
כ-20 מקרי הרעלה על רקע אכילת פטריות בר הופנו לבתי החולים השונים בארץ מתחילת דצמבר, כך עולה מנתונים שנאספו במרכז המידע הארצי בהרעלות שברמב"ם. בין עשרות הפונים למרכזים הרפואיים, היו גם 11 אנשים שנזקקו לאשפוז, שניים מהם במצב קשה.
"באחד המקרים שטופלו החודש, הגיעה קבוצה של עובדים זרים אשר הכינו ארוחה מפטריות בר שקטפו בטבע. הפונים סבלו מהקאות ושלשולים קשים, עד לכדי התייבשות", מציינת ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות שברמב"ם. במקרה נוסף הגיעו בני משפחה שקטפו ואכלו פטריה רעילה ביותר מסוג מִטרִיָנית. "למזלם הם לא צרכו הרבה מן הפטריה, אך המעט שאכלו גרם לנזק לכליות ולכבד", אומרת ד"ר לוריא, "כל בני המשפחה טופלו בהצלחה והחלימו. כעת מאושפזים בני זוג, אשר סובלים מהרעלה עקב חשיפה לפטריה רעילה שנקטפה בטבע, ומצבם מוגדר קשה עקב אי ספיקת כליות".
עם בוא העונה הגשומה, בכל שנה ישנה עלייה במספר מקרי ההרעלות על רקע צריכת פטריות בר. בין הפטריות הצומחות בארץ, ניתן למצוא פטריות אכילות, אך גם פטריות רעילות ביותר, וקיים קושי גדול להבדיל ביניהן. "לעין בלתי מיומנת, פטריות רעילות מאד עלולות להראות דומות מאוד לפטריות אכילות, מה שמעמיד את ציבור המלקטים בסכנת חיים של ממש", מבהירה ד"ר לוריא, "עם הופעת הפטריות אחרי הגשם, אנו רואים יותר ויותר מקרי הרעלה. פטריות שונות גורמות לפגיעה במערכות גוף שונות. פטריות מסוימות גורמות לפגיעה במערכת העיכול, ואחרות עלולות לגרום לפגיעה בכבד, בכליות, בלב או לנזק רב-מערכתי, הכל כתלות בסוג הפטרייה ובכמות הנצרכת. זיהוי הפטריות חשוב לשם קבלת החלטות רפואיות ומהווה אתגר משמעותי. במרכז ההרעלות אנו נעזרים ביועצים מיקולוגים (מומחים לזיהוי פטריות), המסייעים לנו בהתנדבות בזיהוי הפטריות".
על רקע כמות מקרי ההרעלה בחודש האחרון, במרכז המידע הארצי להרעלות מבקשים לחדד כמה כללי התנהגות בנושא המגע עם פטריות בר: "כאשר יוצאים ליהנות בחיק הטבע, מומלץ ליהנות מיופיו, לצלם, אך לא לקטוף", מסבירה ד"ר לוריא, " ישנן הרעלות רבות שמקורן באכילת ארוחה המבוססת על פטריות שלוקטו בטבע. בהיבט הזה חשוב להדגיש כי ברוב המקרים, בישול אינו הורס את הרעלנים המצויים בפטרייה. השנה ובשנים שעברו, היו לנו כמה וכמה מקרים מסכני חיים שדרשו אשפוז ממושך במחלקה לטיפול נמרץ ואף טיפולים מורכבים כגון דיאליזה ואקמו".
"גם ילדים נחשפים לפטריות בעונה זו", היא מדגישה, "ואנו יודעים שפעוטות נוטים להכניס כל דבר לפה ולטעום. לכן, כשיוצאים לגינה או לטבע, יש להסביר לילדים שאין להכניס צמחים או פטריות לפה ולהשגיח עליהם היטב.
"בנוסף על הסיכון הבריאותי, קיים גם היבט סביבתי של שמירת הטבע. לפטריות יש תפקיד חשוב במאזן האקולוגי וקטיף לא מבוקר פוגע במגוון המינים בו. אם עדיין חשקה נפשכם בפטריות במרק או בתבשיל, עשו זאת אך ורק מהפטריות המצוינות שניתן לרכוש היום בסופר", מסכמת ד"ר לוריא.