בנימין נתניהו ועמנואל מקרון
בנימין נתניהו ועמנואל מקרוןצילומים: יונתן זינדל, פלאש 90

שרת השוויון והמלחמה באפליות בצרפת, אורור ברז'ה, מבקרת בימים אלה בישראל ובראיון היא מספרת על הכוונה להעביר בצרפת חוק נגד אנטישמיות. על היתכנותו ויעילותו של חוק שכזה שוחחנו עם נשיא המזרחי בצרפת, יצחק בר ששת.

"אנחנו מאוד שמחים. הגיע הזמן שצרפת תעשה תשובה ותבין שיש בעיה עקרונית בשטח שלה עם היהדות ועם ישראל. אנחנו מקווים שכל אירופה תתעורר גם כן", אומר בר ששת הסבור כי דבריה של ברז'ה אכן מבטאים חרטה של ממשלת צרפת "על ההחלטות שהיא קיבלה נגד ישראל ואנחנו מקווים שזו דרך שתשפיע על מדינות אחרות".

בדבריו מציין בר ששת כי הדרך עד להשלמת החקיקה שתקבל אישור מכלל הצדדים הפוליטיים בצרפת עוד ארוכה, אך עם זאת השיח שבו מתבטאת השרה מהווה תקווה להפנמה צרפתית של הקשר בין היהודים למדינת ישראל, מה שעד כה לא היה ברור לחלוטין בצמרת הפוליטית של צרפת שבחרה לנקוט בצעדים אנטי ישראליים משמעותיים.

"ראינו באחרונה בצרפת שקשה מאוד להיות יהודי, ושמי שמתנגדים לעם היהודי משתמשים בשנאה לישראל כדי לפעול נגד היהודים. אנחנו פוגשים את זה בכל שבוע", אומר בר ששת ומוסיף: "אנחנו מקווים שזו תהיה חקיקה שתגן על היהודים בצרפת. אנחנו עדיין לא יודעים מה בדיוק יש בחוק. בנתיים יש תקווה, מחשבה ורוח, ואני מעריך שיש גם אסטרטגיה. מקרון רוצה להתקרב לנתניהו ולטראמפ דרך נתניהו. הוא מבין שצרפת צריכה את ישראל ולכן הוא שולח את אורור ברז'ה להעביר מסר. אני אופטימי ומקווה שייצא מזה רק דברים טובים".

בר ששת סבור שאכן מדובר בביקור בעל משמעות בשליחותו של הנשיא מקרון שמבקש להוכיח לנתניהו ולממשלת ישראל את רצינות כוונותיו להתקרבות מחודשת בין המדינות. עוד מציין בר ששת את הנאום שנשא מקרון ביום שישי האחרון באזכרה לזכרו של אילן חלימי הי"ד, שנרצח לפני עשרים שנה, ובנאום זה שנישא בפני חברי הקהילה היהודית דיבר ברוח זו. לטעמו מדובר ב"שביב של תקווה ליחסים חזקים יותר של צרפת וישראל".

"כל מי שנכח באירוע באליזה הבין שמקרון מתחרט ועושה תשובה ורוצה להגן על היהודים בצרפת", אומר בר ששת אך מציין כי מקרון לא מצא לנכון להזמין את שגריר ישראל בצרפת לאירוע, ואף נשאל על כך. להערכת בר ששת מדובר בהחלטה שאותה קיבל הנשיא הצרפתי המוצא את עצמו כפוליטיקאי המבקש לשמר את כוחה של מפלגתו לקראת הבחירות המתקרבות בעוד כשנה, ויודע היטב שעל אף השפעתם הרבה של יהודי צרפת מספרם לא עולה על אחוז או אחוז וחצי בעוד כוחם של המוסלמים משמעותי הרבה יותר ולעיתים יכול בהחלט לגלוש לאלימות.

על מהותו של החוק המדובר, מציין בר ששת כי מדובר בחוק שיכלול איסור על התמודדות בבחירות ורישום פלילי לפוליטיקאי או נבחר ציבור, ראש עיר, חבר פרלמנט וכו', שפעלו באנטישמיות, "זה יהיה חידוש גדול ומסר חזק לישראל וליהודי צרפת. זה יכול לקרות, ומשם אפשר למצוא שביל של שלום בין צרפת לישראל".