חריש
חרישצילום: Nati Shohat/FLASH90

סערה ציבורית מתעוררת בימים אלה בעיר חריש סביב הליך מינוי רב עיר קבוע. לטענת תושבים ונבחרי ציבור, מפלגת ש"ס מנסה לקדם את המינוי דווקא בתקופה בה מכהן בעיר ממלא מקום לראש העיר ולא ראש עיר נבחר.

שלמה קליין, חבר האופוזיציה ויו"ר סיעת "בית טוב לחריש", הוא נציג הציונות הדתית היחיד שאינו בקואליציה, וטוען כי מדובר במחטף פוליטי שנעשה תוך ניצול של ריק שלטוני זמני. עם זאת, מרבית חברי המועצה הדתיים-לאומיים דווקא תומכים בקידום ההליך - בהם ראש העיר בפועל יוחאי פרג'י, סגנו משה בן זיקרי (עוצמה יהודית) וחבר המועצה אבישלום סלוק, כולם מהציונות הדתית.

קליין טוען כי מדובר בפגיעה קשה באמון הציבור ובמוסד הרבנות, "מינוי רב עיר הוא החלטה ערכית וציבורית, לא קומבינה פוליטית. מציאות שבה מינוי רבני ערים בישראל הופך לכלי שרת בלעדי בידי ש"ס היא פגיעה אנושה בזהותה היהודית של המדינה ובאמון הציבור במוסד הרבנות".

לדבריו, "רב עיר צריך לשרת את כלל התושבים, לא מפלגה, הוא אמור להיות דמות רוחנית המהווה גשר לכלל הקהלים בעיר - דתיים, חילונים ומסורתיים כאחד".

קליין הוסיף כי יש למנות רב ציוני-דתי שעשה שירות צבאי: "המצב הנוכחי, שבו רשימת המינויים נסגרת בחדרים סגורים ומתעלמת לחלוטין מהציבור הדתי לאומי ומהציבור החילוני, הוא סטירת לחי לכל מי שרואה ברבנות מוסד מאחד. חריש היא עיר ציבור דתי לאומי גדול בהרבה מן הציבור החרדי, והדבר הנכון הוא להביא רב ציוני דתי שמאמין בציונות, מעודד שירות צבאי ויודע להיות גשר גם לציבורים האחרים".

גם חברת המועצה לשעבר, שני גרינברג, מתנגדת להליך, ואף שוקלת צעדים משפטיים. "במשך שנים, כהנהגה נבחרת, עמדנו כחומה בצורה מול לחצים פוליטיים חיצוניים אדירים שהופעלו נגדנו כשניסו למנות רב עיר בכפייה. ספגנו איומים על תקציבים ושכר ולא מצמצנו, כי עצמאותה של חריש חייבת להיות מעל לכל. האבסורד הוא שדווקא עכשיו, בהיעדר ראש עיר נבחר, נראה שכעת עומדים לבצע מחטף ולקבוע עובדות בשטח לדורות קדימה".

גרינברג טוענת כי "מדובר בהליך פסול שמתעלם מהציבור ומערער את האמון בהנהגה המקומית".