
ועדת פרס נובל בכימיה של האקדמיה השבדית למדעים הכריזה בצהריים (רביעי) על הזוכים בפרס נובל בכימיה לשנת 2025.
הפרס יוענק לפרופ' סוסומו קיטגאווה מיפן, פרופ' ריצ'רד רובסון מארצות הברית ופרופ' עומר יאגהי, יליד ירדן.
השלושה נבחרו בזכות פיתוח תחום הכימיה הרטיקולרית - גישה חדשנית ליצירת רשתות של חומרים כולאי גזים. תחום זה עוסק בבניית חומרים חדשים מתוך יחידות בסיס גבישיות, המשלבות מרכיבים אורגניים ומתכות. חומרים אלה מתאפיינים בחוזק ובנקבוביות גבוהה, ומקור ההשראה להם הגיע מזאוליטים - חומרים אורגניים בעלי מסגרות מחזוריות ושטח פנים גדול.
פרופ' יאגהי, אחד הזוכים, הוא בן למשפחת פליטים פלסטינים שגדל בעמאן ועלה לארצות הברית בגיל 15.
שלשום הוכרז כי פרס נובל לרפואה יוענק למרי ברונקוב, פרד רמסדל ושימון סקגוצ’י, על גילוי המנגנון שמונע מתאי T לתקוף את הגוף, כפי שקורה במחלות אוטואימוניות.
אתמול הודיעה ועדת הפרס כי פרס נובל לפיזיקה יוענק לג’ון קלרק, מישל דבורה וג’ון מרטיניס, על גילוי תופעות קוונטיות במערכות של חלקיקים גדולים - גילוי שסלל את הדרך למחשבים קוונטיים.
מחר (חמישי) צפויה ההכרזה על הזוכה בפרס נובל לספרות, וביום שישי יוכרזו באוסלו חתני פרס נובל לשלום. שבוע הנובל יינעל ביום שני הקרוב עם ההכרזה על מקבלי פרס נובל לכלכלה.