
אי אפשר לומר שהסוף לא היה ידוע מראש. לא בסתר ליבו של קצין בכיר או מומחה לתחום, אלא שחור על גבי לבן עוד לפני שההחלטה התקבלה.
ובכל זאת, כמו במין ריטואל דתי שמוכרחים לקיים גם אם אין בו שום היגיון, פתח צה"ל מסלול הכשרה ללוחמות בחטיבות החי"ר המתמרנות כדי להגיע אל הכישלון הידוע מראש ולהצהיר עליו.
בשבוע שעבר הודיע צה"ל כי הרמטכ"ל החליט על עצירת המחזור הראשון של הכשרת לוחמות במקצוע חי"ר ניוד, עוד לפני שהסתיים. המחזור הניסיוני הזה נחל כישלון מוחץ, שהיה יכול להיות מקור שמחה לאיד לכמה מהמזהירים נגדו, אם לא התוצאות הבריאותיות הטראגיות שנגרמו ללוחמות שגויסו לניסוי המופקר הזה. למעשה, הסיבה שבגללה הרמטכ"ל התערב באמצע ההכשרה והורה לבטלה, ולא המתין עד לתוצאות האמת בסוף המסלול, היא שהלוחמות החלו לסבול מפגיעות שנובעות מעומס בשלב מוקדם יחסית בסולם המאמצים. ההבנה שהגברת הלחץ על פי התוכנית תגרום לנזקים חמורים ואולי קבועים לחיילות, המריצה את הרמטכ"ל זמיר לעצור את ההכשרה באיבה.
הכתובת, כמו שאמרנו, הייתה על הקיר. אלה דברים שצה"ל בעצמו אמר. על פי הודעת צה"ל השבוע, הפיילוט נכשל גם באספקט של עמידה בסטנדרטים הנדרשים כיום מלוחמי ניוד בחטיבות חי"ר, וגם במישור של הפגיעה הבריאותית שהופיעה אצל הלוחמות באחוזים גבוהים בהרבה מאשר בקרב הבנים. ובכן, מי יכול היה לצפות את זה? כל מי שקרא את התשובה שצה"ל עצמו ענה לבג"ץ בנושא הזה, על פי ממצאים שהגיש צוות מומחים מיוחד שהעמיד לבחינת הנושא.
לפני שנתיים, אפריל 2023, הציג צה"ל בפני בג"ץ את ממצאי הצוות שלו, שמוכיחים מדעית ואמפירית עד כמה שילוב נשים בתפקידי לחימה עצימה אינו מציאותי ואפילו מסוכן. הצוות בחן מודלים מצבאות אחרים, קרא 5,000 ניירות עמדה ומחקרים מכל העולם, והגיע למסקנות די ברורות. בתשובה לבג"ץ הוצגו הנתונים הבאים: כושר נשיאת המשקל של נשים ביחס לגוף נמוך ב־20 אחוזים משל גברים, הסיכון שלהן ללקות בשברי מאמץ גדול ביותר מפי שניים, הסיכון לפציעות חמורות כפול בהשוואה לגברים, והן מגיעות לתשישות מבצעית ולצריכה מוגברת של חמצן מהר יותר מגברים. כל הנתונים האלה, כמובן, בממוצע.
לאור המסקנות האלה, הרעיון שהציג הרמטכ"ל הקודם הרצי הלוי לשילוב, מול לחץ מסיבי של בג"ץ, היה הגיוני ואפילו מתוחכם. הלוי טען שהיכולת לשלוט בשילוב תוך בקרה ומניעת נזקים לחיילות תתיישם בצורה הטובה ביותר ביחידות מיוחדות. שתי היחידות שנודבו לכך, בשל קיומם של תפקידים פחות תובעניים בהן, הן יחידה 669 של חיל האוויר ויהל"ם של חיל ההנדסה. בתפיסה של הלוי, קיומו של גיבוש מקדים לצורך קבלה ליחידות האלה יסנן מראש את הנשים יוצאות הדופן בלבד, וגם אחרי שיתקבלו - העובדה שהיחידות האלה מחזיקות צוותים קטנים ומגובות במשאבים בריאותיים ומקצועיים עשירים יותר מיחידות רגילות, יאפשר לבצע את הפיילוט תוך בקרת נזקים מתמדת.
כך, ניסה הלוי להסביר בתגובתו לבג"ץ, נוכל לבצע את השילוב בחטיבות החי"ר בצורה אחראית. הלקחים יילמדו ממחזורי הפיילוט המבוקרים ביחידות המיוחדות, ייושמו בהכשרה של יחידות הניוד בחטיבות החי"ר, והנשים שיתגייסו ליחידות האלה ייהנו מהלקחים שכבר הופקו ולא יידרשו לעבור את הניסוי של בג"ץ על גופן.
אבל זה לא הספיק לבג"ץ. תאוות השוויון של השופטות חיות, ברון ורונן (עוד פעם ה"יומן" השובב והשיבוצים שלו) לא ידעה שובע. חודשיים לאחר מכן הן הוציאו לצה"ל צו ביניים, שזו לשונו: "על המשיבים להתייצב ולתת טעם, מדוע לא תשולבנה נשים, במסגרת התנסות, במחלקת ניוד או מרגמות באחת מחטיבות החי"ר המתמרן, כבר עתה ומבלי להמתין להשלמת ההתנסויות ביחידות 669 ויהל"ם". לגייס את כולן עכשיו, כמו שנוהגים לומר בשמאל. הרמטכ"ל, שהבין את גבולות הגזרה שסימן לו בית המשפט, נאלץ לכפוף את ראשו. הפיילוט נרקם, המחזור הראשון גויס בנובמבר 2024, והכישלון הצפוי מראש הגיע - על חשבון גופן של החיילות.
מה זה "פיילוט מותאם"?
את בג"ץ ומשובותיו אנחנו כבר מכירים. אין בהתנהלות השרירותית הזאת של "סמכות בלי אחריות" כל חדש. על מזבח האג'נדה הם הסכימו להקריב צורכי ביטחון מובהקים שהציב צה"ל ועלו בחיי אדם, אז מה זה בשבילם שבר מאמץ או צניחת רחם. אך המפתיע והמאכזב כאן הוא הרמטכ"ל הנוכחי ותגובתו לכישלון.
מה זו בעצם מחלקת ניוד? לכל גדוד חי"ר בצה"ל יש פלוגת חשיפה־תקיפה, מה שמוכר לבני ה־30 ומעלה בתור פלוגה מסייעת. היא מכילה כמה מקצועות לחימה מעבר לסט של לוחם חי"ר רגיל. בין מרגמות, תצפית ורחפנים, ישנה גם מחלקת ניוד שלוחמיה מתמקצעים בנהיגה מבצעית באזורי לחימה, בדרך כלל על האמרים. הייעוד שלהם הוא פינוי פצועים בשדה הקרב, או העברת אספקה לכוחות בקצה החץ של התמרון.
הלוחמים ביחידות האלה, לפחות מאז הקמתן ועד היום, הם לוחמים ככל שאר הלוחמים בגדוד. לצורך העניין, מלש"ב שמתגייס לגדוד 13 של חטיבת גולני יעבור מסלול הכשרה מלא כולל טירונות, אימון מתקדם ופלוגת מסלול. רק לאחר כל אלה, כשיתמיין לפלוגות הוותיקות של הגדוד, הוא יקבל שיבוץ לניוד ויעבור הכשרה מתאימה. הנחת היסוד הברורה היא שלוחם במחלקת הניוד חייב לעמוד בכל הסטנדרטים של לוחם חי"ר בצה"ל, והכשרת הניוד היא רק תוספת על זה.
ההנחה הזאת הייתה ברורה לחלוטין גם לצה"ל ולצוות שמינה, בתשובה שהגישו לבג"ץ. הנה ההסבר המנומק שהופיע בתשובה: "הצוות מצא כי לחימה ביחידות החי"ר המתמרנות מחייבת ורסטיליות וחליפיות בין לוחמים. היינו, תפקידו של לוחם לא נותר קבוע, אלא הוא עשוי להידרש למלא את תפקיד חברו, ליטול את הציוד שלו, את אמצעי הלחימה שלו וכיו"ב. הדבר משליך על אופן בחינת האפשרות לשבץ נשים בתפקידי לחימה. כלומר, בעת בחינת יכולת עמידתה של לוחמת בדרישות מבצעיות של תפקיד מסוים, יש להביא בחשבון גם את התפקידים האחרים שהיא עשויה להידרש למלא במהלך הלחימה ברמת המסגרת, ואת הדרישות הפיזיולוגיות של אותם התפקידים".
אלה דברים שכל לוחם בן יומו יודע ומכיר. רק בתמרון האחרון בלבנון, כשמחלקת הניוד של הפלוגה שלנו הופעלה במתכונת הייעודית שלה, חווינו את זה יותר מפעם אחת. ישנן פציעות, היעדרויות, שינויי משימות ועוד בלת"מים, שמאלצים את מפקד הפלוגה להורות על שינויים במצבת הלוחמים בזמן אמת. מפקד זקוק למרחב התמרון בין המחלקות, כשהוא יודע שכל מי שידרוש ממנו להחזיק נשק ולבצע את המשימה מסוגל לכך. הנחת המוצא בגדוד מתמרן היא שכל הלוחמים רכשו את המקצוע ומסוגלים למשימה. זה עניין של חיים ומוות.
ומה חושב על כך הרמטכ"ל הנוכחי, זה שכנראה העמדה מאפריל 2023 כבר אינה עמדתו? לשון ההודעה שפרסם צה"ל היא כזאת: "הרמטכ"ל הנחה לתכנן פתיחת פיילוט מותאם ללוחמות במקצועות חי"ר בשנה הבאה, זאת לאחר שיופקו הלקחים מההתנסות הנוכחית". על פניו, המושג "פיילוט מותאם" הוא שינוי כיוון מהעקרונות שהציב צה"ל בפני בג"ץ באופן עקבי. "לא ניתן לקבוע דרישות מבצעיות שונות לגברים ולנשים", נכתב בשם הצוות המקצועי, "על שיבוץ נשים בתפקידי לחימה נוספים, להיגזר מהיכולת של נשים לעמוד בסף הנדרש כיום מלוחמים גברים באותו תפקיד". שוויון, אבל אמיתי. לא פיילוט מותאם.
פניתי כדי לברר את פשר הפיילוט המותאם. ההסבר שקיבלתי כלל אומנם לא מעט גמגומים, אבל אם הצלחתי להבין נכונה זמיר מתכנן ישראבלוף שיענה על דרישות כל הצדדים. הפיילוט החדש שמתוכנן לא יוריד את הדרישות במחלקות הניוד הקיימות, כי כמובן צה"ל אינו מתפשר על הדרישות המבצעיות. הוא יקים יחידות ניוד חדשות, לא אלו הקיימות, ובהן דרישות התפקיד יהיו שונות. ביחידות החדשות, שאליהן יגויסו הנשים, לא תידרש הכשרת לוחם ברמה של גולני או גבעתי, אלא ברמה נמוכה יותר, ובתחום ההתמחות הספציפי של ניוד - כלומר נהיגה מבצעית וניווט - ההכשרה תהיה ברמה הגבוהה ביותר. לכשיוכשרו לוחמות בפיילוט הזה, ישבצו אותן בפעילות של חטיבות החי"ר השונות.
זמיר רוצה לרצות בכך את כולם: בג"ץ יקבל לוחמות ביחידות ניוד בחטיבות החי"ר, והצבא כביכול לא ויתר על הסטנדרט ביחידות הקיימות. רק שבסוף, התהליך הבלתי נמנע יהיה פגיעה ברמת הכשירות של החטיבות בשטח. הרי אם באמת יקומו יחידות כאלה וישובצו לתוך חטיבות החי"ר, אף מח"ט לא ימשיך להחזיק יחידות ניוד של לוחמים אורגניים מהחטיבה. הן יפורקו בהדרגה, והניוד יהפוך למשימה קבועה של היחידות הנשיות. ואז מה יהיה?
בשדה הקרב אין הנחות לפיילוטים או למפגינות בעד שוויון. מחלקות הניוד הנשיות יידעו היטב לנווט אל היעד, ולקרוא ללוחמים שיפרקו שישיות מים מההאמר. הבעיה תתחיל כשדברים ישתבשו, כפי שקורה באופן יומיומי במלחמה. ישנם עשרות מקרים, כולל השבוע, של היתקלויות דווקא בשיירות האספקה הפגיעות. כיצד יתפעלו את ההיתקלויות האלה לוחמות שמוכשרות להיות רק חצי או שני שליש גולנצ'יק? ומה יקרה כאשר ההאמר, שנוסע בתנאי שטח קשים, יספוג מכה ויושבת - האם הן יוכלו לצעוד חמישה קילומטרים בחזרה לגדר, עם ציוד קרבי ומכשירי הצפנה שאי אפשר להשאיר בשטח?
והכי גרוע: לא בכל פינוי של פצועים מתאפשרת הגעה של כלי הרכב עד למקום ההיתקלות ממש. נפוץ מאוד שנדרשת סחיבה באלונקה לאורך מאות מטרים ואפילו יותר מנקודת הפציעה ועד להאמר המפנה. האם כשיגיע צוות הניוד הנשי לנקודה הוא יגיד לחובש הפלוגתי שהוא לא הוכשר לסחיבות כאלה? נשמע למישהו בבית המשפט העליון או במטכ"ל סביר שארבעה לוחמים ייגרעו מהכוח באמצע היתקלות, רק כדי לסייע לבנות בסחיבה של גולנצ'יק מאגיסט ששוקל 102 קילוגרמים?
למדנו כבר שאסתר חיות וחברותיה אינן מהססות להיות חתומות על שברי מאמץ ופגיעות גופניות של לוחמות. האם הן, וכמותן גם הרמטכ"ל זמיר, מוכנים לחתום גם על ארונות של לוחמות ניוד שאינן מוכשרות כראוי ולוחמי חי"ר שלא פונו מספיק מהר משדה הקרב?
לתגובות: [email protected]