חלק ממגשי העוגות המשונעות לתאילנד
חלק ממגשי העוגות המשונעות לתאילנדצילום: באדיבות המצלם

מסורת ייחודית מתקיימת זה מספר שנים בין ירושלים לבנגקוק לקראת חג השבועות: משפחת טאומן הירושלמית אופה עוגות גבינה למכביר ושולחת אותן לבית חב"ד בתאילנד, שם נהנים מהן מאות מטיילים ישראלים בחג השבועות.

מבצע האפייה והשילוח, שהחל מיוזמה אישית של ישראל טאומן לאחר ביקורו בתאילנד, הפך למסורת שנתית מורכבת הכוללת אפייה ביתית של עשרות עוגות גבינה במשך חודש שלם במטבח ביתי רגיל.

"העוגות ממלאות כל פינה פנויה בבית", מספרים בני המשפחה. לאחר האפייה מתחיל מבצע השינוע - העוגות נארזות במזוודות ונשלחות לתאילנד באמצעות אנשי עסקים יהודים שנוסעים לשם.

הרב נחמיה וילהלם, שליח חב"ד בתאילנד, מספר כי העוגות הביתיות מושכות מאות ישראלים לבית חב"ד בשבועות. "ההודעה על עוגות גבינה ביתיות גרמה להמונים להגיע לשמיעת 'עשרת הדיברות'".

המסורת לא נטולת אתגרים. באחת השנים הגיעו העוגות בהשגחה פרטית מיוחדת - כאשר נשלחו בטעות למוסקבה, אך הגיעו בדרך נס ממש לפני כניסת החג.

מאבטח ישראלי בשדה התעופה במוסקבה זיהה את המשלוח בזכות מדבקות מיוחדות שהצמידה משפחת טאומן לארגזים, ודאג לשילוח אווירי מיוחד.

"העוגות שנאפות באהבה במטבח הירושלמי עושות את דרכן לנתב"ג ומשם לתאילנד, שם הן ממלאות את שליחותן", מסביר הרב וילהלם, "בזכותן מגיעים בכל שנה עוד ועוד ישראלים לבית חב"ד".

גם השנה יוצאות העוגות למסען הארוך בימים אלו, מירושלים ללב התאילנדי, כהכנה לחג השבועות שיחול בעוד שבועות אחדים.