
ישיבת ההסדר "איילת השחר" באילת קיימה לאחרונה אירוע חגיגי להשקת הספר "יד לאילת" - ספר הלכתי חדש ומקיף העוסק במעמדה ההלכתי הייחודי של העיר אילת.
הספר, שנכתב במשך שנים בידי הרב יעקב לנזר, רב היישוב בני נצרים, מראשוני רבני הישיבה ולשעבר ר"מ בה ורב שכונה באילת, מבקש לראשונה לרכז לכדי משנה סדורה את מכלול הסוגיות ההלכתיות הנוגעות לעיר הדרומית בישראל.
באירוע השתתפו בין היתר ראש הישיבה הרב יוסי רודריגז, רבה הספרדי הראשי של אילת הרב יאיר הדאיה, רבה האשכנזי של העיר הרב יוסף הכט, הרב לנזר ורבנים נוספים מהעיר ומרחבי הארץ. במהלך הערב נשאו המשתתפים דברים על חשיבותו של הספר ועל תרומתו לעולם ההלכה ולחיזוק מעמדה התורני של אילת.
החיבור מאגד מאמרים הלכתיים שנכתבו לאורך שנים, חלקם עוד בתקופת כהונתו באילת, ועובדו לספר בעידודם של רבנים נוספים, בהם הרב ישעיהו דורון. הספר כולל גם הסכמות של רבנים מובילים, ומציג לראשונה שיטה הלכתית מקיפה הבוחנת את מעמדה של אילת ממגוון היבטים הלכתיים.
בין הנושאים הנידונים בספר: דיני תרומות ומעשרות, שאלת יום טוב שני של גלויות בעיר, סוגיות הנוגעות לכהנים, וכן השלכות נוספות הנובעות ממעמדה ההלכתי והגיאוגרפי הייחודי של אילת. לדברי הרב לנזר, מדובר בניסיון ראשון לרכז באופן שיטתי ומקיף את מכלול הסוגיות ההלכתיות הנוגעות לעיר.
"פתחנו את הערב ברעיון שמביא הרב אברהם שפירא זצ"ל, שלפיו אילת כבר מוזכרת בתורה, אך באופן מיוחד ויוצא דופן", אמר ראש הישיבה הרב רודריגז, "לדבריו, האזכור של אילת מסתיים בפרשה סתומה - דבר נדיר שמרמז כי הסיפור הרוחני של המקום עדיין לא הושלם, ושעוד נידרש לשוב אליו ולהעמיק במשמעותו".
הרב הכט, רב העיר האשכנזי ורב קהילת חב"ד באילת הוסיף: "קדושתה של ארץ ישראל אינה מסתכמת בגבולות גיאוגרפיים בלבד, אלא נובעת מהייעוד הרוחני המיוחד שלה. יש מי שמסתכל על הארץ ורואה בה עוד חבל ארץ, אבל המסורת היהודית מלמדת שלאחר שעם ישראל שב אליה היא קיבלה משמעות ייחודית. גם אילת היא חלק מהסיפור הזה. הספר החדש אינו עוסק רק בשאלות הלכתיות מעשיות, אלא מעניק מבט רחב על מקומה של אילת בתוך המרחב הרוחני של ארץ ישראל ומסייע להבין טוב יותר את ייחודה".


