ראש מועצת שומרון יוסי דגן הודיע אמש (ראשון) בכנס שכם ה-11 שנערך כבכל שנה במרכז סיור ולימוד שומרון ביישוב שבי שומרון כי הכנס ייקרא מעתה על שמו של רס"ן זאב ארליך (ז’אבו) הי"ד - חוקר ארץ ישראל, מורה דרך ולוחם, שנפל בלבנון בתקרית שבה נהרג גם סמל גור קהתי ז"ל.
במרכז האירוע הושקה מהדורה חדשה ומורחבת של ספרו של ארליך, "גבורת בית חשמונאי", שיצא ביוזמת חטיבת החשמונאים ובהוצאת מרכז סיור ולימוד שומרון. המהדורה כוללת הרחבה של כתביו, פרק ייחודי על המבצרים החשמונאיים, רקע היסטורי עשיר ושדרוג גרפי מלא.
אחיו של ז'אבו, יגאל אמיתי, ייצג את המשפחה וסיפר על העשייה סביב מורשתו: "אנחנו עסוקים היום בעבודה עמוקה על המורשת של ז’אבו, לא רק המורשת הכתובה אלא גם הממצאים שבשטח. בכל יום אנחנו מגלים דברים חדשים: כתובות שז’אבו זיהה, מטבעות, ממצאים ארכיאולוגיים, וגם הצעות חדשות לקריאה מחודשת של כתובות שכבר היו מוכרות. מצאנו מאמרים רבים שלא פורסמו, בהם מאמר יסודי על ספר יהודית שמזהה את המקומות מבחינה גיאוגרפית, וחומרים מחקריים חשובים נוספים".
עוד סיפר: "לאחרונה גילינו גם יומן אישי מהפציעה שלו במלחמת יום כיפור - מסמך מטלטל שמאיר צד נוסף באישיות שלו. אנחנו עובדים גם על הוצאת ספרים מהמאמרים שכתב על פרשות השבוע, יש לו כמעט ארבעה מאמרים על כל פרשה, ואנחנו מקווים שבעוד מספר חודשים יראה אור הספר הראשון. ז’אבו היה אומר תמיד משפט שמלווה אותנו בעבודה הזו: ‘העתיד קבוע - העבר כל הזמן משתנה’, וזה בדיוק מה שאנחנו חווים - כל גילוי חדש משנה ומעמיק את ההבנה של הסיפור שלנו כאן".
דגן כובד בהדלקת נרות החנוכה ונשא דברים: "כל כך מרגש וכל כך חשוב שבמרכז של הערב הזה אנחנו משיקים את הספר שכתב אהובנו רב סרן ז'אבו ארליך הי"ד הוא היה דמות מופת, מחנך אמיתי בכל רמ"ח אבריו. מצד אחד היה עם החיוך שלו, ועם הענווה שלו ועם הסחבקיות שלו מצד שני עם הפדנטיות שלו לכל דבר שקשור לארץ ישראל, אהבת ארץ ישראל והמורשת של ארץ ישראל. בכל דבר ותמיד בצורה טובה וברוח טובה. הוא היה מגדולי החוקרים של ארץ ישראל מגדולי המחנכים לידיעת הארץ ואהבת הארץ, ואני בטוח שהוא יזכר בשורה אחת עם זאב וילנאי ויגאל ידין בתרומה שלו לחשיפת המורשת של עם ישראל, בתרומה שלו לחינוך, לאהבת ישראל ובגילוי של השורשים של העם ישראל כאן בוודאי בשומרון ובכל ארץ ישראל שאין עם שיש לו שורשים עמוקים כאלו".
"אנחנו זוכרים אותו בחייו, לכן הרבה מאיתנו זכו להכיר אותו וגם ללמוד ולהתחנך. לצערנו הוא הסתלק מאיתנו בקרב בלבנון שבו הוא נפל ביחד עם עם גור קהתי הי"ד. אנחנו רוצים לעשות טוב, רוצים להוסיף אור ולעשות טוב לכן הכנס הזה יקרא באופן קבוע על שם ז'אבו ארליך, והרוח הגדולה שלו תמשיך להשפיע על חינוך הדורות הבאים".
באירוע נשא דברים סמח"ט שומרון, סא"ל ע', שעמד על רצף הגבורה ההיסטורי בגזרה: “כאן, בגזרה הזו, התחוללו קרבות כבר לפני 166 שנה לפני הספירה. התפקיד שלנו הוא להגן על האזרחים וגם להגן על חבל הארץ המדהים הזה". סמח"ט שומרון נשא דברים זכרו של ז'אבו ארליך ואמר: "כולנו הכרנו, חווינו והתחנכנו לאורו. יש הרבה מאוד אינפורמציה שהסתובבה לו בראש או שהוא כתב אותה ואנחנו עדיין לא נחשפנו אליה".
הכנס עסק השנה בנושא "גבורה לאורך הדורות": מהגבורה העכשווית במלחמת 'חרבות ברזל', בה לוחמים כמו יפתח גץ הפגינו עוז רוח, ועד לקרבות החשמונאים העתיקים, עליהם שואבת השראה חטיבת 'החשמונאים' שהוקמה במהלך המלחמה. הנושאים הנידונים כללו את סיפורה של יהודית, חפירות ארכיאולוגיות עדכניות בהורקניה (אחד מארמונות המדבר המבוצרים של החשמונאים), ודיון בהשתלשלות היחסים בין יהודים לשומרונים בתקופה הרומית-ביזנטית. כמו כן, הוצג מבצע 'שומרון' (אוקטובר 1956) שהיה פעולת התגמול האחרונה לפני מערכת סיני.