כסף קטארי מחולק בעזה
כסף קטארי מחולק בעזהFlash 90

מחקר חדש של סא"ל (במיל') יהונתן דחוח-הלוי מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון (JCFA) חושף את המעורבות העמוקה והמתמשכת של מדינת קטאר בקידום תפיסת הג'יהאד של האחים המוסלמים וחמאס.

לפי הממצאים, קטאר לא שימשה רק כמתווכת ניטרלית או שחקן הומניטרי, אלא הפכה לצומת אסטרטגי שבו גובשו תפיסות אידיאולוגיות, התקבלו החלטות מדיניות ותוכננו מהלכים מבצעיים, שנועדו להביא לחיסולה של מדינת ישראל.

המסמכים והעדויות שנבחנו במהלך המחקר מצביעים על תמיכה מדינית ופיננסית רחבה שהעניקה קטאר לחמאס, אשר אפשרה לארגון להאיץ את פיתוח יכולותיו הצבאיות.

במסגרת זו, הוקם מערך מנהרות חסר תקדים, נבנתה תעשיית נשק מקומית, והוכשרו אלפי לוחמים. כל זאת במטרה לגבש תכנית מתקפה רחבת היקף, אשר יצאה לפועל במתקפת ה-7 באוקטובר 2023.

על פי המסמכים, יסודות התוכנית - ששמה "מערכת הבטחת אחרית הימים" - עוצבו שנים קודם לכן, ושילבו טרור צבאי, לוחמה תודעתית, ורכיב אידיאולוגי של רצח עם. מדובר במערכת שתוכננה להוביל להסלמה דרמטית ולהפעיל לחץ מקסימלי על מדינת ישראל.

מהמחקר עולה כי הנהגת חמאס ראתה בקטאר שותפה מועדפת וכבר לפני יותר מעשר שנים השתתפה הנהגת חמאס בדיונים בדוחא, במה שהוגדר "אסטרטגיית השחרור", תכנית כוללת להשמדת ישראל ולהקמת ישות אסלאמית חלופית על חורבותיה.

דחוח-הלוי מסביר כי המשחק הכפול של קטאר היה עמוק מכפי שהעריכו רבים. “קטאר בנתה לעצמה תדמית של שחקן מתווך והומניטרי, אך בפועל סיפקה לחמאס מעטפת מדינית, כלכלית ואידיאולוגית שאפשרה לו להתעצם, לתכנן ולהוציא לפועל את אחת ממתקפות הטרור הקטלניות בתולדות מדינת ישראל".

הוא קורא לקהילה הבינלאומית להעמיק במסמך שפרסם ועל בסיס זאת לבחון מחדש יחסים עם קטאר ולהפסיק להתייחס אליה כאל גורם נייטרלי בכל בקשור לסוגייה הפלסטינית.

"ההתעלמות מן התשתית האידיאולוגית והמדינתית שאפשרה את מתקפת ה-7 באוקטובר מסכנת לא רק את ישראל, אלא גם את היציבות האזורית והבינלאומית", מסכם דחוח-הלוי. "המאבק בטרור אינו יכול להסתכם בגינויים רטוריים - הוא מחייב חשיפה, אחריות וצעדים ממשיים נגד מדינות המאפשרות אותו".