אנטישמיות
אנטישמיותצילום: איסטוק

ארבעה ארגונים יהודיים מרכזיים מפורטוגל וספרד פנו השבוע לשר המשפטים יריב לוין בדרישה לחוקק חקיקה חדשה שתגדיר אנטישמיות כעבירה פלילית כולל כלפי מעשים המתבצעים מחוץ לגבולות ישראל.

הפנייה, שהגיעה מארגון B'nai B'rith Portugal, מוזיאון השואה בפורטו, הקרן ההיספנית-יהודית וארגון ACOM הפרו-ישראלי, מתמקדת בעיקר בהגנה על חיילי צה"ל הנתקלים בהטרדות ובאיומים במהלך שהותם בחו"ל.

במכתבם מציינים הארגונים כי חיילי צה"ל מוטרדים בחו"ל גם כשהם נמצאים בחופשה פרטית, כאשר ארגונים אנטי-ישראליים מכנים אותם "פושעי מלחמה" וקוראים למעצרם ולהעמדתם לדין.

הארגונים מזהירים כי "התופעות האלה מטרידות ומפחידות גם ישראלים וגם יהודים בחו"ל" ומציינים כי האליטות במדינות המערב, לרבות פורטוגל וספרד, נכשלות במלחמה נגד האנטישמיות.

החידוש בהצעה הוא שהיא קוראת לחוקק חוק ישראלי שיחול גם על מעשים המתבצעים מחוץ לישראל. לפי ההצעה, החוק יוכל לחול על מדינות אחרות "אלא אם כן מדינות יוכיחו שיש להן חוקים ונהלים כדי לחקור ולהעניש ביעילות מעשים כאלה".

הארגונים טוענים כי "ללא חוק שיגדיר אנטישמיות כעבירה פלילית בישראל, אין דרך יעילה להילחם בחופש שמרגישים אנשים וארגונים לבצע מעשים אנטישמיים".

משרד המשפטים מסר כי השר לוין הורה על בחינת ההצעה. זוהי לא הפעם הראשונה שמועלות הצעות דומות, אך הפעם הדבר מגיע על רקע עלייה משמעותית במקרי אנטישמיות בעולם מאז תחילת המלחמה בעזה.

במכתבם מציינים הארגונים כי "מאז השואה, לא הייתה תקופה שבה החופש לפעול באופן אנטישמי היה כה נפוץ וקשה למיגור".

ההצעה מגיעה בתקופה בה ישראלים רבים מדווחים על הטרדות ואיומים במהלך נסיעות לחו"ל, וכאשר גופי חוק בינלאומיים שונים בוחנים הגשת כתבי אישום נגד אזרחים ישראלים בגין פעילותם הצבאית.