בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, דן היום (שלישי) בשורת עתירות נגד החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו למנות את מזכירו הצבאי, האלוף רומן גופמן, לתפקיד ראש המוסד הבא.

הדיון, שהתאפיין בעימותים חריפים ובהתפרצויות של הקהל ושל ח"כ טלי גוטליב שהוצאה לבסוף מהאולם, התמקד ב"פרשת אלמקייס" - הפעלת נער בן 17 במבצעי מודיעין ללא סמכות תחת פיקודו של גופמן באוגדה 210.

העותרים, התנועה לטוהר המידות ואורי אלמקייס (היום בן 21), טענו כי גופמן הפקיר את הנער, שתק בזמן שנעצר על ידי שב"כ לשווא, ואף מסר גרסאות כוזבות בתחקיר הצה"לי.

מנגד, שופטי בג"ץ - דפנה ברק-ארז, אלכס שטיין ועופר גרוסקופף - הפגינו "אפס סבלנות" להתבטאויות של העותרים והקשו עליהם להוכיח קשר ישיר בין גופמן להפעלה הפסולה.

השופט שטיין: מדוע מכתב ראש המוסד רלוונטי?דוברות הרשות השופטת

השופט שטיין תקף את יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, לאחר שכינה קצינים "ערימה של בכירים": "תתבטא בכבוד ואל תשמיץ אנשי צבא כמו פובליציסט שרוצה להופיע בטלוויזיה. מדובר באלוף בצה"ל שיודע דבר או שניים".

השופטים אף סירבו לקבל כראיה את מכתבו של ראש המוסד היוצא, דדי ברנע, שיצא נגד המינוי, בטענה שהמכתב לא עמד בפני ועדת גרוניס.

במהלך הדיון נחשף פער משמעותי בתוך ועדת המינויים: נציג היועמ"שית, עו"ד ענר הלמן, גילה כי חוות דעתה של גלי בהרב-מיארה נמסרה ליו"ר הוועדה אשר גרוניס באופן אישי, אך שאר חברי הוועדה כלל לא ידעו על קיומה.

השופטים ציינו כי ייתכן שגופמן נשאל בתחקיר על הדלפת מידע מסווג ולא על עצם ההפעלה, מה שמסביר את הכחשתו וסותר את הטענה ל"עדות שקר".

השופטים ביקשו להעביר לעיונם את כל חומרי ועדת גרוניס עד סוף היום בטרם יקבלו החלטה האם להוציא צו על תנאי או לדחות את העתירה.

אלמקייס אמר לשופטי בג"ץ: "גופמן היה צריך לקחת אחריות על ההפקרה שאני עברתי. המאבק שלי הוא גם צדק אישי אבל גם למען סוכני המוסד וביטחון המדינה כולה".

אורי אלמקייס בסיום הדיוןערוץ 7 | סטילס: Yonatan Sindel/Flash90