איראן
איראןIDF photo

שר הביטחון ישראל כ"ץ חשף היום (שני) בתדרוך לתקשורת פרטים חדשים על התקיפה הישראלית באיראן תחת הכינוי הצבאי "מבצע הילה".

לדבריו, ההכנות למבצע כללו לפחות 14 דיונים ביטחוניים. אחת השאלות המרכזיות שנידונו בדיונים הייתה האם ארצות הברית תצטרף לתקיפה או תיתן "אור ירוק" למהלך עצמאי של ישראל. במקביל, שיפר חיל האוויר את יכולותיו במטרה לאפשר חדירה אווירית לתוך שטח איראן.

בינואר השנה קבע כ"ץ את היעד המרכזי למבצע: ביטול יכולת פיתוח של נשק גרעיני איראני לפרק זמן מסוים, באופן שיחייב את איראן לקבל החלטה על התועלת בשיקום וחידוש הפרויקט.

בהיעדר התחייבות גלויה מארה"ב, הסתפקה ישראל בהבנה ששתיקה אמריקנית תתפרש כהסכמה שבשתיקה. ארבעה בכירים ניהלו את המערכה: ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר כ"ץ, השר רון דרמר והרמטכ"ל אייל זמיר.

במקביל, נבנה מבצע משלים בשם "טורנדו" בהנחייתו הישירה של כ"ץ - שמטרתו הייתה לפגוע בתשתיות מרכזיות בטהראן ולהרתיע את המשטר האיראני מתגובה נרחבת נגד העורף הישראלי.

המבצע אושר ב-29 במאי והוגדר ככלי תגובה למתקפה אפשרית מצד איראן, עם רכיב אופרטיבי נוסף לסיום המערכה. מועד התקיפה נקבע ל-12 ביוני - מועד שבו על פי ההערכות רוב בכירי המשטר ישהו בבתיהם לקראת תפילות יום השישי.

לדברי כ"ץ, ישראל "השיגה מעל ומעבר" - בין היתר הודות לשיתוף פעולה עם ארצות הברית, שכלל תקיפת מתקני גרעין באמצעות מפציצי B2. "פגענו בצורה אנושה ביכולת הגרעין והטילים של איראן", אמר.

בהמשך אמר כי צה"ל מכין תכנית אכיפה שמטרתה לשמר את העליונות האווירית של חיל האוויר בשמי איראן ואת הפגיעה בתכניות הגרעין והטילים.

לדבריו, "אם מישהו מעלה בדעתו שאנחנו נוותר על ההישג הזה - ממש לא. זה לא שכל יום תהיה גיחה לאיראן כמו שאנחנו תוקפים בדרום לבנון, אבל היכולת לאכיפה חייבת להיות קיימת ומופעלת בנקודות קריטיות".

שר הביטחון הביע דאגה מהאפשרות שאיראן תחדש את פרויקט הטילים, והתריע מפני מעורבות של מדינות שיספקו לה חומרי גלם. "זה עניין אסטרטגי למנוע סיוע לאיראנים", הדגיש.

בהתייחסות לעימותים בקבינט, הגן כ"ץ על הרמטכ"ל: "אני הגנתי על צה"ל ועל הרמטכ"ל בקבינט. אין מה לתקוף את הרמטכ"ל - צה"ל עושה עבודה מדהימה, אנחנו בקרוב ב-70% שליטה בשטח הרצועה".

הוא התייחס לדברי השר סמוטריץ' ואמר: "השר סמוטריץ' הוא שדחף את סוגיית החברות האמריקניות שיקחו את השליטה מחמאס, כשזה התחיל לפעול הוא אמר שזה יום היסטורי, ואם זה הצליח או לא - זה לא באחריות צה"ל. צה"ל לא מנהל את המתחמים ההומניטריים אלא רק מאבטח אותם".

בהמשך חשף תכנית חדשה לפינוי אזרחים ברפיח. מדובר במתחם אזרחי גדול שיוקם בין ציר מורג לציר פילדלפי, אליו יועברו מאות אלפי תושבים מעזה. "הרעיון הוא להעביר למתחם האזרחי הזה 600,000 איש שיתפנו אליו מהמוואסי. מי שייכנס לשם - לא יצא, ושם לא יהיה חמאס", הסביר.

לדבריו, מנכ"ל משרד הביטחון כבר החל לקדם את הקמת המתחם, והוא ינוהל בידי גורמים בינלאומיים. "לא יהיה שם ממשל צבאי ישראלי. עמדתנו במו"מ לעסקת חטופים היא שהשטח הזה, בין מורג לפילדלפי, צריך להישאר בידינו - ואז גם אם תהיה עסקה, נוכל במהלך הפסקת האש לקדם את הקמת האזור הזה".