חמאס נמצא בשלטון, אתה לא יכול לבנות קומה חלופית. המציאות היא דינמית מאוד".

מה אתה אומר לאלו שטוענים שפעולה עצימה בעזה מסכנת את חיי החטופים?

"לא ראיתי שהשנה וחצי האחרונות לא סיכנו את החטופים. המצב עצמו מסכן את חיי החטופים. הטענה שלי כבר שנה וחצי היא שהכרעה מהירה של חמאס היא זו שתביא לשחרור חטופים. והסיבה שעד עכשיו חמאס הסכים איכשהו לשחרר חטופים היא שזה היה תמורת קלפי ההפקר שלו. עכשיו, כשזה מתחיל להיות על הקלפים הקריטיים שלו וזה להיות או לחדול מבחינתו - הוא ישתמש בקלף הזה של החטופים בצורה הכי צינית שיכולה להיות", הוא מזהיר. "לכן הדבר הנכון הוא לעשות דווקא הפוך. ללחוץ, להביא אותו להכרעה ולהבנה שהוא לא הולך להיות בעזה, ולפחות עם החטופים הוא יכול להרוויח רווחים מסוימים כמו להישאר בחיים, להגר לדרום אמריקה ורווחים כאלה. אבל שלא יהיו לנו אשליות, חמאס לא יוותרו במסגרת עסקאות על כל החטופים. הם תמיד ישאירו לעצמם לפחות נתח נכבד מהחטופים, כי זאת תעודת הביטוח שלהם".

אם ישראל מתחילה במבצע בעזה, וחמאס לפתע נותן אור ירוק לעסקה, האם מדינת ישראל צריכה לעצור הכול עוד לפני הכרעה וללכת לעסקה?

"אך ורק לעסקה של כל החטופים כולם. אנחנו צריכים להסתכל קדימה. אי אפשר להסתכל כל הזמן רק שני מטר קדימה. צריך להתבונן לטווח הרחוק. מה שחמאס רוצה לעשות הוא להתיש אותנו ולהקיז את דמנו בעשר השנים הבאות עם חטופים שהוא משחרר במשורה. כל זמן שיש לו חטופים הוא עדיין מבחינתו השליט ואנחנו רוקדים לפי החליל שלו. את הדבר הזה צריך לשבור", הוא קובע. "אי אפשר להסכים לכך. אנחנו שמחים על שהרסנו בתים בעזה והרגנו הרבה מחבלים, ואני לא מזלזל בזה, אבל זה צריך להיות חלק ממשהו הרבה יותר גדול. הרס בתים הוא לא הכרעת חמאס ולא השבת חטופים. אסור לנו להתבלבל. ואם המלחמה תסתיים בהריסת מבנים בעזה אז חמאס ניצח, ואני אומר את זה בכאב רב".

נחמה מבקש לציין לשבח את אלפי המילואימניקים שנענו לקריאה ולמרות שכבר שירתו במאות ימי מילואים הם התייצבו שוב למשימה. "קודם כול אני חושב שהם שומעים את הקולות שמדברים על הכרעת חמאס, וזה בא לידי ביטוי בשיעורי הגיוס הגבוהים. אני מצדיע להם ולמשפחות שלהם. המילואימניקים הם מגש הכסף של הדור שלנו, וצריך להוריד בפניהם את הכובע ולהיות ממש מלאי הערכה ואסירי תודה להם. ומכאן לעבור לדרג המדיני ולומר להם: יש לנו את היכולות ואת הכוחות היקרים האלה של חיילי צה"ל, ויש להשתמש בהם בתבונה. אל תשחקו אותם עד דק. אנחנו בשעת כושר אמיתית, וצריך לסיים את זה אחת ולתמיד".

"המילואימניקים אומרים: זו לא מלחמה פוליטית"

גם סגן־אלוף במיל' ירון בוסקילה, מנכ"ל תנועת הביטחוניסטים, רואה בתמרון המתוכנן בעזה הזדמנות שאין להחמיץ: "הצבא בהחלט מתכונן לתמרון רחב, לצורת לחימה התקפית, ומגייס מילואים בהיקף כזה שנראה שהוא נחוש לכבוש את עזה, להשיג שליטה מבצעית ולהכריע את חמאס. האתגר יהיה ברגע שחמאס יבקש להגיע שוב להפסקת אש על מנת לשחרר חלק מהחטופים. לדרג המדיני יהיה קשה מאוד לא לקבל את ההצעה הזאת ולהציל חטופים. זה יכול להגיע למצב שצה"ל מגייס את כולם באמת במטרה להילחם ולהכריע, וזה גם מה שהקבינט רוצה, אבל אז חמאס יציע לשחרר עשרה חטופים חיים, לצורך העניין, תמורת הפסקת אש ממושכת. זה עלול לפגוע ביכולת לגייס למילואים פעם נוספת".

למרות ששיעורי הגיוס הפעם הם גבוהים מהמצופה ומלמדים על נכונות גבוהה של חיילינו.

"אני חושב שזה נובע מכך שאנשי המילואים באמת ובתמים מאמינים שהפעם מגייסים אותם כדי להשיג הכרעה", הוא מסביר. "בסוף המילואימניק לא נשחק בגלל עייפות או אוכל או שום דבר אחר. איש מילואים רוצה לדעת שמגייסים אותו כדי להכריע. צבא המילואים נבנה באופן כזה שהוא מגויס כדי להכריע מלחמה, ולא כדי לשפר עמדות. ואם זה גיוס לשיפור עמדות, זה יפגע בצורה מאוד קשה ביכולת לגייס אותם שוב בעתיד", הוא מזהיר. "לא משום שהאנשים הם לא פטריוטים, אלא בגלל המשבר האדיר שזה גורר ברמה התעסוקתית וביציבות המשפחתית. אני לא אומר שזה בלתי אפשרי, אבל יהיה קשה לגייס אותם שוב בפעם הבאה, אלא אם כן יקרו שני דברים: האחד, החברה האזרחית תהיה מאוד מגויסת ותבין את הנחיצות, והדבר השני והחשוב הוא שההתנגדות האזרחית והלך הרוח, שמתבטא ברחובות דרך כל מיני ארגונים שמתנגדים למלחמה ובאולפנים השונים, לא יחלישו את העם".

כרגע לפי שיעורי הגיוס אפשר להתרשם היכן הלב של העם נמצא. יש פער גדול בין אלה שקוראים להפסקת המלחמה לבין העם שברובו המכריע מבין את הצורך בהכרעת חמאס.

"חד־משמעית. בקרב המפגינים נגד המלחמה היו כמה קריאות. הייתה קריאה לממשלה להתפטר, אבל המילואימניקים לא מסתכלים על הלחימה כעל אירוע פוליטי. הייתה קריאה להפסקת המלחמה. גם פה אנשי המילואים מבינים היטב שאין רצון להילחם סתם, אלא יש רצון למוטט ולהכריע את חמאס ולשחרר חטופים. בשיעורי הגיוס הגבוהים המילואימניקים בעצם באים ואומרים שאין דרך לשחרר חטופים בלי מלחמה", הוא מדגיש. "כולם מבינים שרוב החטופים שוחררו בגלל לחץ צבאי. למעשה הגיוס הנרחב הוא ביטוי לכך שאנשי המילואים, שהם המיינסטרים במדינת ישראל, אומרים: זו לא מלחמה פוליטית. המלחמה הזאת היא הכרח, ואנחנו חייבים לקיים אותה כדי להסיר מעלינו את האיום של חמאס".

יש כאלה שמזהירים בדאגה משקיעה בבוץ העזתי.

"אני מתנגד לביטוי 'בוץ עזתי', כי זה ביטוי קצת מייאש, והאמת היא שהבוץ האמיתי הוא הבוץ הישראלי. מי ששוקע בבוץ הישראלי הם חמאס ועזה. החיזבאללה שקע בבוץ הישראלי, סוריה שקעה בבוץ הישראלי. הבוץ הישראלי הוא הרבה יותר עמוק וטובעני מהבוץ העזתי", הוא מתעקש לשנות את תפיסת המציאות.

הרמטכ"ל זמיר מוביל עכשיו את התמרון. האם להערכתך הוא יעשה את זה אחרת מקודמיו?

"להבנתי יש שני דברים מאוד מהותיים שהולכים להיות שונים מבעבר: האחד, הסיוע ההומניטרי. ההפרדה בין האוכלוסייה העזתית לבין חמאס. חמאס יצר תלות של החברה העזתית בו דרך המזון. בחלוקת הסיוע ההומניטרי דרך גורם שלישי אנחנו למעשה מנתקים את התלות של האוכלוסייה בו. זו נקודה שהיא לא טכנית אלא מהותית", הוא מדגיש. "דבר נוסף, שיטת הפשיטות מיצתה את עצמה, ועכשיו צה"ל מתכונן למהלך צבאי נרחב, לכיבוש מלא של הרצועה ולהשגה של שליטה צבאית באופן כזה שלא מאפשר לחמאס להרגיש בטוח בשום תוואי שטח".

מה בנוגע למחנות המרכז לדוגמה, או למקומות נוספים שקיים חשש להימצאות חטופים בהם, איך צה"ל יילחם ויכבוש?

"אנחנו כבר פעלנו ותמרנו במקומות שידענו שיש בהם חטופים. גם למחנות המרכז נצטרך להיכנס. האם זה יסכן חטופים? בוודאי. האם זה ייתן להם סיכוי להשתחרר? בוודאי. במכלול השיקולים בין הסיכוי לבין הסיכון, אני חושב שתמרון ברצועה נותן הרבה יותר סיכוי מאשר סיכון. מציאות בלי תמרון גוזרת עליהם הישארות בתוך מנהרות חמאס בשרידות נמוכה ביותר, ולכן התמרון בעזה אחרי הכול מגדיל את הסיכויים לשחרורם".