אולם בית המשפט
אולם בית המשפטצילום: עצמי

יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), הגיע היום (שישי) לדיון בבית המשפט העליון העוסק בעניינו של יונתן אוריך, יועצו לשעבר של ראש הממשלה.

לבית המשפט הגיעו גם פרופ׳ טליה איינהורן, ינון מגל וטופז לוק.

רוטמן הביע ביקורת חריפה על התנהלות מערכת המשפט ורשויות האכיפה, "ההתנהלות של מערכת המשפט ורשויות האכיפה סביב הפרשה הנוכחית תמוהה, מייצרת ספקות בקרב אזרחי מדינת ישראל ומעלה חשש ממשי לרדיפה המנוגדת לחוק". לדבריו, ישנה תחושת אי-אמון הולכת וגוברת כלפי רשויות אכיפת החוק, במיוחד כאשר מדובר באירועים בעלי פרופיל ציבורי גבוה.

רוטמן ציין כי פעמים רבות ניכרת סתירה בין החלטות ערכאות נמוכות לבין אלה שמתקבלות בהמשך הדרך: "פעם אחר פעם בית משפט השלום מפקפק בהליכי החקירה ובחומרים שבידי התביעה, ולאחר מכן התוצאה מתהפכת ללא הסבר שמניח את הדעת – לא בעיני ציבור המשפטנים ולא בעיני הציבור הרחב".

בהקשר זה הוסיף רוטמן כי המערכת המשפטית מחויבת לסטנדרט גבוה של שקיפות והגינות, במיוחד כאשר היא תחת מעקב ציבורי. "הציבור הישראלי שואל את עצמו – אם כך מתנהגת המערכת כאשר העיניים הציבוריות מופנות אליה, מה הסיכוי של אדם פחות חזק ומקושר לעמוד מולה כאשר היא רומסת אותו?", תהה.

רוטמן הסביר את נוכחותו באולם כקשורה לתפקידו כיו"ר ועדת החוקה: "הגעתי היום לבית המשפט העליון מתוקף תפקידי, כאשר על שולחנה של הוועדה מונחים גם חוק לצמצום משך החקירה וההעמדה לדין, וגם חוק בדבר נוכחות סניגור בחקירה – לצד חוקים נוספים הנוגעים להליכי המשפט הפלילי. תפקידי הוא לפקח על פעולתה התקינה של מערכת המשפט והאכיפה".

הוא סיים בקריאה ברורה: "מחובתי להשתמש בכל הכלים העומדים לרשותי כדי להגן על אזרחי מדינת ישראל משימוש לא תקין בכוח על-ידי מערכת המשפט ורשויות אכיפת החוק – וכך אעשה".