כנס מיוחד התקיים היום (ראשון) בכנסת בהובלת חברת הכנסת לימור סון הר מלך ובו הועלו ליקויים חמורים במערך הכשרות בישראל. ליקויים שמתחילים בקשרים הופכים לליקויים בכשרות.
"יחסים ואינטרסים כאלה ואחרים שלא מטופלים גורמים לכך שבשורה התחתונה האזרח בישראל מקבל אוכל לא כשר למרות החותמת של הרבנות הראשית", אומרת סון הר מלך ומציינת כי בכנס אמור היה להשתתף מנכ"ל הרבנות הראשית על מנת להשיב לשאלות קשות אודות מערך הכשרות ודרכי ההתנהלות שלו גם בהקשר של פיטורי מפקחים שאמורים היו להסדיר פיקוח ראוי למזון מיובא ולבשר, אך המנכ"ל לא השתתף בדיון.
מנכ"ל איגוד רבני קהילות, הרב אליאב תורג'מן, מדגיש את חשיבות הכשרות הממלכתית בעם ישראל. על מנת להבטיח לכל צרכן בישראל רמת כשרות ראויה נדרש רמה הלכתית של מאה אחוז ללא חומרות מיותרות, אומר הרב תורג'מן. כעת המציאות שונה לחלוטין. לשאלה אם כעת אנחנו לא אוכלים כשר, משיב הרב תורגשמן בחיוב: "לצערנו הרב כן, כי מנגנוני הפיקוח התבטלו בתקופת המנכ"ל הנוכחי".
בין המשתתפים בדיון היה גם חבר הכנסת מתן כהנא, השר לענייני דתות בממשלה הקודמת, שאומר כי כשנכנס לדיון סבר שההתמקדות תהיה בבעיות המבניות שקיימות במערך הכשרות ואם מחליפיו בתפקיד נתנו מענה לבעיות הללו, אך "מסתבר שלא רק שהם לא נתנו מענה, אלא שהמצב הקיים הוא גרוע וקטסטרופאלי. רבנים אמרו כאן דברים מאוד קשים על מערך הכשרות".
כהנא נזהר מלקבוע שאזרחי ישראל אוכלים טריפות, כפי שאמרו זאת אחרים, בהם גם רבנים חשובים, והוא ממקד את דבריו בצורך בעזרה ראשונה, כפי שהוא מגדיר זאת, אך לא רק בכך, אלא גם בטיפול עמוק בבעיות המבניות העמוקות שקיימות ומשרד הדתות, לדבריו, לא עשה דבר כדי לתקן אותן. "גם אם הם לא אהבו את הרפורמה שלי, הם לא הציעו שום דבר אחר".
שר המורשת, הרב עמיחי אליהו, מפנה אצבע מאשימה לעבר הייעוץ המשפטי ואומר כי הלוואי וזה היה מתעסק בנושאי הכשרות ולא בשטויות. "אנחנו, בחרפה של התנהלות שיש במוסד הרבנות הראשית תחת המנכ"ל הכושל הזה, מאכילים את עם ישראל נבלות וטריפות. חייבים לתקן את הדבר הזה. אנחנו מחויבים לארץ ישראל, אבל לא פחות לעם ישראל ולתורת ישראל. הכשרות היא חלק מתורת ישראל".
בין המשתתפים היה גם הרב יאיר שחור, רב הישוב מעלה לבונה, הסבור כי בכוחו של כל אזרח לתרום לחיזוק עולם הכשרות, וזאת על ידי צריכת כשרויות טובות. "לא כל כשרות מהדרין של הרבנות הראשית לישראל היא אכן מאושרת", אומר הרב שחור ומזכיר את השירות שנותן ארגון כושרות באתר שלו לציבור על מנת ווודא שאכן הבשר הנרכש הוא אכן ברמת כשרות נאותה.
לדברי הרב שחור, כאשר הציבור יגלה עניין ויודיע שלא יאכל מזון מסוים בשל בעיות כאלה ואחרות, היבואנים והממסד כולו יתיישרו על פי דרישת הצרכן שהוא המשלם והוא שבכוחו לשנות. "אל תאכלו מיידית, תבדקו לפני שאתם אוכלים", אומר הרב שחור ומדגיש את סוגיית כשרות הבשר המיובא.
בכנס השתתפו לראשונה יחד חברי מועצת הרבנות הראשית ובהם הרב שמואל אליהו, רבה של צפת, הרב אליהו אלחרר, רבה של מודיעין, הרב אליקים לבנון, רב השומרון וראש ישיבת אלון מורה, הרב אברהם שוורץ, רבה של קריית ארבע, והרב שלמה בן עזרא, רבה של מבשרת ציון. זאת לבד מכמאה רבנים, מפקחים, אנשי מקצוע ונבחרי ציבור.
הרב שמואל אליהו, חבר מועצת הרבנות הראשית ורבה של צפת, אמר בכנס: “הרבנות הראשית לישראל אחראית על רוב הבשר והמזון שאזרחי מדינת ישראל אוכלים. בשנתיים האחרונות נוצרה תקלה מאד גדולה כשהתמנה מנכ”ל חדש לרבנות הראשית. עם כניסתו פיטר המנכ”ל מנהל אגף הכשרות הארצית, מנהלי מחלקות ייבוא וייבוא בשר – שלושה אנשים מאד חשובים וקריטיים עבור מהלך הכשרות. התוצאה היא אנרכיה".
הרב אליהו הוסיף ואמר כי "המנכ”ל גם לא מקשיב לרבנים הראשיים, ניטרל את פעולת המפקחים. עוקף את החלטותיהם ואת מועצת הרבנות הראשית. אף אחד לא מבין את מניעי המנכ”ל שפוגע בכשרות של עשרות אלפי טונות בשר, בייבוא של מיליוני מוצרים. שנים רבות זכיתי לכהן כחבר מועצת הרבנות הראשית, מעולם לא ראיתי פגיעה בכשרות כמו בשנתיים האחרונות".
הרב אליקים לבנון, רב השומרון וראש ישיבת ברכת יוסף, אמר: “התכנסנו היום, רבנים, שרים וחברי הכנסת, כאשר כולנו שותפים לדאגה על מעמדה של הרבנות הראשית ועל מצב הכשרות, הן מייצור מקומי והן מייבוא מחו"ל. יישר כח לרב שמואל אליהו שליט"א, רב העיר צפת וחבר מועצת הרבנות הראשית, העומד גם בראש ועדת שח"ל, שחיטת חו"ל ברבנות הראשית, לרבנים חברי מועצת הרבנות הראשית, ורבני ערים, אשר הציגו נתונים קשים בסוגיות הללו.”
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, נשא גם הוא דברים ואמר: "המילה המרכזית כאן היא אחריות. זו לא רק שאלה הלכתית – זו שאלה של שליחות ציבורית. אם הציבור לא יכול להיות שקט כשהוא קונה אוכל עם תעודת כשרות – אז אנחנו נכשלנו".
סון הר מלך מציינת כי בדיון לא ניתנו כל התשובות הנדרשות, אך אין בכוונתה להתייאש אלא לדרוש דיון נוסף, אולי בוועדת הפנים ושם יועלו הנתונים ושם תידרשנה תשובות. "אני רואה באי ההגעה שלו (של מנכ"ל הרבנות הראשית) זילות וזלזול בציבור גדול שרוכש את הכשרות הזו ומסתבר שיש בעיות גדולות מאוד מאוד".
בכנס עצמו התייחסה הר מלך סון לסיפור מעורר השראה של החטופה אגם ברגר, ששמרה על כשרות גם במהלך 482 ימי השבי בידי חמאס, ואמרה: “אגם לא החזיקה בתעודה, אלא בזהות. באמונה. בעמוד שדרה יהודי פשוט. והכשרות כאן, במדינת ישראל, חייבת לשקף את אותה נאמנות פשוטה, עמוקה ואמיתית".
את דבריה חתמה בקריאה לשותפות אמת: “לא באתי לשנות את הרבנות, ולא להציע מודל חלופי. באתי לשאול, לשמוע ובעיקר – לשרת את עם ישראל, שראוי לקבל כשרות שהוא יכול לסמוך עליה".