
האם ישראל היא מעצמת גידול דגי סלמון? הלנורבגיה דמינו? מסתבר שפתרונות שפותחו בישראל נותנים מענה לבעיות שלהן נקלעה תעשיית גידול דגי הסלמון בצפון אירופה.
שוחחנו על כך עם רוני זוסמן, מנכ"לית קהילת החדשנות AquaculTech, קהילת הביוטכנולוגיה וחקלאות המים במכון הישראלי לחדשנות.
זוסמן מציינת בפתח הדברים את הביקוש הרב והעולה לדגי סלמון בעיקר בישראל, בין השאר בשל הערכים התזונתיים הטובים שבו, מה שהפך את הדג למבוקש במסעדות ובבתים רבים. הצריכה הישראלית עולה והיא עומדת כעת על כשישים אלף טון בשנה.
במקביל גידול דגי הסלמון בנורבגיה הולך ומסתבך, כהגדרתה של זוסמן, וזאת בשל גידול בפיורדים, אגמונים סגורים המחוברים לימות, שם הצפיפות גדולה מה שמוביל למחלות, טפילים וכיוצא באלה, תחלופת המים מעטה באופן יחסי לצרכי הדגה ואם לא די בכך קיימת בריחה של דגים מהאגמונים לימות כך שהמפגעים הסביבתיים שנגרמים מהם הולכים ומתרבים ככל שהצפיפות גוברת.
המשמעות היא פגיעה בתוצר. זוסמן מסבירה כי הדגים שמגיעים מנורבגיה עברו חיים לא טובים באופן יחסי והדבר משפיע על איכותו. מנגד, בישראל, הנחשבת למובילה בתחום חקלאות המים ולאחת המייסדות של התחום בעולם, פותחו מערכות סגורות לגידול דגים ביבשה כבר לפני 45 שנה, גם בשל שטחה הקטן של ישראל וגם בשל רגולציה מחמירה אף יותר מזו האמריקאית וזו האירופית. התוצאה היא שהפיתוחים הישראליים הם המתקדמים ביותר שקיימים בתחום זה וביכולתם להביא להפחתת נזק סביבתי ואלמנטים נוספים שבעבר העולם לא נזקק להם, אך כיום מבינים בעולם את הצורך בהם.
המערכות הישראליות מערכות חכמות ומבוקרות הממחזרות מים ושומרת על בריאות הדגים ובשל הרגולציה המחמירה רק מי שעמד בתנאי סף גבוהים יכול היה להתקדם בפיתוח ובגידול דגים. כיום, היא אומרת, "אין סיבה שמדינה שיודעת לייצר לעצמה באיכות תמשיך לייבא במחירים מאוד גבוהים ממדינות שהאיכות שם הולכת ויורדת כשהמחיר הסביבתי גדול. הבעיות הן גלובאליות ואנחנו לא רוצים לייצר בעיות גם במקומות אחרים בעולם. אם ישראל תדע לייצר מקומית ובאיכות גבוהה אחוז קטן ממה שמיוצר בעולם, כבר עשינו תעשייה ישראלית שתצדיק את הפעילות הזו, וכך חושבות החברות הגדולות שעושות זאת בישראל".
זוסמן מציינת כי "כל פתרון שמוכח בישראל יכול לכבוש את העולם ולתת מענה לכל מקום אחר בעולם. מה שיעבוד כאן יעבוד בכל מקום אחר", היא אומרת ומדגישה את מעמדה המוביל של ישראל בתחום זה של חקלאות מים.
"יש שיח עם הנורבגים במה שנוגע לגידול דגים וסלמון ולגבי איכויות, אבל הפלטפורמות שיש בישראל עדיין לא הגיעו לרמת שיווק", ועם זאת ישנן חברות ישראליות שמעניקות שירותים וטכנולוגיות למדינות שונות, בהן גם נורבגיה.
עוד היא מציינת את המודעות של משרד החקלאות לסוגיה ואת התכנית האסטרטגית שהוכנה לפיתוח הענף בכלל וההתמקדות בנושא גידול הסלמון, תכנית שזוכה לתקצוב נכבד כחלק מביטחון המזון בישראל.
