טראמפ ומוחמד בן סלמאן בסעודיה
טראמפ ומוחמד בן סלמאן בסעודיהREUTERS/Brian Snyder

קונסול ישראל בעבר בלוס אנג'לס וראש מטה לשני שרי חוץ בעבר, יקי דיין, מתייחס לשאלת הבהלה הנשמעת בתקשורת הישראלית סביב מהלכיו האחרונים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, והניסיון לתאר את המהלכים הללו כהפניית עורף לישראל.

כבר בפתח דבריו קובע דיין כי טראמפ אינו מפנה לנו עורף, גם אם יש מי שעבורם המציאות מתחלקת לשניים, או אלוף או עלוב, יש עוד הרבה באמצע. "יש אינטרסים אמריקאים שהם לא תמיד חופפים לשלנו".

"מעבר לביקור הכלכלי טראמפ רואה דברים דרך החור של הדולר ואין ספק שהוא יסגור הרבה עסקאות לטובת ארה"ב, ובנוסף הוא מנסה לעצב מחדש את המזרח התיכון ויש לנו מזל שזה טראמפ שרוצה לעצב את המזרח התיכון ולא הסינים הרוסים הטורקים או האיראנים. לכן גם אם האינטרסים שלנו לא חופפים נשמח שזה טראמפ שעושה זאת וכשהוא פוגש את אל ג'ולאני הוא מדבר אתו על נרמאליזציה ועל גירוש ארגוני הטרור הפלשתינים ולטפל בדאעש. אלו דברים שהם חשובים מאוד גם לישראל".

האם בקשה כזו, שאל ג'ולאני יטפל בדאע"ש, אינה בקשה תמימה מדי מצידו של טראמפ? "את זה נראה במבחן התוצאה", אומר דיין ומציין את הצורך של ישראל להבטיח לעצמה את ההיבט הביטחוני, ומשום כך תפס צה"ל את צפון רמת הגולן וצפון החרמון, "אנחנו מגלים זהירות, אבל בתפיסת עולמו, טראמפ בא לסיים מלחמות ולא להתחיל חדשות וכשזו המטרה צריך לראות באיזה תנאים עושים את זה".

"אם חשבנו שנוכל לתקוף באיראן, לכבוש את עזה ועל הדרך לקבל נורמאליזציה בסוריה, זה לא יקרה, ולכן", אומר דיין בהתייחס למו"מ עם האיראנים, "אנחנו צריכים לחשוב מה אנחנו רוצים להשיג. אם טראמפ יעמוד על העקרונות של אי מתן חסות לטרור, על כך שלא תהיה העשרת אורניום אזרחית, על פירוק מתקני הגרעין והטילים הבליסטיים ונושא הטרור האיראני יטופל, דיינו. אם זה לא יקרה, יהיה לנו הרבה ממה לחשוש". במקרה שכזה "נצטרך לקבל החלטות בעצמנו. זה אומר שאם נראה לנו שהולך להיות הסכם גרוע או לא להיות הסכם בכלל וארה"ב לא תרצה לתקוף, נצטרך לחשוב על תקיפה בעצמנו".

"גם בנושא עזה. טראמפ כבר עבר את המלחמה הזו. השעון שלו שונה משלנו במזרח התיכון. מבחינתו המלחמה כבר הסתיימה והוא רוצה את החטופים בבית והוא רוצה לעבור לפאזה הבאה של הנורמאליזציה עם סעודיה, והשאלה מה עושים כאן בלי לוותר על האינטרסים הישראליים", אומר דיין ומציע לקחת חלק מהמתווה הלבנוני לגזרת עזה, גם אם קשה להשוות בין שתי הגזרות. המתווה שמאפשר לישראל לתקוף בכל הזדמנות בה היא מזהה התקדמות של מהלך שממנו היא מתריעה, ובנוסף באפשרותה לשמור על אזורי חיץ, יתכן וניתן יהיה לקדם את האינטרסים הישראליים גם בזירת עזה ואיראן.

"צריך לוודא שיש לטראמפ קשב מלא אלינו. החשש הוא לא שהוא לא יתמוך בנו או יבגוד בנו או יזנח אותנו, מה שלא נכון. זה ממשל ידידותי. החשש הוא שהוא יאבד עניין בישראל ויעבור לנושא הבא שהוא רוצה לקדם ואז נהיה בבעיה גדולה יותר. זה לא רק שאין לנו ידידה גדולה מארה"ב, אלא שנראה שארה"ב היא הידידה היחידה שלנו".

עוד שאלנו את דיין אודות המו"מ עם איראן, אם במו"מ האקדח הישראלי משמש את טראמפ שמבהיר לבני שיחו שאם לא יגיעו אתו להסכם הישראלים עשויים לתקוף אותם, ודיין משיב בחיוב רב. "מה שהביא את האיראנים לשולחן המו"מ הוא גם המצב הכלכלי באיראן כשאין שם חשמל ומים, גם העובדה שאיבדו חלק מהפרוקסי שלהם, אבל בסופו של דבר הלחץ הצבאי של ישראל וארה"ב הוא שהביא אותם למו"מ והחשש מתקיפה ישראלית הוא שוט אדיר מולם".