חברי הכנסת סון הר-מלך וקרויזר
חברי הכנסת סון הר-מלך וקרויזרצילום: ערוץ 7

ועדת השרים חקיקה אישרה היום (שלישי) לקריאה טרומית את הצעת החוק להקמת מרשם מחבלים משוחררים.

את החוק יזמו חברי הכנסת יצחק קרויזר ולימור סון הר-מלך, ובשיתוף פורום “בוחרים בחיים” של משפחות שכולות ונפגעי טרור, ארגון “לביא” ו"הקול היהודי".

ההצעה מבקשת לחייב את המדינה לפרסם מאגר נגיש לציבור הכולל שמות, תמונות ופרטי הרשעה של מחבלים משוחררים - בדומה למרשם הפדופילים הקיים בארצות הברית. התקדמות החוק התאפשרה לאחר שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הודיע כי המשרד לביטחון לאומי יתקצב את המרשם.

בשנים האחרונות שוחררו עשרות מחבלים עם דם על הידיים, חלקם חזרו לפעילות טרור, חלקם בעלי מעמד ולעיתים קרובות איש אינו יודע על כך. ניסיונות לחשוף את שמותיהם נתקלו שוב ושוב בהתנגדות משפטית, בטענה ל”זכות לשיקום”.

הצעת החוק עברה לאחר דיונים ממושכים בוועדת שרים לחקיקה, שם הציגו גורמים משפטיים התנגדויות שונות בטענה לפגיעה בפרטיות ותקנת השבים. יו”ר ועדת השרים, שר המשפטים יריב לוין, דרש מהמשרד להכין נייר עמדה מסודר ולבסוף החליט לאפשר את קידום הצעת החוק.

ח"כ יצחק קרויזר ולימור סון הר מלך (עוצמה יהודית): "הציבור בישראל זכאי לדעת מי הם המחבלים שמשוחררים בעסקאות, ומה הסיכון שהם מהווים".

השניים הוסיפו כי "שקיפות היא כלי הכרחי במאבק בטרור. לא ייתכן שמחבלים שפגעו באזרחי ישראל ישובו לרחובות מבלי שהציבור יהיה מודע לכך". קרויזר הדגיש כי פרסום הפרטים יגביר את המודעות הציבורית, יהווה גורם הרתעה ויסייע במניעת השתלבותם מחדש של מחבלים משוחררים במעגלי טרור, וכי "שקיפות בנושא זה היא חיונית לשמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה".

ח"כ סון הר מלך סיכמה: "שובם של טרוריסטים בחזרה לחברה משל הורשעו בעבירות גניבה או הונאה חייבת להיפסק, המחקרים מלמדים כי רוב המחבלים חוזרים לטרור ושאין בתחום הזה שיקום. בימים אלו דנה הכנסת בהצעת החוק שלי על הרחקת סטודנטים מורשעים בטרור מהאקדמיה, והחוק הזה יכול לסייע באיתור אותם מחבלים שמשתלבים באקדמיה".