עו"ד אילן בומבך
עו"ד אילן בומבךצילום: ערוץ 7

נשיא ארה"ב ממשיך להביע עמדות חריגות נגד המשך משפט נתניהו - אך האם לדבריו של טראמפ יש השפעה מעשית?

בראיון לערוץ 7 מעריך עו"ד אילן בומבך, מבכירי עורכי הדין בישראל, כי ההצהרות של הנשיא האמריקאי אינן מזיקות לנתניהו, אך גם אינן מועילות לו במיוחד. לדבריו, הן בעיקר משקפות תסכול אמריקאי מול חוסר זמינותו של נתניהו לפגישות מדיניות קריטיות בשל מחויבות לדיונים המשפטיים.

"כשנתניהו עונה לטראמפ שיבדוק את מועדי הפגישות מול הלו"ז של בית המשפט - זה דבר שעלול להפתיע נשיא אמריקאי שמעוניין לקדם הסכמים אזוריים", אומר בומבך, אך מוסיף כי בישראל "השופטים לא אמורים להיות מושפעים מהתערבות חיצונית. מי שצריכה להידרש לאיזונים - זו הפרקליטות".

לדבריו, הפרקליטות אינה מגלמת את האינטרס הציבורי שהיא מתיימרת לייצג. "הרי מהו אינטרס הציבור אם לא העובדה שראש הממשלה יוכל לעסוק בענייני ביטחון דחופים כמו המלחמה מול איראן או הסכמי שחרור חטופים?", שואל בומבך. "ההפך הוא הנכון - ההתעקשות על המשך המשפט פוגעת באינטרס הציבור".

עוד הוא מוסיף כי מערכת האכיפה מראה קיבעון מסוכן. "אם השופטים עצמם מבקשים לרדת מתיק השוחד - אחרי ששמעו את כל העדים - למה להתעקש להמשיך לנהל אותו? לא מדובר כאן בגחמה. זו קריאה של שלושה שופטים מנוסים שאומרים: אין כאן שוחד".

בומבך מדגיש גם את ההיבט התקדים של התיקים האחרים, ובראשם עבירות הקשורות ל"סיקור אוהד", שמעולם לא נידונו בבתי המשפט כפליליים. "אין בחוק סעיף שאוסר על קשר בין עיתונאי לפוליטיקאי", הוא מזכיר, ומצביע על סדרת התחקירים "המו"לים" כסימן לכך שקשרים כאלה היו נפוצים הרבה יותר - מבלי שגובשו כתבי אישום.

באשר להתערבות האפשרית של טראמפ, מבהיר בומבך כי כל צעד מהותי מצד נשיא זר עלול להיות בעייתי. "אוי ואבוי אם תהיה התערבות ישירה - גם מצד ידיד קרוב לישראל. מערכת המשפט שלנו חייבת להישאר עצמאית".

על היוזמה למהלך גישור שמוביל שופט העליון בדימוס אהרון ברק, אומר בומבך: "ברק אינו מחפש כוח, אלא פתרון פרגמטי. דווקא בגלל שהפרקליטות מחשיבה את דבריו - כדאי להקשיב לו. אפשר להגיע למתווה שישמור על שלטון החוק, אך גם יאפשר לראש הממשלה לנהל את ענייני המדינה".

לסיום, תוקף בומבך את תגובת הפרקליטות שגרסה כי נתניהו לא נימק מספיק את בקשתו לדחיית הדיונים. "מה מצפים ממנו - לחשוף מבצע ביטחוני בשידור חי? הגיע הזמן שהפרקליטות תבין שהמציאות השתנתה - והציבור כבר לא קונה כל נימוק תחת כותרת 'אינטרס הציבור'".