
תופעת הירי של תושבי הפזורה הבדואית סביב הישוב עומר ירדה מעט מהכותרת, אבל בשטח היא נמשכת גם בימים אלה. בראיון לערוץ 7 מספר ראש המועצה המקומית עומר, ארז בדש, על כמה מהאירועים האחרונים.
"התופעה לא נעלמה. זה משהו שקורה וקיים לאורך זמן רב, לפני שבעה באוקטבור ואחרי השבעה באוקטובר, הפריע לפני ומפריע עוד יותר אחרי. בתקופה האחרונה יש עלייה מסוימת", אומר בדש ומספר כי בעיקר מדובר במקרים בהם שומעים את הירי, אך יש גם מעבר לכך:
"זה יכול לבוא מחתונה או מריב חמולות, ובמקרים מסוימים כשיורים מגזרה קרובה יותר לישוב, אז קליעים גם יכולים להגיע. בתקופה האחרונה קליע פגע בוטרינה של סלון ובמקרה אחר נכנס קליע לחדר שינה. אלו דברים שאנחנו יכולים לקבל".
בדש מדגיש את החשש המוצדק והגובר של התושבים מאירועי ירי שכאלה בעיקר אחרי השבעה באוקטובר. "אנשים חוששים בצדק. יושבים בגינה ופת אום שומעים צרורות של ירי, בוודאי כשמגיעים אורחים... זה משהו שאסור לעבור עליו לסדר היום. זאת מעבר לפן הרחב יותר של סוגיית הנשקים הבלתי חוקיים שמסתובבים פה ומהם יכול להיגרם משהו פח"עי".
ומה באשר לצעדים הנדרשים? בדש רואה את האירוע כרחב הרבה יותר מאשר כזה המונח על כתפי המשטרה או משמר הגבול לבדם. "להאשים את המשטרה זו הסטת האחריות מהגורם האחראי. משטרה לא יכולה לטפל לבד בתופעה רחבה כזו. זה מצריך טיפול לאומי רחב של כלל הגורמים. יש כאן משולש ברור של חקיקה אכיפה וענישה. צריך להתאים את החוקים למצב, לייצר אכיפה לאורך זמן ולא מבצע פה ושם וכשיש ענישה היא צריכה להיות משמעותית".
"אם הממשלה לא תבין שפתרון בעיית המשילות הוא צורך לאומי, וזה לא רק בנגב אלא גם בצפון, נאבד את המדינה", אומר בדש ומדגיש כי מדובר באירוע שהטיפול בו צריך להיות מעבר לרמת שר כזה או אחר, גם לא בידיו של השר בן גביר. "דרושה פעולה כוללת, צריך לשים את זה על השולחן ולומר שזו בעיה לאומית. כל עוד זה לא קורה, יהיה טיפול כאן או שם, אבל זה לא יעזור. ללא פעולה של כלל הגורמים לא נפתור את הבעיה הזו".
על הנתק בין המציאות בשטח לחוקים הקיימים, אומר בדש כי הדברים נוגעים גם לכללים הזויים שמאפשרים לפושעי בניה לא חוקית להשתולל, וגם לסוגיית המאבק בנשק הבלתי חוקי שכאשר מגיעים אליו ומתחקרים מגלים שכל אחד מבני הבית מתנער ואומר שהכלי אינו שלו מתוך ידיעה שנדרשת הוכחה וודאית המשייכת את הנשק לאחד מבני הבית. למעשה, הוא אומר, דרושה חקיקה שתתקבל לאחר דיון סדור עם אנשי מקצוע, חקיקה שתאפשר למערכות לתפקד. כיום בתי משפט טוענים שמובאים בפניהם חשודים ללא ראיות מספיקות על פי דרישות החוק הקיים. "מבחינתי אם מצאתי את הנשק הזה בבית מסוים, שכל הבית ייכנס לכלא".
עם זאת, אומר בדש כי לא די בתחילת מהלך חקיקתי שיימשך לאורך זמן, אלא בהרחבת הפעילות קצרת המועד, כניסת כוחות לאירועי ירי וטיפול מיידי בהם במקביל לפעילות ארוכת הטווח. בדבריו מציין בדש כי עד לא מכבר המשמר הלאומי לא נכנס לפעילות באזור זה, ורק לאחר דרישה מהשטח שהגיעה בעקבות רצף אירועים מדאיג, נכנס המשמר לפעילות והחל להיכנס לחתונות שבהן מתבצע ירי וכיוצא באלה. סוג כזה של טיפול צריך להתבצע באופן קבוע ולא רק בעקבות מקרה כזה או אחר.
לשאלתנו אם ראשי הרשויות והישובים באזור עומר מאוגדים לפעילות משותפת מול הרשויות הרלוונטיות, אומר בדש כי הם "לא מספיק מאוגדים. בסופו של דבר כל אחד עם הבעיות והאתגרים שלו. צריך להיות יותר מאוחדים ולבוא עם כוח משמעותי יותר".