אברהם יהושע אינדיג
אברהם יהושע אינדיגצילום: באדיבות המצולם

נפתלי בנט ויאיר לפיד רצים יחד. "נבנה ברית ציונית" אומר בנט בשלושת הראיונות שנתן לערוצי הטלוויזיה 11, 12 ו-13. הבחירות הקרובות הולכות להיות בחירות עם הרבה מאוד אמוציות.

עברנו את השביעי באוקטובר, מלחמה בעזה ועכשיו את מבצע "שאגת הארי" עם איראן. אחרי כל התלאות האלו, 'ברית ציונית' נשמעת משהו מאוד חיובי ורצוי, אבל צריך להבין מה בדיוק המשמעות של הברית הזו, של הביחד הזה. לפעמים ביחד ומילים יפות מסתירות ריקנות גדולה.

מה בדיוק בנט מציע לבוחרים? על אילו ערכים משותפים הוא ולפיד רצים יחד? ומה מבחינה פרקטית הם מבטיחים לעשות עם כוח שהם מבקשים מקהל הבוחרים לתת להם? זה מזכיר לי את הסיפור המפורסם על המפגש של הרב ליכטנשטיין והרב שג"ר זצ"ל עם עמוס עוז ושאר רבנים ואנשי רוח על החיבור בין המגזר הדתי למגזר החילוני. שם אמרו הרב ליכטנשטיין והרב שג"ר, שהשותפים הכי קרובים לציבור הדתי אלו אינם החילונים אלא החרדים, כי השותפות איתם היא סביב הערך הכי חשוב לעם ישראל, שזו היא תורת ישראל.

עכשיו, מה שבנט מציע "נעשה ברית ציונית", אין ספק שזו הצעה מפתה, אבל מדובר בהצעה ריקה מתוכן פרקטי. כל הערך של הציונות נובע מכך שהיא חלק ממארג גדול יותר, חלק ממארג של חזון גדול יותר, חלק מחזון של תורת ישראל. חיבור עם לפיד הוא מלאכותי, בגלל ש'ברית ציונית' חילונית היא לא ברית מהותית אלא ברית אמורפית חסרת מעשים קונקרטיים לקידום המדינה.

אותו הדבר אפשר לראות בדבריו של הנדל "הם לא יחליטו". זהו קמפיין נטול חזון למדינת ישראל על שלל תושביה, שעוסק בשאלה של שליטה מול החרדים ולא בשאלת הטוב המשותף. אחרי כל מה שעברנו מהשביעי באוקטובר, אנחנו צריכים ללמוד שבריתות פורמליות שעוסקות בסיסמאות ללא כל יכולת הפרכה, ולא בחזון למדינת ישראל, צריכות להסתיים. אנחנו צריכים יותר אנשים עם חזון, אנשים כמו משה פייגלין ומפלגת 'זהות', שמחפשים את המאחד המהותי בין דתי, חילוני וחרדי.

רק חזון ששומר על הזהות היהודית על ידי הדגשת 'ברית סיני', חזון שמחזק את המכנה המשותף הרחב של כולנו, יכול להוביל מצד אחד לברית חוצה מגזרים וזהות מהותית משותפת בינינו, ומצד שני לפתרונות פרקטיים שיובילו את המדינה לשגשוג צבאי ומדיני. גיוס חרדים, לימודי ליב"ה ושאר סוגיות יסוד, לא ייפתרו על ידי כך שבנט ולפיד יחברו לאיזו ברית מנותקת. סוגיות יסוד כן ייפתרו על ידי הרכבת ממשלה בעלת מאפייני זהות משותפת, בעלת זהות יהודית משותפת, זהות שמבוססת על ברית סיני.

אנחנו צריכים מישהו שמצד אחד מבין את החשיבות של מדינה יהודית ומצד שני מבין את החשיבות של מדינה דמוקרטית, מישהו שמצד אחד מבין את החשיבות שחרדים יתגייסו לצה"ל ומצד שני מבין את החשיבות בשמירת אורח החיים החרדי, מישהו שמצד אחד מבין את הצורך בלימודי ליב"ה ומצד שני מבין את החשיבות של האוטונומיה במוסדות חינוך, מישהו עם תוכנית כלכלית, מישהו עם אחריות, מישהו עם חזון רוחני. אנחנו צריכים את פייגלין.

הכותב הוא פעיל בתחום החרדיות המתחדשת. לשעבר מייסד ומנכ"ל תנועת 'הנתיב השלישי'.