המבצע בשכם
המבצע בשכםצילום: דו"צ

לפני ימים אחדים נלכד בשכם המחבל שהיח את המטענים באוטובוסים בבת ים ובחולון. בראיון משותף לערוץ 7 מספרים ראש מטה חטיבת שומרון, אל"מ י', וקמב"צית בחטיבה, סגן ת', על מאחורי הקלעים של המבצע.

אל"מ י' מציין כי המבצע שנמשך 19 שעות הוא אמנם לא הארוך ביותר, אך עבור כוח אחד מדובר במבצע ארוך לכל הדעות. מדובר, הוא אומר, באירוע שהזדמן לכוח שבשטח ולא אירוע שהחטיבה נערכה אליו מבעוד מועד עם סדרי כוחות מאורגנים וחילופי משמרות. "זה היה אירוע שהתפרץ בתוך דקות", ולניהולו של המבצע נותרו לוחמים במשך שעות ארוכות כאשר חלקם הוחלפו תוך כדי מבצע על מנת למנוע שחיקה, בעיקר לנוכח החום הרב בתקופה זו של השנה.

על ה"מקריות" בה החל המבצע מספר י': "מאז פיגוע האוטובוסים בבת ים אנחנו במרדף אחרי המחבל שהניח את המטענים הללו, מרדף מאומץ מאוד שכולל הרבה עבודה מודיעינית ומבצעית. החטיבה עושה הרבה פעולות לחשיפת מטענים ומולנו אויב ערמומי מאוד שהצליח להתחמק, אבל האירוע הזה הוא לא הזדמנות שאנחנו יצרנו. לא בזכותנו נקלענו לאירוע. היה פיצוץ מסתורי בדירה בשכם, ובתוך דקות בעקבות אינדיקציות מודיעיניות, הבנו שיתכן שמניח המטענים בבת ים עומד מאחורי האירוע הזה ונכנסנו למרדף אחריו. הוא צבר הרבה ניסיון בבריחה מכוחות צה"ל, אבל החלטנו שעכשיו לא מרפים בשום פנים ואופן והופעלו כל המשאבים".

י' מציין כי במהלך המבצע גם הושמדו מטענים שהמחבל הכין ככל הנראה להפעלה על מנת לפגע בעורף הישראלי, מה שהוביל גם להצלת חיי אדם מעבר להצלחת המבצע המדובר.

על פעילותו שלו כראש מטה החטיבה מספר אל"מ י' על התפקיד באירוע שכזה: "ראש המטה מתכלל את כל אגפי החטיבה המקצועיים שאמורים לפעול ביחד, הוא מסנכרן ביניהם ולנהל את הלחימה. באותו אירוע הייתי מפקד הגזרה ולכן נקלעתי למבצע הזה. התחלתי אותו בחמ"ל, אבל כמפקד גזרה אתה נמצא כל הזמן במתח של איפה אתה יכול להשפיע יותר ולנהל דברים בצורה טובה יותר, לפעמים בחמ"ל יש קשר טוב יותר ולפעמים צריך להיות בשטח עם הכוחות, ואנחנו משחקים עם זה לפי הסיטואציה. כך בשעות הראשונות הייתי בחמ"ל לטובת ניהול הכוחות, הפעלת המצוד והכתר על העיר, ובשלב מסוים נכנסתי פנימה עם הכוחות גם כדי לנהל את פיצוץ מעבדת המטענים שלו".

לשיחה מצטרפת סגן ת', הקמב"צית שליוותה את המבצע מהחמ"של ומתארת את האירוע מהזווית שלה כמי שמזה שנים פועלת בזירת איו"ש בניהול החמ"ל, ובגזרה זו חלק ממורכבות הוא המעבר מאפס למאה, כהגדרתה, וכך היה גם באירוע זה, "פתאום ברגע נכנסנו למשהו שהוא גדול הרבה יותר ממה שחשבנו שיהיה". המשמעות היא הזרמת כוחות רבים לשטח ולחמ"ל וההבנה שמתחיל אירוע שלא ניתן לשער מתי הוא יסתיים.

את תפקידה בחמ"ל היא מגדירה כיצירת ודאות במציאות שבה אין ודאות. את המידע יש להעביר באופן חד וממוקד ולקבל החלטות שיקלו על הכוחות שבשטח, "לקבל החלטות של מי עושה מה, לעקוב אחר הכוחות שמגיעים, אחרי השתלשלות האירועים, לטפל בהיבטים של אוכלוסיה, רפואה ועוד שצריך לתכלל ולוודא שהם מתבצעים כמו שצריך, ומעבר לזה להמשיך להיות חדים וערים לכל פרט הכי קטן, ולהתייחס לכל אמירה הכי קטנה שנאמרת בקשר במלוא הרצינות".

עד כמה אירוע כזה כולל גם חשש ואולי גם פחד שמא יתפספס פריט מידע קריטי והדברים יהיו באחריותה? "תמיד קיים החשש, ואם הוא לא יהיה זה יהפוך לשאננות וסימן להשתחרר מהצבא. בסוף, האחריות נותנת מוטיבציה ונמצאים מסביב עוד אנשים. לא רק אני מקבלת את ההחלטות והכוחות בשטח אומרים את הדברים שלהם ומתגבשים ניסיון ומקצועיות תוך כדי תנועה. כל אירוע וכל פיגוע מצריך מאיתנו לימוד של האויב ושל היכולות של כוחותינו. זו אחריות שהיא הסיבה לכך שאני אוהבת את התפקיד שלי, ההבנה שהתפקיד משפיע על אנשים ומחייב להיות הטובה ביותר".

בדבריה מציינת ת' את תחושת ההצלחה במיוחד באירוע שכזה, שבו לכידת המחבל נעשתה לפני הפיגוע ולא אחריו, כפי שלצערינו קורה לא פעם.

עוד שאלנו את אל"מ י' אודות תחושת הביטחון של תושבי הישובים באזור כאשר הם מבינים שמחבל כזה, מומחה למטענים, מסתובב בגזרתם, והוא כנראה לא היחיד. י' מעדיף שלא להיכנס לסוגיות של חרדות ודאגות אלא להתמקד בעשייה שתמנע אירועים מעין אלה ומעיר כי "העבודה שעות ארוכות בשכם ללא הפרעות מלמד על המצב המבצעי שהשתנה בשכם. זה מלמד על חופש פעולה מלא בעיר. אנחנו עושים מה שרוצים מתי שרוצים".

לדבריו השינוי באופן הפעילות הצה"לית אינו נובע משינוי בסדרי הכוחות המוזרמים לגזרה אלא "בגלל תפיסה שהשתנתה והנחישות שלנו להיות בכל מקום ובכל זמן". עם זאת, בהקשר זה של סדרי כוחות הוא מוצא לנכון להודות למכלול כוחות שחברו למבצע זה ולמבצעים אחרים, ובהם גם "אנשי המילואים שעשו איתנו את הפעולה הזו בחום כבד, בלי לישון, סביב השעון, בסבב שלישי, רביעי או חמישי של מילואים, בלי להתלונן ובלי לבקש הנחות". עוד הוא מציין את שיתוף הפעולה המוצלח עם גורמי הביטחון האחרים, בהם שירות הביטחון הכללי, מג"ב ויחידות נוספות ש"בהרבה נחישות הביאו לתוצאות האלה".