
מחקר חדש של מרכז גלייזר במכון למדיניות העם היהודי (JPPI) מצביע על שינוי משמעותי ביחסה של התקשורת הסורית הרשמית כלפי ישראל, מאז נפילתו של משטר אסד בדצמבר האחרון ועלייתו לשלטון של הנשיא החדש, אל-ג'ולאני.
החוקרים ניתחו מאות מאמרי דעה ופרשנות שהתפרסמו בבטאוני המשטר החדשים - "אלחוריה" (לשעבר "תשרין") ו"אלת'ורה" - תוך שימוש בכלי ניתוח מתקדמים מבוססי בינה מלאכותית.
בנוסף, נבחן נפח הסיקור של ישראל בידיעות שפורסמו בסוכנות הידיעות הרשמית הסורית "סאנא", בתקופה שבין ינואר למאי 2024 (תחת משטר ג'ולאני), לעומת אותה תקופה ב-2023 (תחת משטר אסד).
מהמחקר עולה כי תחת שלטונו של אסד, ישראל הוזכרה בכ-43% מהידיעות של סאנא. לעומת זאת, בתקופת ג'ולאני נרשמה ירידה דרמטית ל-7% בלבד.
בניתוח מאמרי הדעה ב"אלת'ורה" נמצא כי תחת אסד 25% מהמאמרים עסקו בישראל - רובם המכריע (כ-95%) סווגו כ"שליליים מאוד". בתקופת ג'ולאני ירד שיעור המאמרים העוסקים בישראל ל-5% בלבד, מהם כ-65% סווגו כ"שליליים מאוד", אך לראשונה הופיע גם סיקור "ניטרלי" (כ-18% מהמאמרים) - קטגוריה שלא נרשמה כלל בתקופת אסד.
בבחינת העיתון "אלחוריה", שמהווה המשך ישיר לעיתון "תשרין" של משטר אסד, נמצא כי 78% מהמאמרים שעסקו בישראל סווגו כ"שליליים מאוד", 11% כ"שליליים" ו-11% כ"די שליליים". אף שהטון נותר שלילי באופן מובהק, החוקרים מציינים כי מדובר בשיח מרוסן יותר בהשוואה לעבר, עם היקף סיקור מצומצם בהרבה.
לדברי יעקב כץ, מנהל מרכז המידע ע"ש גלייזר של JPPI: "הממשלה החדשה בסוריה מתקרבת למערב, כפי שניכר בפגישת הנשיא א-שרע עם הנשיא טראמפ ובהסרת הסנקציות האמריקאיות. א-שרע אף רמז על פתיחות לקשרים עם ישראל - והמגמות בתקשורת הסורית הרשמית מחזקות את הכיוון הזה, לפחות ברמת המדיניות התקשורתית".