בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'צילום: Yonatan Sindel/Flash90

על רקע דיווחים על כוונת מדינות באיחוד האירופי להטיל סנקציות אישיות על אזרחים ישראלים תושבי יהודה ושומרון, שיגר היום (רביעי) שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ מכתב חריף למפקח על הבנקים, דני חחיאשווילי, ובו התריע מפני מדיניות "האפס סיכון" של הבנקים בישראל, שלדבריו מובילה לנטישת לקוחות ישראלים מתוך כניעה לסנקציות זרות.

לדברי סמוטריץ’, “מדיניות ניהול סיכונים אחראית איננה יכולה להתעלם מהמחיר הקשה שגובה הציות לסנקציות על אזרחים ישראלים שומרי חוק, הפועלים כחוק ובשליחות המדינה. לא ייתכן שהבנקים יבחרו ב’ראש קטן’ ויזרקו את לקוחותיהם בצד הדרך מבלי לנקוף אצבע”.

השר קורא לבנקים להשתמש בעוצמתם המשפטית, הכלכלית והבינלאומית כדי להיאבק בסנקציות לא צודקות - כולל פנייה לערכאות באירופה, הפעלת לחץ דיפלומטי והבעת מחאה פומבית. עוד הוסיף: “רווחי העתק של הבנקים מאפשרים להם ליטול סיכונים מדודים למען לקוחותיהם - ודאי כאשר מדובר בעוול מוסרי לאומי”.

סמוטריץ’ הדגיש כי ככל שהבנקים ימשיכו לציית באופן עיוור לסנקציות ולפגוע בלקוחות, בכוונתו לקדם חקיקה מיידית שתחייב את הבנקים בפיצויים גבוהים ללקוחות שנפגעו כתוצאה מכך.

בנוסף, הודיע השר כי ככל שמערכת הבנקאות לא תיתן מענה ראוי, בכוונתו לחייב את בנק ישראל עצמו לספק שירותי חשבון בנק לאזרחים עליהם הוטלו סנקציות - צעד שיבטיח את ריבונות המדינה והגנתה על אזרחיה: “מדינת ישראל לא תשלים עם התערבות זרה בענייניה, ובוודאי שלא תפקיר את אזרחיה הנאמנים במאבקם נגד דה-לגיטימציה בינלאומית”.