
במאמר משותף אותו פרסם יחד עם הרב יובל שרלו מבקש הרב דוד סתיו, ראש רבני צהר ורבה של שוהם, את הסיבות לבחירתם של רבנים חרדיים לרבנות ערים ומועצות ברשויות המוגדרות כחילוניות. בראיון לערוץ 7 הוא מרחיב על כך.
הרב סתיו מציין כי במאמרם ציינו הוא והרב שרלו שלושה אחראים למציאות זו של העדפת רבנים חרדים גם לרשויות המוגדרות כליברליות. "האחריות מוטלת בראש ובראשונה על ראשי הרשויות הליברליות שהעדיפו חרדים על פני רבנים דתיים לאומיים ששירתו בצבא. רוממות השירות הצבאי בגרונם אבל בפועל במעשה ידיהם הם תמכו דווקא במי שהמדינה והצבא לא ממש מעניינים אותם". הרב סתיו מציין כי הוא לא נכנס לסיבות שהובילו את אותם ראשי רשויות ובהחלט יתכן שמאחורי החלטתם עומדים דילים עם ש"ס וכיוצא באלה, והוא בהחלט מבקר אותם על כך.
"האחראים הנוספים היא מפלגת הציונות הדתית שהפקירה את הנושא לגמרי ונתנה לשר הדתות ולש"ס לעשות כרצונם במועצות הדתיות. התרענו על כך לפני שנה ושנה וחצי", אומר הרב סתיו ועובר לאחראי השלישי והם "אנחנו עצמנו שצריכים לשאול איפה החלק שלנו בעניין".
"אמנם יש דילים מלוכלכים בין עסקנים לפוליטיקאים, אבל כל ראש עיר עומד לבחירה ואם הוא היה חושב שזה חשוב לתושבי העיר הוא לא היה עושה עסקה שבעקבותיה אנשי עירו היו זורקים אותו מהתפקיד. המשמעות היא אחת מהשתיים, כנראה שזה לא חשוב לתושבי הערים הללו וראשי הערים יודעים לזהות מה חשוב ומה לא חשוב לתושבי הערים שלהם. יכולות להיות שתי סיבות לכך שזה לא חשוב לתושבי הערים. האפשרות הראשונה היא שלא מבינים את חשיבות הדבר והמשמעות בכשרות נישואים וכו' ולכן לא אכפת להם מי יהיה הרב. זו אפשרות, אבל יש גם אפשרות שניה והיא שזה דווקא כן מעניין את התושבים, אבל הם חוששים מרבנים דתיים לאומיים ולכן לא אכפת להם שייבחרו רבנים חרדים".
ממשיך הרב סתיו את המהלך ומעלה את השאלה מדוע לא אכפת לאותם תושבים שיתמנו רבנים חרדים על פני דתיים לאומיים, והוא משיב: "יש להם מחלוקת קשה עם העולם החרדי בנושא הגיוס והמעורבות בעבודה, אבל זו מחלוקת נקודתית. איתנו זו מחלוקת גדולה הרבה יותר. הם מפחדים כי אנחנו באים עם אידיאולוגיה של מדינה יהודית, יהודה ושומרון ועוד דברים טובים וחשובים, ולאידיאולוגים יש נטייה שכאשר הם מציגים את האידיאולוגה שלהם הם הופכים את מי שלא חושב כמותם לטיפש, רשע, שמאלן, לא ציוני, ערב רב, קפלניסט וכו', וזה מפחיד אותם פחד גדול".
"דווקא בערים הליברליות, כאשר הם שומעים רב דתי לאומי שיכול להיות שהוא סגן אלוף בצבא, הם לא יודעים איזה דעות הוא יביא איתו", אומר הרב סתיו ומציין שתי סוגיות שבהן, לטעמו, רבני הציונות הדתית הרחיקו מעליהם את הציבור הכללי, סוגיית החטופים וסוגיית הרפורמה המשפטית:
הרב סתיו מציין כי העולם החרדי תמך ברפורמה המשפטית, אך לא הפך אותה לדגל, ובסוגיית החטופים דאג לחבק את המשפחות, וזאת בעוד רבנים מהציונות הדתית אסרו על תלמידיהם להגיע לכיכר החטופים, מעבר להתנגדות לעסקה שיכולה הייתה להתקבל כמובנת בהיבט הענייני. "לא הבענו מספיק אמפתיה", אומר הרב סתיו ומוסיף: "ברפורמה המשפטית לא גילינו הבנה לכאב של הצד השני. היו רבנים שדחפו את הרפורמה בכל דרך בלי להתחשב".
האם משמעות הדברים היא שעל רבנים להימנע מלהביע את עמדתם על מנת שלא לעורר התנגדות בציבור הכללי? הרב סתיו מבהיר: "אני לא מבקש מאף רב שמתנגד לעסקת החטופים לא יביע את עמדתו. אני רוצה שיגיד את עמדתו, אבל אפשר להביע אותה כמו הרב תמיר גרנות והרב מדן שהתנגדו לעסקת החטופים ועם זאת הם מאוד אהובים ורצויים בעיני השמאל, לא כי מסכימים לעמדותיהם אלא כי העמדות שלהם נאמרו מתוך רגישות והקשבה. כך גם בנושא הרפורמה המשפטית. הרב מדן הביע את התנגדותו, אבל הבין את הכאב ואת הקושי ואת הצורך לשוחח. אפשר לחשוב שאני צודק ולהביע את עמדתי בעוצמה ועדיין להרגיש את הכאב של הצד השני. נראה לי שהשיח שלנו היה לא מורכב ולא קשוב ואנשים היום צריכים בעיקר אמפתיה וסימפטיה, שיבינו מה הכאב שלהם גם אם לא מסכימים איתם".
בנקודה זו שאלנו את הרב סתיו אם יתכן והרב נותן לדברים עומק רב מדי, בעוד הסיבה האמיתית לכך שנבחרו רבני ערים חרדיים היא סיבה פרקטית ופשוטה הרבה יותר, הרצון של ראשי הרשויות לשמור על קשרים טובים עם משרד הפנים הנתון בידי ש"ס.
הרב סתיו משיב ואומר כי ניתן אמנם להסתפק במענה שכזה, אך מי שיסתפק בכך יפספס את עומקם של הדברים שמתרחשים ולא ייקח על עצמו אחריות. הרב סתיו מוסיף ואומר כי האופן בו מצטיירים רבני הציונות הדתית הוא מה שמשפיע. "מה חושב הציבור בתל אביב על עמדת הרבנים הדתיים לאומיים לגבי עשרים מקרי הצתה שהיו בשומרון? אני לא יודע מה קרה באמת, אבל אני מניח שהם חושבים שרוב רבני הציונות הדתית לא ממהרים להתנער מזה, והם שואלים למה אני צריך רב כזה. יש 50-60 רבנים שחתמו על עצומה לשחרר את עמירם בן אוליאל ולא מצליחים לגייס עצומה של עשרים רבנים נגד פגיעה בחיילים או בערבים חפים מפשע. מי שיחתום יתוייג כשייך לשמאל ורוב הרבנים הימניים יחששו לחתום על עצומה כזו. אומר לעצמו ראש עיר תל אביבי או מקרית אונו שהרבנים הללו אמנם הולכים לצבא אבל הם קנאיים ולא מוסריים", אומר הרב סתיו ומדגיש כי הוא עצמו מכיר את הרבנים ויודע שהם מוסריים מאין כמותם ומתנגדים לכל פגיעה בחפים מפשע, "אבל מה שרלוונטי הוא איך הם מצטיירים ומשתיקתם משמע שניחא להם. אני לא אומר שזה נכון, אלא שכך אנחנו נתפסים, וכשכך אנחנו נתפסים יש לזה מחיר".
